We hebben hetzelfde DNA en versterken elkaar Interview Lawaisse Beursvennootschap - KSJ juli 2020

Op 19 december 2019 sloten Dierickx Leys Private Bank (Antwerpen) en Lawaisse Beursvennootschap (Kortrijk) een overeenkomst voor een verregaande samenwerking. De twee spelers, samen goed voor een portefeuille van 3 miljard euro (AuM), willen elkaar wederzijds versterken. We gingen kennismaken met vader Philippe senior en zonen Philippe junior en Michel Lawaisse. Een verrassend warm gesprek over een zakelijk huwelijk.

Lawaisse Beursvennootschap

Lawaisse Beursvennootschap werd opgericht in 1946 door grootvader Marcel Lawaisse. Vierenzeventig jaar later heeft het familiebedrijf € 720,2 mio. activa en is het nog steeds gevestigd in het ouderlijke huis in Kortrijk.

In de jaren ‘80 gingen de aandelen naar Philippe (senior) Lawaisse. Tussen 2006 en 2014 kregen Michel en Philippe jr. de aandelen in handen. De ene is vandaag gedelegeerd bestuurder, de andere commercieel directeur. Vader is pensioengerechtigd, maar “tot voor kort nog altijd een zelfstandige die voor zijn cliënten bleef zorgen.” Vijftig jaar ervaring in langetermijnrelaties, dat cijfer je niet zomaar weg.

Philippe Lawaisse sr.: “Dierickx Leys is een bekende naam in onze sector. En ik ken Monique Leys al van in onze jeugd. Zo’n 20 jaar geleden hebben we al eens overwogen om zakelijk iets te ondernemen samen. Maar toen besloot ik om met mijn zonen door te gaan.”

Keep calm & carry on

Onze ontmoeting heeft plaats in de staart van de coronacrisis. Hoe is het beleggingsklimaat? “Soms euforie, soms knarsetanden.  Makkelijk is het niet, maar makkelijk is het nooit. We denken wel dat veel bedrijven zich toch zullen herpakken.”

Zelf startte Philippe jr. tijdens de dotcom-crisis eind jaren ‘90, Michel kwam aan het roer in 2007, tijdens de bankencrisis. De huidige crisis is niet de eerste die zij beleven. Ervaring zorgt ervoor dat de Lawaisses kalm blijven. 

Philippe jr: “We zijn in deze business geboren en erin grootgebracht. Toen ik begon, heeft mijn vader me voorgesteld aan alle klanten. Het betekende voor mij een optimale start.”

Persoonlijke aanpak en vertrouwen

Opvallend: het persoonlijke primeert. Op alle vlakken. “We hebben nooit aan marketing gedaan. Nieuwe klanten komen naar ons op aanraden van familie, vrienden en kennissen. 95% van ons cliënteel is het gevolg van mond-tot-mondreclame.”

Vertrouwen is een van de belangrijkste USP’s van dit bedrijf.

“Je naam op de voordeur, dat schept een verantwoordelijkheid. Je wil je klanten altijd in de ogen kunnen blijven kijken.” Klantentrouw, maar ook medewerkerstrouw is hier een parameter. Medewerkers die 13 tot 25 jaar aan boord blijven, dat zégt wel wat. En wanneer vader
Philippe Lawaisse het nieuws van het samengaan vertelt, reageren de klanten: “Jullie blijven toch? Dan is het goed!”

De consolidatietrend: samen sterk(er)

Ondertussen is consolidatie overal de trend. Niet alleen bij notarissen, verzekeringsmakelaars en artsen, ook bij vermogensbeheerders. De huidige regelgeving zet eveneens druk op de ketel. Organisch groeien of samengaan, is de keuze. Voor Lawaisse werd ‘samengaan’ de doelstelling. Begin 2019 werd het allemaal concreter. Een 10-tal kandidaten werd uitgenodigd voor de pitch. Dierickx Leys Private Bank werd de winnaar.

Dé vraag: waarom Dierickx Leys?

Michel Lawaisse: “We hebben hetzelfde DNA. Ook een familiebedrijf, ook een grote focus op vertrouwen en de persoonlijke aanpak. Zij zijn groot genoeg voor de constante vernieuwing die van ons wordt verwacht. En ze hebben sterktes die ons aanvullen.”

“Het plaatje klopte. En het was wederzijds.”

Over welke sterktes gaat het dan? Michel Lawaisse: “Dierickx Leys staat verder op IT-vlak. Door hun grootte bieden ze ook meer diensten
en producten. Met name successieplanning en discretionair vermogensbeheer worden breder uitgewerkt. Zij beschikken over een juridische dienst waarop onze klanten kunnen rekenen. En onze compliance versterkt elkaar.”

“Onze klanten profiteren van het beste van de twee bedrijven”

Ondertussen wordt een ‘stapsgewijze integratie’ uitgerold. Michel Lawaisse: “Belangrijk is dat onze medewerkers eerst helemaal vertrouwd raken met de software van Dierickx Leys, de producten en diensten. Wij willen niets aanbieden dat we zelf niet goed kennen,
dat was altijd al ons principe. Wij zijn nu 100% dochter van Dierickx Leys, dus ook de klantencontracten moeten worden overgezet. Er is nog werk voor de boeg. Maar we willen niets overhaasten.”

Hoe reageren de klanten?

Philippe Lawaisse jr.: “Zo’n overname is niet ongewoon. Dat er nu een krachtige partner achter ons staat, geeft onze klanten een aangenaam gevoel. Wat ze niet willen, is behandeld worden zoals in een grote financiële instelling. Banken leggen zich meer toe op verzekeringen en kredieten. Wij focussen op vermogensgroei, op langere termijn.” 

Visie rendeert, is Dierickx Leys’ baseline. Ook van Lawaisse? Michel Lawaisse: “Visie is zeker belangrijk, cruciaal zelfs. Want het is die visie die beleggers ook kan tegenhouden om foute beslissingen te nemen. Zeker in moeilijke tijden. Daar ligt vaak onze rol: het emotionele er wat uithalen én de klant naar de lange termijn richten.”

Hoe kijkt Lawaisse naar de toekomst?

“We kijken vooral uit naar de samenwerking met Dierickx Leys en hoe we de meerwaarde daarvan voor ons cliënteel ten volle kunnen  benutten!”

Vragen omtrent dit artikel?

  • Aarzel niet uw relatiebeheerder te contacteren.
Filip Decruyenaere

Expertise

De financiële wereld is een ingewikkeld kluwen dat steeds moeilijker te ontwarren is. Maar de waaier aan mogelijkheden lijkt bijna onbegrensd. Om de meest aangewezen oplossing te vinden voor u en uw gezin, kiest u best voor iemand die klaarheid schept binnen die complexe wereld. Iemand die denkt als een investeerder, met de vereiste kennis, op lange termijn. Iemand die met u meedenkt en samen met u de juiste weg uitzet, vandaag en morgen.