Apple Analist: Jasper Thysens, CFA

Print deze pagina

Algemene gegevens

 • Datum: 01/07/2020
 • Koers opmaak studie: 364.8 USD
 • Huidige koers: 364.11 USD
 • Marktkapitalisatie: 1,58 miljard
 • Sector: Technologie
 • Markt: New York
 • ISIN: US0378331005

Advies van de analist

 • US$ 250,00
 • US$ 375,00

Advies: Houden

Grafiek

Bron: Dierickx Leys

Indicatoren

Groei

Stabiliteit

Kwaliteit

Waardering

Activiteiten:

Apple, opgericht in 1977 door Steve Jobs en Steve Wozniak, is een Amerikaanse ontwikkelaar van premium consumentenelektronica. Het bedrijf heeft een impressionante track record wat betreft innovatie en weet de markten waarin het opereert vaak eigenhandig te transformeren. Denk bijvoorbeeld aan producten zoals Macintosh, iPod, iPhone, iPad en Apple Watch. Via zijn diensten, zoals o.a. Apple Music (het voormalige iTunes), Apple TV+, de App Store en iCloud, koppelt het bedrijf al zijn producten aan elkaar waardoor een waar ecosysteem ontstaat. Apple is één van de weinige bedrijven met een marktkapitalisatie van meer dan 1 biljoen Amerikaanse dollar.

Apple: omzetverdeling (Q2 2020)

Bron: Apple

Conclusie

Apple zag in de eerste drie maanden van het nieuwe kalenderjaar slechts een beperkte impact van COVID-19 en zag de omzet zelfs lichtjes groeien (+0,52%). De (verwaterde) winst per aandeel steeg tevens met 4% jaar-over-jaar. Het bedrijf zag in de laatste weken van maart wel een grotere impact op de verkopen gezien het zijn winkels diende te sluiten op wereldwijde schaal. Zo daalde de verkoop van de iPhone uiteindelijk met ongeveer 7% in het voorbije kwartaal. De positieve keerzijde van het virus is dan weer dat de omzet uit diensten steeg met bijna 17%. Apple tracht al enkele jaren om haar dienstenaanbod een prominentere rol te laten spelen om zo de groepsomzet minder afhankelijk te maken van de iPhone (ongeveer 50% van de omzet). Denk hierbij aan diensten als Apple Music (het voormalige iTunes), Apple TV+, iCloud, Apple Arcade en Apple News. Het management blijft voorzichtig wat betreft de komende maanden en becijfert geen verwachtingen, al ziet het wel signalen voor een zwakkere verkoop van iPhone en Apple Watch, en sterkere prestaties voor iPad, Mac, en diensten. Qua waardering lijkt het aandeel weinig interessant. De COVID-19 crisis lijkt ertoe geleid te hebben dat er heel wat beleggingsgeld gevlucht is van meer geïmpacteerde bedrijven naar financieel solide en/of minder geïmpacteerde bedrijven. Dit gezien er nu eenmaal weinig alternatieven zijn vanwege het aanhoudende lage renteklimaat. Hierdoor lijken heel wat bedrijven in de technologiesector te noteren aan enigszins opgeblazen waarderingen en noteert Apple vandaag bijna 7% hoger dan in het begin van het kalenderjaar, terwijl zelfs Tim Cook met weinig enthousiasme vooruitblikt naar de komende maanden. Een fenomeen om momenteel in het achterhoofd te houden dus. Los daarvan blijven de lange termijnperspectieven positief en voorzien de forse aandeleninkopen een bodem onder de beurskoers. Omwille van bovenstaande argumenten blijft het advies op HOUDEN.

Nieuws

29/06/2020: The New York Times, die meer dan 6 miljoen abonnee's heeft, eindigde haar partnersip met Apple. Het bedrijf stelt dat Apple News+ weinig toegevoegde waarde creëerde naast hun eigen digitale aanbod. Daarnaast zou het tot hiertoe ook weinig opgebracht hebben gezien Apple 30% commissie neemt op abonnementen die via de app werden afgesloten.

