Nvidia Analist: Willem De Meulenaer

Print deze pagina

Algemene gegevens

  • Datum: 13/03/2025
  • Koers opmaak studie: 110 USD
  • Huidige koers: 109.02 USD
  • Marktkapitalisatie: 2.678 miljard USD
  • Sector: Technologie
  • Markt: Nasdaq
  • ISIN: US67066G1040

Advies van de analist

  • US$ 88,00
  • US$ 150,00

Advies: Houden

Grafiek

Bron: Dierickx Leys

Indicatoren

Groei

Stabiliteit

Kwaliteit

Waardering

Activiteiten:

Nvidia is een "fabless" producent van computerhardware, meer bepaald grafische kaarten en chips voor moederborden. Dat betekent dat ze chips ontwerpen, maar de effectieve productie wordt uitbesteed (aan "fabs" zoals TSMC). 

Nvidia produceert onder andere de grafische chips voor de Xbox en de PlayStation en is toeleverancier aan grote computerfabrikanten. 
In de productlijn zitten onder andere : 

  • Grafische kaarten voor PC's 
  • Hoogperformante chips voor gespecialiseerde grafische (CAD) en wetenschappelijke toepassingen, en voor datacenters.
  • Grafische chips voor smartphones en tablets
Nvidia : Omzetverdeling

Bron: Nvidia

Conclusie

Nvidia profiteert enorm van de AI-boom. Hamvraag is natuurlijk hoe lang deze "goldrush" zal blijven aanhouden, al lijkt een snelle verzwakking op dit moment weinig waarschijnlijk - zeker nadat de topman al had aangegeven dat de vraag groter is dan het aanbod voor de rest van het lopende jaar. 

De resultaten van Nvidia over het vierde kwartaal van het boekjaar 01/2025 waren andermaal spectaculair. Ook de prognoses voor het eerste kwartaal van het boekjaar 01/2026 waren alweer impressionant. Maar waar voordien de prognoses van de analisten ver achterop hinkten op de reële cijfers, hebben deze de realiteit nu bijgebeend waardoor grote positieve verrassingen uitblijven. Beleggers hoopten nu al voor het tweede kwartaal op rij op nog optimistischer prognoses, die er niet kwamen. Het onderzoek van de Amerikaanse overheid naar machtsmisbruik door Nvidia en het verhaal van DeepSeek (zie verder) vergroten de onzekerheid. Aan de huidige koersen mag het aandeel behouden blijven.

Nieuws

-

Resultaten

in mio01/202201/202301/202401/202501/2026 E
Omzet26.91426.97460.922130.497201.846
Operationele winst10.0414.22432.97281.453129.698
Nettowinst9.7524.36829.76072.880111.954
Boekwaarde1,060,901,73,2
Winst per aandeel0,390,181,212,974,42
Koers/winst75,28341,145,224,8
Dividend per aandeel0,020,020,020,030,05
Dividendrendement0,05%0,11%0,03%0,03%0,05%
Bron : Bloomberg


Resultaten boekjaar eindigend 01/2025 

  • Nvidia zag de omzet met 114,2% toenemen tot $ 130,5 miljard. 
  • De nettowinst steeg 144,9% naar $ 72,9 miljard. 

Positieve punten 

  • De resultaten van Nvidia kwamen nog maar eens boven de verwachtingen uit, met dank aan de stevige investeringen van grote tech-bedrijven in AI. De omvang van de verrassing was wel kleiner dan voorgaande kwartalen.
  • De omzet in datacenters was zoals gebruikelijk de grote sterkhouder, met een stevige groei van 142% tot $ 115,2 miljard.
  • De omzet in de gaming-divisie steeg 9% tot $ 11,4 miljard. 
  • Het management verwacht (volgens haar outlook) een omzet van ongeveer $ 43 miljard in het eerste kwartaal van het fiscale boekjaar eindigend 01/2026, goed voor een stijging van 9,3 % t.o.v. het vierde kwartaal (of 65,1% t.o.v. het kwartaal in de vergelijkbare periode vorig jaar).
  • Nvidia profiteert van de opkomst van AI, dat - uiteraard - alweer flink wat rekenkracht nodig heeft. Veel datacenters moeten een upgrade krijgen om AI- processen aan te kunnen.
  • De continue vernieuwing van producten in de pijplijn zouden de resultaten moeten ondersteunen.
  • Nvidia maakt aparte chips voor het "minen" van cryptomunten. Deze chips kunnen niet worden gebruikt voor gaming. Dat is een slimme zet van Nvidia, want voordien werden gewone gamingchips gebruikt voor het "mining"-proces. Als de prijzen van de cryptomunten echter kelderden, werden deze gamingchips door "miners" gedumpt op de markt, wat soms tijdelijk zorgde voor een overaanbod aan (gebruikte) grafische kaarten, minder verkopen van nieuwere kaarten en dus ook resulteerde in slechtere resultaten voor Nvidia. En sterker nog, het gaat om chips met een aantal productiegebreken die sowieso niet meer bruikbaar zijn als grafische kaart maar wel nog perfect gebruikt kunnen worden om te "minen". Minpunt is dat "miners" wellicht ook nog steeds gewone grafische kaarten kopen.

