Pluk de vruchten van uw onderneming

Bij Dierickx Leys Private Bank laten we ons graag inspireren door mensen die, net zoals wij, meesters zijn in hun vak. Zo strandden we op een zonnige lentedag bij SDM Valorum. We maakten kennis met de Smart Deals, een op maat gemaakte oplossing voor ondernemers die hun vermogen willen veiligstellen, maar wél in de driver’s seat willen blijven.

portret-manfred-krcmar 675x450

SDM Valorum's Smart Deals

Wie ondernemersbloed door z’n aderen heeft stromen, steekt veel tijd en geld in z’n bedrijf. Nog niet zolang geleden werd SDM Valorum’s Smart Deals geboren, een oplossing die ervoor zorgt dat je nog steeds je hart en ziel in je onderneming kan stoppen én de vruchten kan plukken van je harde werk. Hoe zit dat precies in elkaar?

Oplossing

We zochten een oplossing voor dé typische frustratie van de ondernemer. Stel je voor, je werkt al tientallen jaren de voeten van onder je lijf voor je eigen onderneming, terwijl soms meer dan 80% van je vermogen in je bedrijf blijft. Dat is niet veilig en het smoort heel wat dromen in de kiem. Een privéproject opstarten of een groter salaris uitkeren bijvoorbeeld, lukt vaak niet. De Smart Deals zijn er voor entrepreneurs die meer vrijheid en veiligheid willen, maar nog lang maximaal betrokken willen zijn in hun bedrijf. Bovendien is elke deal op maat gemaakt en nemen we de tijd om een langetermijnplan uit te werken.

Concreet

Concreet gaat het over het versterken van de bedrijfspositie en het vermogensevenwicht herstellen. Trouwe medewerkers en familieleden kunnen al vroeg in het aandeelhouderschap betrokken worden. Wanneer het bedrijfsvermogen deels geprivatiseerd is, kan je herinvesteren in je eigen bedrijf en referentieaandeelhouder worden. Je krijgt de kans om je aandelenportefeuille te spreiden en zélf te participeren in andere kmo’s. Door de Smart Deals wordt de ondernemer dus ook een investeerder. Zo creëren we een cirkel, een netwerk eigenlijk – en de waarde van kennis delen is niet te onderschatten.

Elke ondernemer, elke investeerder en elk M&A-verhaal is anders. In welk van de vele mogelijke scenario’s is de Smart Deal een verstandige oplossing?

We willen vooral ondernemers helpen die nog jarenlang actief willen blijven in hun bedrijf en een evenwicht in hun vermogen willen zoeken. Voor wie op zoek is naar een exit, zijn er genoeg andere alternatieven. Kmo’s uit alle sectoren komen in aanmerking. Zelfs voor een start-up kan een Smart Deal mooie mogelijkheden openen. Als een jong groeibedrijf kan demonstreren dat het al een paar jaar goed bezig is en van plan is om dat nog vele jaren te blijven doen, dan is dat een ideale situatie. We kijken samen met de ondernemers en de investeerders naar het totaalplaatje en denken op de lange termijn. Wie voor een quick win gaat en gewoon z’n bedrijf wil verkopen aan de hoogste bieder, kiest beter voor een andere formule. Hetzelfde geldt voor investeerders: sommigen willen net graag bedrijven volledig overnemen en ook strategisch zeggenschap verwerven, grote fusies tot stand brengen, enzovoort. Ook voor hen zijn andere trajecten aan te raden.

Welke rol speelt de investeerder precies?

Investeerders die meestappen in een Smart Deal, bekijken hun investering meer als een belegging. Hun rol lijkt op die van een private-equityspeler, maar het is duidelijk dat de ondernemer strategisch aan het roer blijft. Bovendien kunnen investeerders zelf kiezen in welke Smart Deal ze willen participeren. Eerder hadden we het over ondernemers die investeerders worden, maar het geldt even goed andersom: vaak zien we dat een investeerder ook zelf ondernemer wordt. En zo is de cirkel weer rond. Dat is een mooie voedingsbodem om een community op te bouwen.

Over community’s gesproken, er is ook een Smart Deals Business Club. Waarom is het als ondernemer of investeerder waardevol om een sterk netwerk te hebben?

Van buitenaf kan het lijken alsof er aan businesstransacties weinig menselijks is, maar wij merken keer op keer dat mensen elkaar echt willen faciliteren. Onze community bijvoorbeeld, bestaat uit mensen die zelf een Smart Deal afgerond hebben, vaak zowel als investeerder als in de rol van entrepreneur. Het is leerzaam om beide hoedjes op te kunnen hebben en inspirerend om banden te smeden met gelijkgezinden. We verbergen eigenlijk niet dat we daar idealistisch in zijn, we geloven echt in de kracht van mensen en middelen verbinden. Bovendien houden ondernemers en investeerders in ons netwerk er doorgaans van om slimme, betekenisvolle fusies tot stand te brengen. Bij een klassieke overname of fusie wordt het bedrijf vaak ingepalmd door de hoogste bieder, veelal een grote, internationale speler. Door je met de juiste mensen te omringen in je netwerk, bijvoorbeeld in de Smart Deals Business Club, krijg je de kans om zelfs bij een fusie nog aan het roer te staan in je onderneming, zonder je te moeten overgeven aan een grote buitenlandse overnemer.

SDM Valorum gaat op een erg persoonlijke manier te werk. Er is individuele begeleiding en er wordt gelet op de details. Herkennen we die attitude ook in de Smart Deal?

Jazeker, elke Smart Deal is een individueel dossier. We vinden het erg belangrijk om zowel de investeerder als de ondernemer van A tot Z te begeleiden. De specificiteit van elke deal komt in vele vormen naar boven. Hoe groot is het bedrijf? Hoeveel leden van het management gaan mee in het kapitaal? Hoeveel kapitaal wil de ondernemer privatiseren? Ondernemers hebben al genoeg aan hun hoofd, het doet deugd om in een ontzorgingstraject te kunnen stappen waar geen enkel detail onopgemerkt voorbijgaat en waarbij rekening gehouden kan worden met wensen en dromen. We kunnen de voorkeuren van de investeerders in onze poel ook prima inschatten, we kennen hen goed. Het is belangrijk om investeerders en ondernemers op een zinvolle manier te matchen, zodat ze elkaar zo goed mogelijk kunnen versterken.

Wenst u meer uitleg over SDM Valorum?

  • Aarzel niet uw relatiebeheerder te contacteren.
Dierickx Leys Private Bank

Raissa de Haas, Double Dutch: “De investering van de familie Heineken, dat was een erkenning én een mooi compliment.”

Als kleine meisjes bouwde de tweeling Raissa en Joyce de Haas al bloemenwinkels en brouwden ze eigen drankjes. Nu leiden ze hun bedrijf Double Dutch Ltd. gespecialiseerd in premium mixers en tonics, steeds verder de competitieve wereldmarkt op. Na Europa en USA is het nu ook apero time in Azië. 

Hoe te veel betaalde effectentaks terugvorderen?

Heeft u een effectenportefeuille met een gemiddelde belastbare waarde van meer dan 1 miljoen euro? Wanneer een effectenrekening tussentijds wordt afgesloten, eindigt de referentieperiode op dat ogenblik. Het systeem van de inhouding kan ertoe leiden dat er in bepaalde situaties te veel taks wordt ingehouden. In dit artikel wordt uitgelegd hoe u te veel betaalde taks kan terugvragen.