26/06/2020: Nadat het bedrijf afgelopen weken het merendeel van haar fysieke winkels in de VS heropende, zag Apple zich genoodzaakt om er terug 32 te sluiten vanwege de aanhoudende sterke verspreiding van het coronavirus

22/06/2020: Op de keynote tijdens WWDC (Apple Worldwide Developers Conference), dat dit jaar virtueel plaatsvond,  presenteerde het bedrijf allerhande software-gerelateerde vernieuwingen. Zo introduceerde Apple o.a. iOS & iPadOS 14 (respectievelijke besturingssystemen iPhone & iPad), watchOS 7 (besturingssysteem Apple Watch) & macOS Big Sur (besturingssysteem MacBook & iMac). Met de nodige grandeur kondigde CEO Tim Cook ook de verwachtte overstap aan van Intel processoren naar chips van eigen makelij voor de Mac computers, iets wat reeds enkele jaren het geval is voor de mobiele apparaten zoals de iPhone, iPad en Apple Watch. Deze chips zullen naar verwachten betere prestaties neerzetten terwijl de minder energie verbruiken. De gehele transitie zal naar verwachting ongeveer twee jaar duren.

16/06/2020: Apple is het doelwit van een formeel onderzoek vanwege de Europese Commissie omtrent anti-competitieve praktijken. Meer bepaald draait het enerzijds om het verplichte gebruik van Apple's bedrijfseigen in-app betaalsysteem, waarbij het bedrijf 30% commissie opeist, en anderzijds om het verbod om te verwijzen naar alternatieve betalingssystemen buiten de app. Het onderzoek komt er na enkele klachten die ingediend werden door onder meer Spotify. De Europese Commissie wil met zekerheid weten dat de regels die Apple oplegt aan andere app-ontwikkelaars de competitie niet verstoren in markten waarin Apple zelf actief is. Update: Ook in de VS loopt een onderzoek inzake antitrust naar Apple. Zo verwees de voorzitter van de Amerikaanse subcommissie voor antitrust naar het beleid van Apple als "highway robbery".

Resultaten

'000.0002015/162016/17 2017/20182018/20192019/2020E
Omzet215.639228.594265.595260.174263.754
Operationele winst60.02460.79670.66263.93062.522
Nettowinst45.68748.35159.53155.29954.758
Boekwaarde24.0326.1522.5320.3713.07
Winst per aandeel8.359.2711.8711.9412.37
Koers/Winst13.218.917.020.825.5
Dividend per aandeel2.182.402.723.003.23
Dividendrendement1.8%1.4%1.3%1.23%1.03%
Bron: Bloomberg



Resultaten tweede kwartaal 2020 

 • De omzet steeg jaar-over-jaar met 0,52% tot $ 58,3 miljard. 
 • De verwaterde winst per aandeel steeg met 4% jaar-over-jaar tot $ 2,55. 
 • De operationele cash flow steeg met ongeveer 20% tot $ 13,3 miljard. 