Negatieve punten 

  • De groeiprognose voor het eerste kwartaal was weliswaar alweer erg stevig, maar voldeed net zoals in het vorige kwartaal "slechts" aan de hooggespannen verwachtingen wat andermaal een teleurstelling was voor beleggers. 
  • De omzet van de gaming-divisie daalde in het vierde kwartaal met 11%. Deze markt hapert al een tijdje.
  • De ontwikkeling van de nieuwe Blackwell-chip liep eerder wat vertraging op (de effectieve productie bleek moeilijker te zijn dan verwacht). De winstmarge op deze chip is ook iets lager (gezien de complexiteit en de hogere productiekost). Blackwell was in het vierde kwartaal al goed voor ongeveer 28% van de omzet.
  • Hamvraag is of de grote big-techbedrijven aan het huidige tempo zullen blijven investeren. Mogelijk zullen ze op een bepaald moment stilaan voldoende capaciteit hebben en minder chips inkopen of schakelen ze op een bepaald moment (deels) over op andere, goedkopere alternatieven (ontwikkeld door henzelf of door concurrenten van Nvidia - al zijn we nog niet zover). Het verhaal van DeepSeek (zie verder) veroorzaakt eveneens ongerustheid.
  • Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt of Nvidia mededingingswetten heeft overtreden, na klachten van concurrenten die beweren dat het bedrijf zijn machtspositie misbruikt. Ook elders lopen onderzoeken, zoals in de EU, China en Zuid-Korea. Nvidia zou met gerichte overnames zich exclusief technologie hebben toegeëigend die andere bedrijven ook nodig hadden voor de ontwikkeling van hun chips. Daarnaast zou het bedrijf proberen om klanten zo veel mogelijk te "overtuigen" om exclusief voor zijn chips te kiezen, onder andere door betere prijzen te bieden en meer garanties te bieden op levering, zo luidt de aanklacht.
  • Nvidia mag de meest performante chips enkel aan China leveren als het de toestemming krijgt van de Amerikaanse overheid, maar het is weinig waarschijnlijk dat dat zal gebeuren. Dat vermindert natuurlijk het potentieel voor Nvidia. De kracht van sommige chips werd afgezwakt zodat deze wel nog aan China kon worden geleverd, maar de Amerikaanse overheid legt steeds meer beperkingen op. Het management stelt dat het moeilijk is om de impact van de restricties in te schatten, zelfs op langere termijn.
  • Chips van Nvidia worden ook gebruikt om cryptomunten te "minen". Als de koersen van deze cryptomunten onder druk zouden komen te staan, of volatiel zijn, daalt ook de vraag naar deze chips. De "bust" die telkens volgt op een cryptorally "boom", laat ook elke keer zijn sporen na in de cijfers van Nvidia. We vermoeden dat de cryptomarkten in het verleden belangrijker waren voor Nvidia dan het management wou toegeven.
  • Zelfs als er groei is, is die niet altijd rechtlijnig in alle divisies, zo is meermaals gebleken in het verleden.
  • De hoge koers van Nvidia maakt het aandeel kwetsbaar voor "minder-dan-perfecte" resultaten.

Opmerkingen :

  • De nettowinst stond in 2022 onder druk door meerdere factoren. Onder andere door lagere Chinese vraag naar chips voor datacenters als gevolg van de Amerikaanse exportrestricties werden waardeverminderingen op voorraden geboekt. Nvidia realiseert ca. één vierde van de omzet in China, al worden de chips dan dikwijls verwerkt in toestellen die vervolgens naar de VS en/of Europa worden doorgezonden naar eindklanten. Daarnaast werd fors meer geïnvesteerd in R&D. Een laatste belangrijke factor heeft te maken met de mislukte overname van ARM (zie hierna).
  • Nvidia sloot met Softbank een overeenkomst om de chipdesigner ARM te kopen. Door hevige weerstand van de overheden werd op 8 februari 2022 beslist deze overname af te blazen. Nvidia nam een eenmalige kost van $ 1,35 miljard op in het eerste kwartaal van het boekjaar 01/2023. Dat bedrag weerspiegelt de afschrijving van de vooruitbetaling die werd gedaan toen het akkoord werd getekend in september 2020.
  • DeepSeek : Mogelijk stevige disruptie in de AI-markt op komst

    DeepSeek is een Chinees bedrijf dat een AI-model ontwikkelde dat de concurrentie kan aangaan met het ultrapopulaire en zeer performante ChatGPT. De DeepSeek-app is erg populair in de Apple App Store. De app kan mogelijk een revolutie ontketenen in het AI-landschap en een stevige impact hebben op verschillende tech-bedrijven. Om te begrijpen waarom dit zo'n opmerkelijke gebeurtenis is, moeten we inzoomen op het huidige technologische landschap, rekening houdende met de geopolitieke aspecten.

