Apple Analist: Jasper Thysens, CFA

Print deze pagina

Algemene gegevens

 • Datum: 05/01/2021
 • Koers opmaak studie: 118.51 USD
 • Huidige koers: 142.06 USD
 • Marktkapitalisatie: 2 biljoen USD
 • Sector: Technologie
 • Markt: New York
 • ISIN: US0378331005

Advies van de analist

 • US$ 94,00
 • US$ 132,00

Advies: Houden

Grafiek

Bron: Dierickx Leys

Indicatoren

Groei

Stabiliteit

Kwaliteit

Waardering

Activiteiten:

Apple, opgericht in 1977 door Steve Jobs en Steve Wozniak, is een Amerikaanse ontwikkelaar van premium consumentenelektronica. Het bedrijf heeft een impressionante track record wat betreft innovatie en weet de markten waarin het opereert vaak eigenhandig te transformeren. Denk bijvoorbeeld aan producten zoals Macintosh, iPod, iPhone, iPad en Apple Watch. Via zijn diensten, zoals o.a. Apple Music (het voormalige iTunes), Apple TV+, de App Store en iCloud, koppelt het bedrijf al zijn producten aan elkaar waardoor een waar ecosysteem ontstaat. Apple is één van de weinige bedrijven met een marktkapitalisatie van meer dan 1 biljoen Amerikaanse dollar.

Apple: omzetverdeling (2020)

Bron: Apple

Conclusie

Opnieuw behoorlijke resultaten bij Apple. Het bedrijf kon in het vierde kwartaal de omzet stabiel (+1%) houden ondanks het uitstel van de lancering van het nieuwste iPhone model. De winst per aandeel daalde in Q4 jaar-over-jaar met 4% tot $0,73, terwijl de operationele cash flow het voorbije boekjaar steeg met 16,3% tot $80,7 miljard. De lagere iPhone verkopen (-20,7%) werden nagenoeg volledig gecompenseerd door sterke prestaties in alle andere productcategorieën. Zo was er een hogere vraag naar Mac's (+29,2%) en iPad's (+46%) die vanwege de lockdowns, de stay-at-home economie en remote learning erg in trek waren. Ook de omzet van de categorie Wearables, Home & Accesories steeg fors met 20,8% tot $7,9 miljard.

De omzet uit diensten steeg met 16,3% tot $14,5 miljard en maakte zo ongeveer 22,5% van de totale kwartaalomzet uit. Apple tracht al enkele jaren om haar dienstenaanbod een prominentere rol te laten spelen om zo de groepsomzet minder afhankelijk te maken van de iPhone (ongeveer 50% van de omzet). Denk hierbij aan diensten als Apple Music (het voormalige iTunes), Apple TV+, iCloud, Apple Arcade en Apple News. Het bedrijf telt momenteel meer dan 585 miljoen betalende abonnees overheen al haar diensten, een stijging van ongeveer 30% ten opzichte van vorig jaar. Het management hoopt op het einde van 2020 af te klokken op 600 miljoen betalende abonnees. Gezien de hoge onzekerheid gerelateerd aan COVID-19 kwantificeert het bedrijf opnieuw geen outlook wat betreft omzet en marges voor het komende kwartaal. In grote lijnen verwacht het management voor het volgende kwartaal echter een sterke prestatie van de nieuwe iPhone modellen, alsook een tweecijferige omzetgroei van het overige geaggregeerde product- en dienstenaanbod.

Qua waardering staat het aandeel eerder aan de dure kant, met een multiple EV/EBITDA van 24,6x (historisch gemiddeld 9x), een koers-winstverhouding van ongeveer 34,4x (historisch gemiddeld 16x) en een PEG-ratio (die ook de verwachte groei in rekening neemt) van ongeveer 3,4x. De COVID-19 crisis lijkt ertoe geleid te hebben dat er heel wat beleggingsgeld gevlucht is van meer geïmpacteerde bedrijven naar financieel solide en/of minder geïmpacteerde bedrijven. Hierdoor lijken heel wat bedrijven in de technologiesector te noteren aan enigszins opgeblazen waarderingen en noteert Apple vandaag bijna 58% hoger dan in het begin van het kalenderjaar. De verkopen in alle productcategorieën en alle geografische segmenten bleken tot hiertoe dan ook resistent tegen de effecten van de COVID-19-pandemie.