Positieve punten 

 • De omzet uit diensten steeg met 16,6% tot $ 13,35 miljard en maakt zo ongeveer 23% van de totale omzet uit. Er werden recordhoogtes behaald voor o.a. de App Store, Apple Music (het voormalige iTunes) en iCloud. Aangaande de nieuwere diensten zoals Apple TV+, Apple Arcade, Apple News Plus en Apple Card zegt het bedrijf niet veel meer dan dat er steeds meer gebruikers zijn. Het bedrijf telt momenteel meer dan 515 miljoen betalende abonnees overheen al haar diensten, dit is een stijging van een dikke 30% ten opzichte van een jaar eerder. Het management hoopt op het einde van 2020 af te klokken op 600 miljoen betalende abonnees. 
 • De omzet van het segment Wearables, Home and Accessories steeg met ongeveer 23% jaar-over-jaar tot $ 6,3 miljard. In deze categorie zitten producten zoals o.a. Apple Watch, AirPods en HomePod. Weet dat meer dan 75% van de kopers van een Apple Watch deze aankoop voor het eerst doet. 
 • Apple lanceerde in maart/april nieuwe versies van de iPad Pro en de MacBook Air. Daarnaast introduceerde het een nieuwe versie van de iPhone SE, die de oudere iPhone 8 modellen vervangt. De iPhone SE biedt een kleiner model met up-to-date hardware aan een lager prijspunt. In België is dit model te verkrijgen vanaf € 489, terwijl je voor het eerstvolgende model (de iPhone Xr) € 709 euro dient neer te leggen. 
 • Het bedrijf levert aanzienlijke inspanningen voor de strijd tegen de verspreiding van COVID-19. Zo lanceerde het een specifieke website en app om geïnformeerd te blijven aangaande het virus, ontwerpt en distribueert het mondmaskers aan medische dienstverleners, en ging het een partnership aan met Google voor het uitwerken van een toepassing rond contacttracering.
 • De impact van het coronavirus op de resultaten bleef in het tweede kwartaal nog beperkt. Ondanks een tijdelijke vertraging in de supplychain in februari vanwege de lockdown-maatregelen in China, normaliseerde het productieniveau volledig tegen einde maart. Het bedrijf ziet tevens de vraag naar bepaalde producten en diensten stevig verhogen. Zo spreekt het management van de grootste educationele uitrol van iPad's ooit en stijgt de vraag naar de Apple Watch voor gezondsheidsmonitoring op afstand.  
 • Het dividend werd opgetrokken met 6% tot $ 0,82 per aandeel. 
 • Er werd goedkeuring gegeven om een bijkomende $ 50 miljard aan eigen aandelen in te kopen. Dit brengt het totaal van het nog uitstaande inkoopprogramma op $ 90 miljard. Qua liquiditeit maakt Apple zich dus weinig zorgen. Het bedrijf beschikt over een nettokaspositie van $ 83 miljard. 

Negatieve punten 

 • De omzet uit productverkoop daalde met 3,4% jaar-over-jaar tot $ 44,97 miljard, voornamelijk gedreven door een daling van de verkoop van de iPhone met 6,7%. Wegens COVID-19 diende Apple haar retail winkels wereldwijd te sluiten. De hieruit volgende stijging van de verkopen via Apple's online winkel kon het verlies aan verkopen in fysieke winkels niet volledig compenseren. Weet dat de smartphone goed is voor ongeveer de helft van de totale omzet van het bedrijf. De omzet uit de verkoop van Mac en iPad daalde met respectievelijk 2,9% en 10,34%. Gecombineerd zijn beide categoriëen verantwoordelijk voor 16,7% van de groepsomzet.
 • Gezien de lage visibiliteit kwantificeert het management ook geen verwachtingen voor het komende kwartaal. In grote lijnen verwacht het management voor het derde kwartaal betere verkoopcijfers voor iPad en Mac en zwakkere verkoopcijfers voor iPhone en Apple Watch. Wat betreft diensten ziet het bedrijf positieve signalen voor App Store, Apple Music, Apple TV+ en iCloud, terwijl het negatieve tekenen ziet voor Apple Care en de reclameinkomsten. CEO Tim Cook blijft voorzichtig optimistisch en stelt: "ondanks we niet weten hoeveel hoofdstukken er zijn in dit boek, kunnen we met zekerheid stellen dat het een goed einde zal hebben"

SWOT

Sterktes 

 • Apple heeft een sterke merknaam en een innovatief imago, wat maakt dat het zijn producten aan hoger dan gemiddelde prijzen kan verkopen.
 • Het bedrijf heeft een impressionante track record wat betreft innovatie en weet de markten waarin het opereert vaak eigenhandig te transformeren
 • Het weefsel van diensten dat de producten van Apple aan elkaar bindt verhoogd de drempel om over te stappen naar een ander merk.
 • Sterke financiële positie met een nettokaspositie van meer dan $ 80 miljard.

Zwaktes 

 • Het exclusievere imago van Apple neemt af naarmate meer en meer mensen hun producten kopen. Dit maakt het moeilijker om de hogere prijsniveau te rechtvaardigen in de toekomst.
 • Het vernieuwende en unieke van de iPhone en iPad bij lancering geldt vandaag niet meer: concurrenten hebben ondertussen gelijkaardige en zelfs betere producten aan lagere prijzen. De laatste nieuwe versie van de iPhone is weinig vernieuwend en biedt slechts incrementele verbeteringen tegenover de vorige versie.
 • Te sterk afhankelijk van het succes van de iPhone.​​​​​​​

Opportuniteiten 

 • De focus steeds meer verleggen op diensten met recurrente inkomsten zoals Apple Music, Apple TV+ en Apple Arcade.
 • Nieuwe gezondheidsfuncties zullen het groeipotentieel van de Apple Watch blijven ondersteunen.
 • Een blijvende sterke focus op privacy maakt de producten van Apple interessant voor bedrijfsgebruik.