    De Verenigde Staten zijn al geruime tijd op hun hoede voor de toenemende macht van China (oa. op militair en technologisch vlak). Om deze ontwikkeling af te remmen, probeert de VS de export van de meest geavanceerde technologieën naar China te verbieden (oa. van ASML, Nvidia en TSMC). Toptechnologie van Amerikaanse bedrijven en het Nederlandse ASML, het innovatieve chipdesing van NVIDIA en de enorme know-how van chipproducent TSMC vormen immers tezamen de kern van wat vereist is om de meest geavanceerde chips te maken. Die geavanceerde chips stellen de VS in staat om het voortouw te nemen inzake de ontwikkeling van AI. Artificiële Intelligentie heeft immers een enorme en brute rekenkracht nodig.

    Aangezien China slechts heel beperkt toegang heeft tot hoger vernoemde toptechnologie, het design en de productie, kon redelijkerwijs verwacht worden dat het land inzake AI geen enorme vooruitgang kan boeken, zo was de redenering. Echter, een land met maar liefst 1,4 miljard inwoners kan een indrukwekkend leger ingenieurs aan het werk zetten om oplossingen te vinden. In het verleden waren er al berichten dat de Chinezen er in geslaagd waren om reeds relatief geavanceerde chips te maken met de minder geavanceerde machines die ze ter beschikking hebben. En nu kwam dus het bericht dat DeepSeek er in geslaagd is om een concurrent te maken voor ChatGPT. En nog veel straffer, DeepSeek realiseert dit alles met veel beperktere middelen en dus tegen een veel lagere kostprijs.

    De grote Amerikaanse bedrijven bouwden de afgelopen tijd een enorme machtspositie uit. De ene groep door technologie te bouwen en te verschaffen die het mogelijk maakt om AI-toepassingen te maken, en de andere door deze chips en technologie te kopen voor honderden miljarden dollars en te gebruiken. Dat zijn natuurlijk sommen die maar door een beperkt aantal bedrijven kunnen worden geïnvesteerd, waardoor alle technologische macht bij een heel beperkt aantal bedrijven is komen te liggen (met onder andere ASML, Nvidia, TSMC, Alphabet, Amazon enz..).

    Maar de Chinezen lijken met DeepSeek te hebben aangetoond dat als je de toepassingen slimmer programmeert, er beduidend minder rekenkracht nodig is. De huidige hegemonie van de Amerikaanse bedrijven komt daarmee mogelijk op losse schroeven te staan. ASML, Nvidia en TSMC lijken dan een pak minder "levensnoodzakelijk" te zijn dan gedacht voor de verdere ontwikkeling van AI en tevens lijkt het minder noodzakelijk om nog honderden miljarden uit te geven aan de brute rekenkracht. Bedrijven zoals Amazon, Alphabet en Microsoft kunnen anderzijds dan wellicht flink wat kosten  besparen.

    Samengevat: Het bericht van DeepSeek zond een schokgolf door de markt en dat was wellicht niet onterecht. Het valt echter nog af te wachten hoe efficiënt deze technologie is en of die snel en breed inzetbaar is bij andere  (Amerikaanse) bedrijven. Ook duiken er verschillende bedenkingen op ivm DeepSeek, onder andere inzake privacy, censuur en op welke manier DeepSeek data heeft vergaard (legaal ?). Op dit moment is het moeilijk in te schatten wat de verdere evolutie is : verdere ontwikkelingen zouden immers de noodzaak en/of de vraag aan hoogperformante chips misschien toch weer kunnen aanzwengelen. Wat in elk geval vaststaat is dat de beleggingscase voor bedrijven zoals TSMC, ASML en zeker Nvidia toch weer een stuk riskanter is geworden.

SWOT

Sterktes :

  • Nvidia is de topspeler inzake grafische kaarten en AI-chips
  • Gaming en vooral AI zijn groeimarkten
  • Nvidia is een grote speler, en heeft dus grotere R&D budgetten en een veel hogere kans dat het bedrijf nog geruime tijd topspeler blijft.