De recente stijging van de waarderingsmultiples zou eveneens toegeschreven kunnen worden aan de (optimistische) groeivooruitzichten, met name gedreven door de nieuwe 5G-iPhone, de verdere stijging van het dienstensegment, en de verdere opmars van het wearables segment (Apple Watch, Air Pods,…). Het valt echter af te wachten of het bedrijf deze groeiverwachtingen zal kunnen inwilligen. De laatste jaren was de groei namelijk eerder beperkt, met een gemiddelde omzetgroei sinds 2016 van ongeveer 6,4%. De omzetgroei van het voorbije boekjaar klokte af op 3,2%.

Gaan we er hypothetisch even vanuit dat de bulls en de bears het allen eens zijn dat de forse stijging van het aandeel van de laatste maanden volkomen gerechtvaardigd was, dan nog moeten we ons nu de vraag stellen hoeveel opwaarts potentieel het aandeel nog heeft en of het bijgevolg een interessante belegging is. Ondanks Apple een onbetwistbaar fantastisch trackrecord heeft, en de lange termijn perspectieven positief blijven, vraagt de huidige waardering toch om enige voorzichtigheid. Het advies blijft daarom op HOUDEN.

Nieuws

16/06/2020 - 11/11/2020: Apple zit momenteel verwikkelt in een tweestrijd met Fortnite ontwikkelaar Epic Games. Het conflict draait rond de commissie van 30% die Apple oplegt aan ontwikkelaars binnen de App Store. Epic Games had bewust een eigen betalingssysteem in zijn Fortnite app toegevoegd om zo deze commissie te ontlopen, wat uiteraard tegen de regels van Apple is. De iPhone-ontwikkelaar heeft daarom de app verwijderd van de App Store, alsook de ontwikkelaarslicentie van Epic Games ontnomen. Beiden hebben ondertussen rechtszaken tegen elkaar lopen. De uitkomst hiervan zou wel eens een stevig precedent kunnen betekenen inzake de dominantie van Big Tech, zeker gezien zowel de Europese Commissie als het Departement van Justitie van de VS een antitrust-onderzoek hebben lopen om te bepalen of er sprake is van anti-competitieve praktijken. Na de eerste hoorzittingen gaf de betreffende rechter de aanbeveling om in juli 2021 een proces met jury te organiseren, wat zowel voor Apple als Epic Games niet gewenst was. Beide partijen kwamen daarom overeen om de zaak niet door een jury, maar door een rechter te laten beslissen. Vooralsnog blijft Fortnite uit de Appstore, zolang de voorwaarden van Apple niet worden nageleefd.

15/09/2020: Apple presenteerde nieuwe versies van enkele producten. Zo kreeg de Apple Watch een update waardoor deze nu, naast het meten van de hartslag en het uitvoeren van een ECG-scan, ook over de mogelijkheid beschikt om het zuurstofniveau in het bloed te meten. Daarnaast werd de focus gelegd op een nieuwe dienst genaamd Fitness+, waarbij instructievideos gecombineerd worden met de sensoren op de Apple Watch. Apple lanceerde ook een nieuwe abonnementsformule waarbij het diverse diensten bundelt, met name Apple Music, iCloud, Apple TV+, Fitness+, Apple Arcade en News+. Ook de iPad en iPad Air kregen een welgekomen verfrissing. De iPad Air werd uitgerust met de nieuwe zogenoemde A14-Bionic chip, de eerste commerciële toepassing van 5 nanometerchips. Deze zou naar verluidt tot 40% sneller zijn dan zijn voorganger. En toen werden we bedankt voor onze aandacht. Nog geen nieuwe iPhone dus. De productie zou vertraging hebben opgelopen vanwege de COVID-19 epidemie en zal naar alle waarschijnlijkheid binnen enkele weken worden aangekondigd.