Bedreigingen 

 • Toenemende concurrentie van Samsung en Chinese concurrenten in de komende jaren die de prijzen onder druk kan zetten.
 • Veel telecomoperatoren subsidiëren de aankoop van een smartphone in ruil voor een langdurig abonnement. Er komen de laatste tijd meer signalen van operatoren dat ze in de toekomst van dit systeem willen afstappen.
 • Een concurrent (Samsung, Alphabet,...) die met een superieure en echt vernieuwende smartphone komt en daardoor de populariteit van de iPhone sterk aantast (wat Apple zelf deed met Blackberry enkele jaren geleden).

Overzicht historische adviezen

Datum Koers Advies
2017/04/12 141.8 USD Houden
2018/12/18 163.94 EUR Kopen
2019/02/01 166.44 EUR Houden

Lexicon

Lectuur in de financiële sector bevat zeer vaak zeer specifieke begrippen. Vanzelfsprekend gebruiken ook onze analisten gespecialiseerde financiële termen in de publicaties. Om u wegwijs te maken in het vakjargon vindt u hier een verklarende woordenlijst van deze financiële begrippen.

Disclaimer

 • Deze aandelenstudie is een publicatie van Dierickx Leys Private Bank. Ze is opgesteld op basis van zorgvuldig geselecteerde bronnen en eigen onderzoek en volgens degelijke hypotheses, zonder dat de juistheid en volledigheid ervan gegarandeerd kan worden. Ze bevat opinies die op datum van publicatie geldig zijn maar in de toekomst kunnen wijzigen. De bank is niet verantwoordelijk voor enige schade die uit deze adviezen zou voortvloeien.

 • Materiële informatiebronnen zijn de publicaties (o.a. persmededelingen) en jaarrekeningen van de bedrijven in kwestie die geanalyseerd worden, analyses en studies van grootbanken en berichtgeving in gespecialiseerde financiële pers.

 • De studie is gebaseerd op een eigen fundamentele analyse van de betreffende onderneming, rekening houdende met kasstromen, winstevolutie, groei, stabiliteit en kwaliteit van het management. Fundamentele analyse heeft tot doel een inschatting te maken van de huidige intrinsieke waarde van een onderneming en haar meest waarschijnlijke evolutie, binnen de activiteitssector en de geografische zone waarin ze bedrijvig is. Hierbij worden ook de relevante macro-economische factoren in beeld gebracht. De daaruit voortvloeiende aanbevelingen zijn gebaseerd op een langetermijnperspectief. De studie wordt aangepast na de publicatie van de resultaten (per kwartaal of halfjaarlijks) of tussentijds indien er zich belangrijke gebeurtenissen voordoen.

 • Deze publicatie betreft geen gepersonaliseerde beleggingsaanbeveling. De beleggingsinstrumenten vermeld in deze publicatie zijn niet geschikt voor alle beleggers. Er dient rekening gehouden te worden met de doelstellingen, financiële draagkracht, kennis, ervaring en risicokenmerken van de belegger. Vraag raad aan uw beleggingsadviseur.

 • Deze studie is uitgewerkt volgens interne en wettelijke richtlijnen i.v.m. onafhankelijk onderzoek, sperperiodes en functiescheidingen, die opgevraagd kunnen worden bij de juridische dienst van de bank.
  De bank heeft geen belangen in de vermelde maatschappijen en onderhoudt er geen zakenrelatie mee, maar de bank of haar medewerkers kunnen mogelijk wel een positie aanhouden in vermelde effecten of afgeleide effecten.

 • Deze aandelenstudie werd niet voorgelegd aan de emittent.

 • De gegevens in vreemde valuta zijn onderhevig aan fluctuaties van de wisselkoers. Deze kunnen het rendement beïnvloeden.
  De vermelde historische resultaten en prognoses zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

 • De bevoegde autoriteit is de FSMA.

 • Overname uit deze publicatie is toegelaten mits bronvermelding.