Semestriële cijfers discretionair vermogensbeheer Versie januari 2024

Sinds 1901 streeft Dierickx Leys Private Bank ernaar uw eerste gesprekspartner te zijn bij het begeleiden, adviseren en beheren van uw financiële activa.

Zoekt u maatwerk waarbij uw beleggingsportefeuille met zorg en aandacht voor details wordt beheerd? Dat is het discretionair vermogensbeheer de beste optie. Onze experts ontfermen zich over uw vermogen zodat het optimaal en met kennis van zaken beheerd wordt.

Uw vermogensbeheerder zorgt ervoor dat u betrokken blijft bij het gevoerde beheer. Hij neemt regelmatig met u contact op om de beleggingen te bespreken en zorgt ervoor dat de portefeuille maximaal aansluit op uw financiële behoeften, het risicoprofiel en de marktomstandigheden.

Bij het beheer van uw vermogen zorgen wij voor een ideale balans tussen risico en rendement.

Wij dragen transparantie hoog in het vaandel: de kostenstructuur is eenvoudig en duidelijk. Uw beleggingen kan u opvolgen en via de periodieke rapportering en via de bevieligde site van de bank (www.dierickxleys.be).

20190705__Dierickx Leys_Antwerpen_017_2489_HR

Prestatie van de portefeuilles over 2023

De beurzen hadden in 2023 iets weg van een driedelig klassiek muziekstuk, met een opgetogen eerste deel, een adagio als intermezzo en als slot een krachtige finale. Het tempo werd aangegeven door de dirigenten van de centrale banken, met name FED-voorzitter Jerome Powell en ECB-presidente Christine Lagarde.

Onder hun toezicht werden de beleidsrentes in de eerste maanden van het jaar verder opgetrokken. De strijd tegen de inflatie, die hardnekkiger bleek dan gedacht, was immers nog niet gestreden. De snelheid van de renteverhogingen werd evenwel verlaagd, waardoor de markten al snel begonnen te anticiperen op een naderende rentepauze en te dromen over eventuele rentedalingen. Dat laatste was voor de centraal bankiers echter een brug te ver, waardoor ze aan het begin van de tweede jaarhelft in weinig dubieuze termen stelden dat de rente voor een lange tijd hoog zou blijven. Een realiteit die zich vertaalde in stijgende langetermijnrentes, recessievrees en dalende obligatie- en aandelenkoersen.

In de loop van oktober steeg de rente tot maar liefst 5% voor Amerikaanse en 3% voor Duitse 10-jarige staatsleningen. Ook de ‘Magnificent Seven’, een select clubje Big Tech’ers die het voorbije jaar floreerden vanwege het momentum rond generatieve artificiële intelligentie, was niet langer in staat om de beursindexen te stutten.

Het enigszins teleurstellende beursverhaal voor 2023 leek zo geschreven, toen Powell en de zijnen, als een soort deus ex machina, plots het beurssentiment 180 graden deden draaien. Omdat de langetermijnrente zo sterk was gestegen, zagen de centraal bankiers zich niet langer genoodzaakt om een eerder in het vooruitzicht gestelde renteverhoging alsnog door te voeren. Daarnaast evolueerden de inflatiecijfers gunstig, en bleef de gevreesde economische impact eerder beperkt. Dat er enkele weken later zelfs officieel gecommuniceerd werd over renteverlagingen in 2024 deed de hoop op een zogenoemde ‘zachte landing’ helemaal heropleven. Wat volgde was een eindejaarsrally die de beurzen het jaar lieten eindigen op een steenworp van nieuwe recordhoogtes. Een mooi slotakkoord voor een woelige beurssymfonie. Applaus!

De aandelenportefeuilles in discretionair beheer wisten eveneens, ondanks de uitdagende marktomstandigheden, een mooi resultaat te realiseren in 2023: de portefeuilles haalden een rendement van 16,71% tegenover 15,90% voor de benchmark. Met posities in Alphabet, Microsoft, Adobe en ASML hebben de portefeuilles goed kunnen meegenieten van het AI-momentum, al houden we de portefeuilles bewust iets minder geconcentreerd op de grootste technologiebedrijven, waarvan sommigen noteren aan uitzonderlijk hoge waarderingen en daardoor als belegging een hoger risico met zich meedragen. Ook voor Booking Holdings was het een boerenjaar. Het aandeel eindigde het jaar met een beurswinst van 76%. De luxespelers kenden een sterke eerste jaarhelft, maar zagen hun momentum afzwakken na aanhoudend slecht nieuws vanuit groeimarkt China.

Sterkhouders LVMH en Moncler droegen desondanks positief bij aan het jaarresultaat, en boden zo tegenwicht voor het mindere resultaat van Gucci-conglomeraat Kering. Onder de financials was ratingbureau Moody’s de uitblinker. Het aandeel eindigde het jaar maar liefst 37% hoger. De aandelen in de gezondheidssector, met name CVS Health, Roche en Eurofins Scientific, bleven post-covid wat in het slop zitten, maar konden desalniettemin fundamenteel goede bedrijfsprestaties neerzetten. Het Zwitserse hoorapparaten-bedrijf Sonova en het Amerikaanse MedTech-bedrijf Medtronic presteerden evenwel prima en boden compensatie.

Verder hielden we vast aan onze strategie om te focussen op kwalitatieve bedrijven met competitieve voordelen. Dat zijn bedrijven die de winst stabiel kunnen houden bij stijgende rente of bij een verzwakking van de economie, bedrijven die hun toekomst zelf in de hand hebben en niet afhankelijk zijn van de grillen van de economie, regelgeving of andere externe factoren. In dat kader bleven we nog steeds onderwogen in de energiesector, wat dit jaar gegeven de sterk gedaalde energieprijzen in ons voordeel speelde. Om de kwaliteit van de portefeuilles verder op te krikken, werden de posities in Open Text, Fresenius en Intrum verkocht, terwijl Monster Beverage uit de portefeuille werd gehaald vanwege een te hoog opgelopen waardering. Hun plaats werd ingenomen door nieuwe posities in Booking Holdings, Ackermans & Van Haaren, en Melexis.

Wat betreft de obligaties blijven we focussen op hoge kwaliteit en relatief korte looptijden waardoor we de obligaties op eindvervaldag opportunistisch kunnen beleggen aan hogere rentevoeten. Met die focus wisten de obligatieportefeuilles in 2023 een stijging van 4,26% te realiseren.

Fiche

Download hier het volledige rapport.

Hebt u vragen hieromtrent?

  • Aarzel niet ons advies te vragen.
Leys_Svensterckx

Wie gaat voor expertise en passie weet Dierickx Leys Private Bank te vinden …

Dierickx Leys Private Bank, een familiaal bedrijf, is een kleinere speler in de markt, maar heeft een sterke reputatie bij de kenners.  De bank positioneert zich als het premiummerk onder de vermogensbeheerders: wie gaat voor expertise en passie, weet Dierickx Leys Private Bank te vinden.

Adviserend beheer

Bij adviserend beheer speelt u zelf een actieve rol in het beheer van uw portefeuille en kunt u rekenen op het gepersonaliseerde advies van uw beheerder. Hij contacteert u proactief op regelmatige basis en begeleidt u om uw portefeuille verder uit te bouwen of bij te sturen. Hij verleent advies op maat en formuleert concrete beleggingsvoorstellen.