15/07/2020: Apple verkreeg geen verdoken staatssteun via belastingvoordelen van Ierland, zo besloot het Gerecht van het Europese Hof van Justitie. Daarmee wordt de monsterboete van ongeveer 14,3 miljard euro die de Europese Commissie oplegde aan de technologiereus in 2016 van tafel geveegd, althans voorlopig toch. De Commissie heeft nu namelijk 2 maanden en 10 dagen de tijd om in beroep te gaan. De zaak zal dan voorgelegd worden aan het Hof van Justitie, die dan voor het finale verdict zal zorgen. Volgens Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager verkreeg Apple jarenlang een 'Sweetheart'-deal vanwege de Ierse overheid via belastingrulings waarover concurrenten niet konden beschikken. Zo zou Apple in 2014 bijvoorbeeld slechts 0,005% belastingen op de Europese winsten betaald hebben. Het besluit is een grote overwinning voor Apple, maar een nog grotere nederlaag voor de Europese Commissie. Het verdict signaleert namelijk zowel aan multinationals als aan EU-lidstaten dat agressieve fiscale rulings vooralsnog onaantastbaar blijven. Wordt vervolgd! 

29/06/2020: The New York Times, die meer dan 6 miljoen abonnee's heeft, eindigde haar partnersip met Apple. Het bedrijf stelt dat Apple News+ weinig toegevoegde waarde creëerde naast hun eigen digitale aanbod. Daarnaast zou het tot hiertoe ook weinig opgebracht hebben gezien Apple 30% commissie neemt op abonnementen die via de app werden afgesloten.

22/06/2020: Op de keynote tijdens WWDC (Apple Worldwide Developers Conference), dat dit jaar virtueel plaatsvond,  presenteerde het bedrijf allerhande software-gerelateerde vernieuwingen. Zo introduceerde Apple o.a. iOS & iPadOS 14 (respectievelijke besturingssystemen iPhone & iPad), watchOS 7 (besturingssysteem Apple Watch) & macOS Big Sur (besturingssysteem MacBook & iMac). Met de nodige grandeur kondigde CEO Tim Cook ook de verwachtte overstap aan van Intel processoren naar chips van eigen makelij voor de Mac computers, iets wat reeds enkele jaren het geval is voor de mobiele apparaten zoals de iPhone, iPad en Apple Watch. Deze chips zullen naar verwachten betere prestaties neerzetten terwijl de minder energie verbruiken. De gehele transitie zal naar verwachting ongeveer twee jaar duren.

16/06/2020: Apple is het doelwit van een formeel onderzoek vanwege de Europese Commissie omtrent anti-competitieve praktijken. Meer bepaald draait het enerzijds om het verplichte gebruik van Apple's bedrijfseigen in-app betaalsysteem, waarbij het bedrijf 30% commissie opeist, en anderzijds om het verbod om te verwijzen naar alternatieve betalingssystemen buiten de app. Het onderzoek komt er na enkele klachten die ingediend werden door onder meer Spotify. De Europese Commissie wil met zekerheid weten dat de regels die Apple oplegt aan andere app-ontwikkelaars de competitie niet verstoren in markten waarin Apple zelf actief is. Update: Ook in de VS loopt een onderzoek inzake antitrust naar Apple. Zo verwees de voorzitter van de Amerikaanse subcommissie voor antitrust naar het beleid van Apple als "highway robbery".

Resultaten

'000.0002015/162016/17 2017/20182018/20192019/2020E
Omzet215.639228.594265.595260.174263.754
Operationele winst60.02460.79670.66263.93062.522
Nettowinst45.68748.35159.53155.29954.758
Boekwaarde24.0326.1522.5320.3713.07
Winst per aandeel8.359.2711.8711.9412.37
Koers/Winst13.218.917.020.825.5
Dividend per aandeel2.182.402.723.003.23
Dividendrendement1.8%1.4%1.3%1.23%1.03%
Bron: BloombergResultaten vierde kwartaal 2020 

 • De omzet steeg in het vierde kwartaal jaar-over-jaar met ongeveer 1% tot $64,7 miljard. 
 • De verwaterde winst per aandeel daalde jaar-over-jaar met 4% tot $0,73. 
 • Er werd opnieuw een kwartaaldividend aangekonidgd van $0,205 per aandeel.
 • De operationele cash flow steeg in het voorbije boekjaar met ongeveer 16,3% tot $80,7 miljard. 

