Fiscaal -Juridische topics Een klare kijk op uw fiscaliteit en het recht

Recht, en zeker fiscaliteit zijn materies die voortdurend onderhevig zijn aan verandering. Hieronder vindt u een selectie topics waarin u zowel algemene inzichten als recente ontwikkelingen op fiscaal en juridisch vlak kan terugvinden.

Geen tweede uitstel … maar wel een gedoogbeleid tot 31 december 2019

Met deze boodschap kwam de FOD Financiën naar buiten. Als bestuurder van een vennootschap, vzw, stichting of burgerlijke maatschap krijgt u drie maanden extra tijd om uw UBO-registratie in orde te brengen.

De FOD Financiën zal tot dan geen sancties opleggen aan overtreders bij een foutieve, onvolledige of ontbrekende registratie in het UBO-register. Vanaf 2020 kunnen de boetes oplopen tot 50.000 euro voor de bestuurders.

Het artikel ‘Het UBO-register voor vennootschappen in vraag en antwoord.”, door onze juriste Dominique De Schutter, kan u terugvinden in de KSJ van juli 2019 en via deze link.

Dossier taks op effectenrekening

De veelbesproken taks op effectenrekeningen trad in werking op 10 maart 2018. Met deze nieuwe belasting van 0,15% voerde België voor het eerst een belasting op vermogen in.

Hier vindt u een beknopt antwoord op een aantal veelgestelde vragen.

Zorgvolmacht

Iedereen hoopt op een zorgeloze oude dag, maar de realiteit kan daar soms anders over beslissen. Via een zorgvolmacht kan u op voorhand regelen hoe en door wie uw vermogen zal bestuurd worden wanneer u dat zelf niet meer kan. Aan de hand van vijf praktische vragen hebben wij nog eens de do's en don'ts opgesomd omtrent het opstellen en registreren van zo'n zorgvolmacht

Lees hier meer.

De erfenissprong: rechtstreeks aan de kleinkinderen geven

Successieplanning wordt veel interessanter dankzij de versoepeling van de regelgeving omtrent de erfenissprong die het voor grootouders mogelijk maakt hun erfenis rechtstreeks aan de kleinkinderen door te geven.

Zit u hierna nog met vragen? Wij helpen u graag verder in een van onze kantoren.

Collega Dominique De Schutter gaf een woordje uitleg in onze KSJ van april 2019. Lees hier het volledige artikel.

Bankrekeningen na een overlijden

Na het overlijden van een dierbare moet er zo snel mogelijk een akte van overlijden bezorgd worden aan alle banken waar de overledene of zijn echtgenoot cliënt is. Als er beroep wordt gedaan op een notaris, is het aangewezen de coördinaten van de notaris ineens mee te delen aan de banken.

Het volledige artikel van onze juridische dienst lezen? Klik hier.

Schadeclaims

Komt u als gedupeerde aandeelhouder in aanmerking voor een schadevergoeding? 

Lees hier meer.

Voorbehoud van vruchtgebruik terug mogelijk via 'kaasroute'

Op 12 juni 2018 vernietigde de Raad van State het omstreden standpunt van de Vlaamse Belastingdienst inzake de schenking met voorbehoud van vruchtgebruik voor een buitenlandse notaris. Waarover gaat dit arrest juist ? En wat zijn de concrete gevolgen ervan ?

Alle verder info kan je hier terugvinden.

Wenst u meer informatie over één van bovenstaande fiscaal en/of juridische topics ?

  • Onze juridische dienst staat u graag te woord.