Zwaktes :

  • Afhankelijkheid van de grafische chips. 
  • Zeer grote afhankelijkheid van AI-chips.
  • Gaming is gebonden aan de consolecyclus.

Opportuniteiten :

  • Het bijbouwen van productiecapaciteit door grote spelers in de sector, kan op langere termijn resulteren in goedkopere productieprijzen (en dus inputkosten) voor Nvidia.
  • Het feit dat grafische chips verschillende taken tegelijkertijd kunnen uitvoeren, maakt deze chips uitermate geschikt voor artificiële intelligentie die bruikbaar kan zijn in voertuigen, data centers e.d.m. en voor een hele reeks andere toepassingen. 
  • Eventuele groei tablets/smartphones
  • Gaming is in volle opmars, zowel op console als op tablets/smartphones.
  • Virtual reality heeft zware GPU's nodig
  • AI en datacenters hebben zeer krachtige chips nodig.

Bedreigingen :

  • Toename van de evolutie van "in house ontwikkeling" van chips bij Amazon, Google en Microsoft.
  • Eventuele neergang in de gamingmarkt.
  • Eventuele neergang in de cloud-markt/AI-markt.
  • Concurrentie en eventuele doorbraak van spelers zoals AMD.
  • Verstoringen in de markt van de cryptomunten die kan leiden tot een daling van de vraag naar Nvidia producten.
  • De eventuele re-integratie van GPU's op CPU's bij concurrenten waardoor Nvidia's producten overbodig worden.
  • Andere ontwikkelingen in de wereld van chipdesign die leiden tot een (technologische) achterstand bij Nvidia.

Overzicht historische adviezen

Datum Koers Advies
12/04/2017 97.31 USD Houden

Lexicon

Lectuur in de financiële sector bevat zeer vaak zeer specifieke begrippen. Vanzelfsprekend gebruiken ook onze analisten gespecialiseerde financiële termen in de publicaties. Om u wegwijs te maken in het vakjargon vindt u hier een verklarende woordenlijst van deze financiële begrippen.

Disclaimer

  • Deze aandelenstudie is een publicatie van Dierickx Leys Private Bank. Ze is opgesteld op basis van zorgvuldig geselecteerde bronnen en eigen onderzoek en volgens degelijke hypotheses, zonder dat de juistheid en volledigheid ervan gegarandeerd kan worden. Ze bevat opinies die op datum van publicatie geldig zijn maar in de toekomst kunnen wijzigen. De bank is niet verantwoordelijk voor enige schade die uit deze adviezen zou voortvloeien.

  • Materiële informatiebronnen zijn de publicaties (o.a. persmededelingen) en jaarrekeningen van de bedrijven in kwestie die geanalyseerd worden, analyses en studies van grootbanken en berichtgeving in gespecialiseerde financiële pers.

  • De studie is gebaseerd op een eigen fundamentele analyse van de betreffende onderneming, rekening houdende met kasstromen, winstevolutie, groei, stabiliteit en kwaliteit van het management. Fundamentele analyse heeft tot doel een inschatting te maken van de huidige intrinsieke waarde van een onderneming en haar meest waarschijnlijke evolutie, binnen de activiteitssector en de geografische zone waarin ze bedrijvig is. Hierbij worden ook de relevante macro-economische factoren in beeld gebracht. De daaruit voortvloeiende aanbevelingen zijn gebaseerd op een langetermijnperspectief. De studie wordt aangepast na de publicatie van de resultaten (per kwartaal of halfjaarlijks) of tussentijds indien er zich belangrijke gebeurtenissen voordoen.

  • Deze publicatie betreft geen gepersonaliseerde beleggingsaanbeveling. De beleggingsinstrumenten vermeld in deze publicatie zijn niet geschikt voor alle beleggers. Er dient rekening gehouden te worden met de doelstellingen, financiële draagkracht, kennis, ervaring en risicokenmerken van de belegger. Vraag raad aan uw beleggingsadviseur.

  • Deze studie is uitgewerkt volgens interne en wettelijke richtlijnen i.v.m. onafhankelijk onderzoek, sperperiodes en functiescheidingen.
    De bank heeft geen belangen in de vermelde maatschappijen en onderhoudt er geen zakenrelatie mee, maar de bank of haar medewerkers kunnen mogelijk wel een positie aanhouden in vermelde effecten of afgeleide effecten.

  • Deze aandelenstudie werd niet voorgelegd aan de emittent.

  • De gegevens in vreemde valuta zijn onderhevig aan fluctuaties van de wisselkoers. Deze kunnen het rendement beïnvloeden.
    De vermelde historische resultaten en prognoses zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

  • De bevoegde autoriteit is de FSMA.

  • Overname uit deze publicatie is toegelaten mits bronvermelding.