Veeva Systems Analist: Jonathan Mertens

Print deze pagina

Algemene gegevens

 • Datum: 07/12/2022
 • Koers opmaak studie: 166.77 USD
 • Huidige koers: 170.55 USD
 • Marktkapitalisatie: $ 26 miljard
 • Secteur: Technologie
 • Markt: NYSE
 • ISIN: US9224751084

Conseil de l'analyste

 • 160,00 $US
 • 275,50 $US

Advies: Conserver

Grafiek

Bron: Dierickx Leys

Indicatoren

Croissance

Stabilité

Qualité

Valeur

Activiteiten:

Veeva Systems is een Amerikaans technologiebedrijf gespecialiseerd in cloud software voor de medische industrie. De onderneming telt op dit moment 3.501 werknemers en heeft haar hoofdkwartier in Pleasanton, Californië.
Het bedrijf werd in 2007 opgericht door de huidige CEO Peter Gassner en Matt Wallach. Als ex-werknemer van Salesforce.com zag Peter Gassner de nood aan gespecialiseerde cloudsoftware met extra functionaliteiten die specifiek was gecreëerd voor de (bio)farmaceutische industrie.

​​​​​​​De twee hoofdproducten van het bedrijf zijn 'Veeva Commercial Cloud' en 'Veeva Vault'.
Veeva commercial cloud
betreft in essentie een CRM platform dat specifiek gericht is op de sales en marketing medewerkers van (bio)farmaceutische bedrijven. Deze cloud applicatie geeft de sales reps de mogelijkheid om een persoonlijke database bij te houden van doktersbezoeken, het uitdelen van productstaaltjes, feedback op producten van het bedrijf, het plannen van evenementen, etc.
Veeva Vault is een modulair platform gericht op 4 kernelementen met name klinische data, regelgeving, kwaliteitscontrole en veiligheid. De modules die het bedrijf bij het platform verkoopt worden onder andere gebruikt bij het vergaren en analyseren van klinische (test)data, tools die helpen bij het opstellen van marketing materiaal die voldoet aan de regulatoire vereisten of modules die helpen bij het samenstellen van een dossier ter goedkeuring van de regelgever (bijvoorbeeld de FDA).
Het bedrijf breidt continu haar aanbod aan extra modules met bijkomende functionaliteiten uit, wat de verankering van Veeva Systems bij haar klanten verder vergroot.

Conclusie

Hoewel de cijfers bij Veeva Systems over het algemeen redelijk goed waren, kreeg de beurskoers van het bedrijf opnieuw een forse tik bij de presentatie van de derdekwartaalsresultaten. Volgens ons omwille van het feit dat het bedrijf neerwaartse druk blijf ervaren op de operationele winstmarges, voornamelijk omwille van hogere kosten voor personeel en tegenvallende wisselkoerseffecten. Desalniettemin verwacht het bedrijf nog steeds een omzetgroei te realiseren van meer dan 15% dit boekjaar en genereert het een grote mate aan recurrente kasstroom. Ook voor de komende jaren zou het bedrijf een consistente mate van groei moeten kunnen realiseren. Enerzijds is dit te danken aan een groei in het onderliggende aantal klanten. Anderzijds verhogen deze klanten het aantal modules waar zij een abonnement op nemen. Voor Veeva is dit model zeer interessant, aangezien de cashflow in grote mate voorspelbaar en recurrent is. Twee negatievere elementen trekken wel onze aandacht. In de eerste plaats zijn er de toenemende loonkosten omwille van de sterke nood aan gegeerde IT-profielen en de algemene uitbreiding van de organisatie en ten tweede is er de minder sterke groei in de 'Veeva Commercial Cloud' omwille van een rationalisering op vlak van verkoopsafdelingen bij (bio)farmaceutische bedrijven.

Op vlak van waardering verkiezen we, omwille van het sterke groeiprofiel van het bedrijf, de peg ratio. Voor Veeva systems bedraagt de Peg ratio (op gaap- basis) aan de huidige beurskoers 4 (2.64 op non-gaap basis), wat volgens ons op dit moment nog steeds wat te duur is. Momenteel noteren we aan een verwachte FCF-yield van 2.8% voor dit jaar of een verwachte FCF-yield van 3.4% voor boekjaar 2024. Voorlopig blijven we hierdoor een 'houden' advies hanteren aan de huidige beurskoers. Noteer wel dat we ondertussen zeer dicht bij de koopzone zijn aanbeland.
Hou er wel rekening mee dat de prijsvolatiliteit van het aandeel redelijk hoog is, waardoor beursschommelingen zeer hevig kunnen zijn.

