Fiscaal -Juridische topics Visie rendeert op uw fiscaliteit en het recht

Recht, en zeker fiscaliteit zijn materies die voortdurend onderhevig zijn aan verandering. Hieronder vindt u een selectie topics waarin u zowel algemene inzichten als recente ontwikkelingen op fiscaal en juridisch vlak kan terugvinden.

Registratie bankgift kan nu ook online

Veel mensen kiezen ervoor om hun beleggingsportefeuille via een bankgift weg te schenken aan de volgende generatie. Het voordeel aan een bankgift, is dat het niet verplicht is om die te registreren en er dus geen schenkbelasting betaald moet worden.

Lees hier het volledige artikel van Ethel Puncher uit onze DLJ van juli 2022 op onze blogpagina.

Uw overzicht effectentaks: 10 concrete zaken die u moet weten

Heeft u bij Dierickx Leys Private Bank een effectenportefeuille met een gemiddelde belastbare waarde van meer dan 1 miljoen euro? Dan ontvangt u voor eind oktober 2021 een gepersonaliseerd overzicht met betrekking tot de nieuwe jaarlijkse taks op effectenrekeningen.

Hier lichten we een aantal punten toe die u in staat zullen stellen uw overzicht met kennis van zaken te kunnen doornemen.

Nieuwe aangifte personenbelasting: enkele highlights voor beleggers

De start van de lente luidt meestal ook de start van een nieuw aangifteseizoen in. Ook dit jaar is dat niet anders. We belichten graag enkele highlights voor beleggers in onze Flash! van mei 2022.

Lees hier de Flash! van mei 2022.

Samenlevingsvormen en erfrecht

Er zijn in België drie categorieën van samenlevingsvormen: u kan feitelijk samenwonen, wettelijk samenwonen of huwen. Hoewel er vaak vanuit wordt gegaan dat samenwonenden en gehuwden worden gelijkgesteld, bestaan er belangrijke juridische verschillen tussen de verschillende samenlevingsvormen. Hieronder belichten we de verschillende behandeling die de diverse samenlevingsvormen ondergaan op het vlak van erfrecht en (Vlaamse) erfbelasting.

Lees hier het volledige artikel uit onze KSJ van januari 2020.

Zorgvolmacht

Iedereen hoopt op een zorgeloze oude dag, maar de realiteit kan daar soms anders over beslissen. Via een zorgvolmacht kan u op voorhand regelen hoe en door wie uw vermogen zal bestuurd worden wanneer u dat zelf niet meer kan. Aan de hand van vijf praktische vragen hebben wij nog eens de do's en don'ts opgesomd omtrent het opstellen en registreren van zo'n zorgvolmacht

Lees hier meer.

Bankrekeningen na een overlijden

Na het overlijden van een dierbare moet er zo snel mogelijk een akte van overlijden bezorgd worden aan alle banken waar de overledene of zijn echtgenoot cliënt is. Als er beroep wordt gedaan op een notaris, is het aangewezen de coördinaten van de notaris ineens mee te delen aan de banken.

Het volledige artikel van onze juridische dienst lezen? Klik hier.

Wenst u meer informatie over één van bovenstaande fiscaal en/of juridische topics ?

  • Onze juridische dienst staat u graag te woord.

Afspraken op kantoor

Wij verzoeken u vriendelijk om enkel een afspraak te maken met uw relatiebeheerder op kantoor indien noodzakelijk. Voor andere zaken opteren wij voor een telefonisch contact, mail, bericht of videovergadering. Dank voor uw begrip.

Expertise

De financiële wereld is een ingewikkeld kluwen dat steeds moeilijker te ontwarren is. Maar de waaier aan mogelijkheden lijkt bijna onbegrensd. Om de meest aangewezen oplossing te vinden voor u en uw gezin, kiest u best voor iemand die klaarheid schept binnen die complexe wereld. Iemand die denkt als een investeerder, met de vereiste kennis, op lange termijn. Iemand die met u meedenkt en samen met u de juiste weg uitzet, vandaag en morgen.