Positieve punten 

 • De omzet uit productverkoop daalde met 2,7% jaar-over-jaar tot $50,1 miljard, voornamelijk gedreven door een zwakkere verkoop van iPhone (-20,7%) te wijten aan een uitgestelde release van de nieuwe modellen naar oktober vanwege COVID-19-gerelateerde vertragingen. De verkoop van de andere producten deden het heel wat beter, gedreven door een hogere vraag naar Mac's (+29,2%) en iPad's (+46%) die vanwege de lockdowns, de stay-at-home economie en remote learning erg in trek waren. Gecombineerd waren beide productcategoriëen goed voor ongeveer 24,5% van de groepsomzet (+6,3 pp). Ook de omzet van de categorie Wearables, Home & Accesories steeg fors met 20,8% tot $7,9 miljard. In deze categorie zitten producten zoals o.a. Apple Watch, AirPods en HomePod. Weet dat meer dan 75% van de kopers van een Apple Watch deze aankoop voor het eerst doet.
 • De omzet uit diensten steeg met 16,3% tot $14,5 miljard en maakte zo ongeveer 22,5% van de totale kwartaalomzet uit. Er werden opnieuw recordhoogtes behaald voor o.a. de App Store, Apple Music (het voormalige iTunes), iCloud, Advertising en Payment Services. Aangaande de nieuwere diensten zoals Apple TV+, Apple Arcade, Apple News Plus en Apple Card zegt het bedrijf niet veel meer dan dat er steeds meer gebruikers zijn.
 • Het bedrijf telt momenteel meer dan 585 miljoen betalende abonnees overheen al haar diensten, dit is ongeveer 6,3% hoger t.o.v. het vorige kwartaal en ongeveer 30% hoger t.o.v. vorig jaar. Apple lanceerde ook een nieuwe abonnementsformule waarbij het diverse diensten bundelt, met name Apple Music, iCloud, Apple TV+, Fitness+, Apple Arcade en News+. Het management verwacht op het einde van 2020 af te klokken op minstens 600 miljoen betalende abonnees. 
 • Apple beschikt over ongeveer $192 miljard aan liquiditeiten (cash en verhandelbare financiële activa) tegenover ongeveer $112 miljard aan schulden, wat een nettokaspositie geeft van ongeveer $80 miljard. Dit is ruim voldoende om alle financiële verplichtingen na te komen. In het voorbije kwartaal heeft het bedrijf ongeveer $22 miljard terug laten stromen naar de aandeelhouders via dividenduitkeringen en het inkopen van eigen aandelen.

Negatieve punten 

 • Gezien de hoge onzekerheid gerelateerd aan COVID-19 kwantificeert het management opnieuw geen outlook wat betreft omzet en marges voor het komende kwartaal. In grote lijnen verwacht het management voor het volgende kwartaal een sterke prestatie van de nieuwe iPhone modellen, alsook een tweecijferige omzetgroei van het overige geaggregeerde product- en dienstenaanbod.

SWOT

Sterktes 

 • Apple heeft een sterke merknaam en een innovatief imago, wat maakt dat het zijn producten aan hoger dan gemiddelde prijzen kan verkopen.
 • Het bedrijf heeft een impressionante track record wat betreft innovatie en weet de markten waarin het opereert vaak eigenhandig te transformeren
 • Het weefsel van diensten dat de producten van Apple aan elkaar bindt verhoogd de drempel om over te stappen naar een ander merk.
 • Sterke financiële positie met een nettokaspositie van meer dan $ 80 miljard.

Zwaktes 

 • Het exclusievere imago van Apple neemt af naarmate meer en meer mensen hun producten kopen. Dit maakt het moeilijker om de hogere prijsniveau te rechtvaardigen in de toekomst.
 • Het vernieuwende en unieke van de iPhone en iPad bij lancering geldt vandaag niet meer: concurrenten hebben ondertussen gelijkaardige en zelfs betere producten aan lagere prijzen. De laatste nieuwe versie van de iPhone is weinig vernieuwend en biedt slechts incrementele verbeteringen tegenover de vorige versie.
 • Te sterk afhankelijk van het succes van de iPhone.​​​​​​​

Opportuniteiten 

 • De focus steeds meer verleggen op diensten met recurrente inkomsten zoals Apple Music, Apple TV+ en Apple Arcade.
 • Nieuwe gezondheidsfuncties zullen het groeipotentieel van de Apple Watch blijven ondersteunen.
 • Een blijvende sterke focus op privacy maakt de producten van Apple interessant voor bedrijfsgebruik.