Veeva Systems geografische omzetverdeling

  Source: Veeva Systems Jaarverslag 2020

  Nieuws

  -

  Resultaten

  Fiscaal boekjaar (in Mia) 2018 2019 2020 2021 2022 2023 E
  Omzet 0,690,861,101,471,852,17
  Operationele winst 0,160,220,290,380,510,83
  Nettowinst 0,150,230,300,380,430,67
  Boekwaarde per aandeel 6,388,4711,1714,9020,8822,95
  Winst per aandeel 1,081,592,042,522,794,13
  Koers/Winst 5869721108546
  Dividend 0,000,000,000,000,000,00
  Dividendrendement 0,00%0,00%0,00%0,00%0,00%0,00%
  Bron: Bloombergin USD


  Resultaten 9M 2023 

  • De omzet steeg met 16.6% tot $ 1,6 miljard.  
  • Het operationeel inkomen (Gaap) daalde met 9.2% tot $ 350 miljoen.
  • De nettowinst (Gaap) daalde met 9.4% tot $ 299 miljoen. 

  Positieve punten 

  • De omzetgroei op het vlak van abonnementsverkoop (recurrent gedeelte) steeg in het afgelopen kwartaal met 16% tot $ 442 miljoen. De omzet uit ondersteunende diensten (trainingen, installatie,..) steeg in dezelfde periode met ongeveer 16.1% tot $ 110.8 miljoen. 
  • Onderliggend was ongeveer $ 239 miljoen van dit recurrente gedeelte afkomstig van de Veeva commercial Cloud (+7% y-o-y) en $ 202 miljoen van het Veeva Vault gedeelte (+28% y-o-y). 
  • Billings (in essentie: omzet + verandering in uitgestelde omzet) zouden dit jaar uitkomen op $ 2.3 miljard. Deze parameter is iets interessanter om de onderliggende groei van het bedrijf te begrijpen aangezien de softwarecontracten over langere periodes worden afgesloten en de omzet op 'straight line' basis wordt erkend in de resultatenrekening. 
  • Het bedrijf levert missie-kritieke software aan haar klanten (voornamelijk in de 'life sciences' industrie) dewelke, omwille van voor de hand liggende redenen, sterk gereguleerd is. Hierdoor is het voor de klanten van Veeva niet eenvoudig, en in de meeste gevallen niet tijdsefficient, om snel van software leverancier te veranderen. Hierdoor kent het bedrijf een relatief stabiele klantenbasis en is de abonnementsretentie zeer hoog (FY 2022: 119%, wat ipso facto de organische groei bij bestaande klanten reflecteert.) (ergo bestaande klanten nemen extra abonnementen op bijkomende producten van Veeva). De onderliggende vraag in de (bio)farmaceutische industrie naar digitale oplossingen stuwt de vraag naar de producten van Veeva omhoog. 
  • Liquiditeit: het bedrijf heeft ongeveer $ 3 miljard aan cash (en cash-equivalenten zoals kortetermijninvesteringen) op haar balans staan en is schuldenvrij. solvabiliteit 81.7%.
  • De bedrijfsdoelstelling om de omzet te verdriedubbelen tegen 2025 lijkt haalbaar. Bovendien blijft het recurrente gedeelte van de omzet sterk groeien, wat de operationele resultaten en cashflow die het bedrijf genereert voorspelbaarder maakt. Volgens Veeva zou het bedrijf vanaf boekjaar 2025 jaarlijks meer dan $ 3 miljard omzet moeten genereren.
  • Outlook FY 2023: Voor boekjaar 2023 gaat Veeva Systems uit van een omzetgroei van ongeveer 15.6% tot ongeveer $ 2.14 miljard met een non-gaap operationele winst van rond de $ 820 miljoen. De operationele cashflow zou uitkomen op $ 740 miljoen.(+4.5%) Ongeveer 80% van de verwachte omzet is te danken aan het recurrente abonnementsmodel (subscription revenue). De eerdere bijstelling van de guidance (in Q2) is volgens het bedrijf voornamelijk te wijten aan de sterke appreciatie van de dollar in de afgelopen negen maanden.