Bedreigingen 

 • Toenemende concurrentie van Samsung en Chinese concurrenten in de komende jaren die de prijzen onder druk kan zetten.
 • Veel telecomoperatoren subsidiëren de aankoop van een smartphone in ruil voor een langdurig abonnement. Er komen de laatste tijd meer signalen van operatoren dat ze in de toekomst van dit systeem willen afstappen.
 • Een concurrent (Samsung, Alphabet,...) die met een superieure en echt vernieuwende smartphone komt en daardoor de populariteit van de iPhone sterk aantast (wat Apple zelf deed met Blackberry enkele jaren geleden).

Overzicht historische adviezen

Datum Koers Advies
2017/04/12 141.8 USD Houden
2018/12/18 163.94 EUR Kopen
2019/02/01 166.44 EUR Houden

Lexicon

Lectuur in de financiële sector bevat zeer vaak zeer specifieke begrippen. Vanzelfsprekend gebruiken ook onze analisten gespecialiseerde financiële termen in de publicaties. Om u wegwijs te maken in het vakjargon vindt u hier een verklarende woordenlijst van deze financiële begrippen.

Disclaimer

 • Deze aandelenstudie is een publicatie van Dierickx Leys Private Bank. Ze is opgesteld op basis van zorgvuldig geselecteerde bronnen en eigen onderzoek en volgens degelijke hypotheses, zonder dat de juistheid en volledigheid ervan gegarandeerd kan worden. Ze bevat opinies die op datum van publicatie geldig zijn maar in de toekomst kunnen wijzigen. De bank is niet verantwoordelijk voor enige schade die uit deze adviezen zou voortvloeien.

 • Materiële informatiebronnen zijn de publicaties (o.a. persmededelingen) en jaarrekeningen van de bedrijven in kwestie die geanalyseerd worden, analyses en studies van grootbanken en berichtgeving in gespecialiseerde financiële pers.

 • De studie is gebaseerd op een eigen fundamentele analyse van de betreffende onderneming, rekening houdende met kasstromen, winstevolutie, groei, stabiliteit en kwaliteit van het management. Fundamentele analyse heeft tot doel een inschatting te maken van de huidige intrinsieke waarde van een onderneming en haar meest waarschijnlijke evolutie, binnen de activiteitssector en de geografische zone waarin ze bedrijvig is. Hierbij worden ook de relevante macro-economische factoren in beeld gebracht. De daaruit voortvloeiende aanbevelingen zijn gebaseerd op een langetermijnperspectief. De studie wordt aangepast na de publicatie van de resultaten (per kwartaal of halfjaarlijks) of tussentijds indien er zich belangrijke gebeurtenissen voordoen.

 • Deze publicatie betreft geen gepersonaliseerde beleggingsaanbeveling. De beleggingsinstrumenten vermeld in deze publicatie zijn niet geschikt voor alle beleggers. Er dient rekening gehouden te worden met de doelstellingen, financiële draagkracht, kennis, ervaring en risicokenmerken van de belegger. Vraag raad aan uw beleggingsadviseur.

 • Deze studie is uitgewerkt volgens interne en wettelijke richtlijnen i.v.m. onafhankelijk onderzoek, sperperiodes en functiescheidingen, die opgevraagd kunnen worden bij de juridische dienst van de bank.
  De bank heeft geen belangen in de vermelde maatschappijen en onderhoudt er geen zakenrelatie mee, maar de bank of haar medewerkers kunnen mogelijk wel een positie aanhouden in vermelde effecten of afgeleide effecten.

 • Deze aandelenstudie werd niet voorgelegd aan de emittent.

 • De gegevens in vreemde valuta zijn onderhevig aan fluctuaties van de wisselkoers. Deze kunnen het rendement beïnvloeden.
  De vermelde historische resultaten en prognoses zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

 • De bevoegde autoriteit is de FSMA.

 • Overname uit deze publicatie is toegelaten mits bronvermelding.