   Negatieve punten 

  • Tijdens de conference call sprak het management over een rationalisering van de verkoopsafdelingen bij sommige (grotere) farmacuetische spelers. We verwachten voor het hele boekjaar hoge enkelcijferige groei in het CRM segment. De guidance die het bedrijf gaf gedurende de conference call impliceert een groei van 7% in het commerciële segment voor dit boekjaar, en een groei van 30% in het 'R&D solutions' segment.
  • Veeva verwacht in boekjaar 2023 toenemende druk op de (non-gaap) operationele winstmarges omwille van hogere personeelskosten. IT-profielen zijn sterk gegeerd in de huidige arbeidsmarkt, waardoor de lonen sterk stijgen. Daarnaast is het bedrijf ook bezig om meer mensen aan te nemen aangezien het de algemene organisatie aan het uitbouwen is en haar producten probeert te verkopen in aanverwante sectoren (zoals bijvoorbeeld cosmetica-industrie). In de eerste negen maanden steeg het aantal werknemers bij Veeva met 25.5% y-o-y. Mede hierdoor steeg het gedeelte 'stock based compensation' met 48% ten opzichte van de eerste negen maanden in 2022. Dit had tot gevolg dat de operationele winstmarge (op gaap basis) daalde van 28.3% tot 22%.  
  • Een ander element dat woog op de operationele winstmarges van Veeva (op Gaap basis), was de toename van gerechtskosten. Veeva was verwikkeld in een juridisch dispuut met concurrent Medidata. De klacht werd echter geseponeerd zonder gevolgen voor Veeva.
  • We blijven ons storen aan de toenemende discrepantie tussen de Gaap en de Non-Gaap cijfers van het bedrijf. Deze toenemende discrepantie is bovendien voornamelijk te verklaren door een toename van de bedragen die het bedrijf uitkeert als aandelenoptiesprogramma voor de werknemers. Hoewel het wenselijk is dat de belangen van werknemers en aandeelhouders in dezelfde lijn liggen begint het stilaan wat excessief te worden. 
  • Er is nog een lopend juridisch dispuut met concurrent IQVIA over het gebruik van klantendata en andere farmaceutische data (kostprijs medicatie). Beide bedrijven beschuldigen elkaar van 'monopolistische praktijken'. Uitspraak zal volgen in de loop van 2022-2023.
  • Het nieuwe wetgevende initiatief in de VS, met betrekking tot verstrengde regelgeving op vlak van prijzen voor medicamenten, zou potentieel een negatieve impact kunnen hebben op Veeva. Farmaceutische bedrijven zouden onderzoeken naar nieuwe medicijnen kunnen opschorten of langs de commerciële kant hun verkoopsteams terugschalen.   

  SWOT

  Sterktes 

  • Actief in een nichesegment van de softwaresector, waar er een grote nood bestond aan specifieke softwaretools.
  • Hoge mate van klantenretentie omwille van missie-kritieke software die het bedrijf aanbiedt.
  • Marktleider in de sector met een goedgevulde R&D pijplijn.
  • Ceo heeft nog steeds een zeer groot aandelenbelang in het bedrijf.

  Zwaktes

  • Klantenconcentratie: top 10 klanten zijn goed voor ongeveer 39% van de totale omzet van het bedrijf.
  • Toename van regelgeving en druk op betaalbaarheid van het sociale zekerheidstelsel zou kunnen leiden tot minder innovatie in de sector. Dit zou dan vervolgens leiden tot minder R&D uitgaven bij (bio)farmaceutische spelers.

  Opportuniteiten

  • Het bedrijf heeft ondertussen ook een AI-tool ontwikkeld genaamd Andi, dewelke onder andere op zelfstandige basis bepaalde patronen herkent bij grote datasets. Hoewel deze tool op standalone basis wordt verkocht is ze ook nuttig met andere modules die het bedrijf heeft ontwikkeld. Dit verhoogt cross-selling opportuniteiten.
  • Het bedrijf doet regelmatig enkele (kleinere) overnames om specifieke expertise te integreren in zijn productmodules. Het afgelopen jaar nam het onder andere 'Crossix' en 'Physicians World' over.

  Bedreigingen

  • Het strategische partnership met salesforce.com loopt nog tot 2025 en is gebaseerd op een vaste kost per extra gebruiker bij de 'commercial cloud'. We gaan er van uit dat dit partnership ook na 2025 wordt verder gezet.
  • Veeva Systems probeert haar producten, voornamelijk de 'Veeva Vault', ook ingang te doen vinden in gelieerde sectoren zoals de cosmetica- en de chemische industrie. Het blijft afwachten of de producten in deze sectoren even veel tractie verkrijgen als in de kernmarkt.
  • Er is nog een lopend juridisch dispuut met concurrent IQVIA over het gebruik van klantendata en andere farmaceutische data (kostprijs medicatie). Beide bedrijven beschuldigen elkaar van 'monopolistische praktijken'. Uitspraak zal volgen in de loop van 2022-2023.  

  Overzicht historische adviezen

  Date Koers Advies
  2020/04/22 180 USD Houden

  Lexicon

  Lectuur in de financiële sector bevat zeer vaak zeer specifieke begrippen. Vanzelfsprekend gebruiken ook onze analisten gespecialiseerde financiële termen in de publicaties. Om u wegwijs te maken in het vakjargon vindt u hier een verklarende woordenlijst van deze financiële begrippen.

  Disclaimer

  • Deze aandelenstudie is een publicatie van Dierickx Leys Private Bank. Ze is opgesteld op basis van zorgvuldig geselecteerde bronnen en eigen onderzoek en volgens degelijke hypotheses, zonder dat de juistheid en volledigheid ervan gegarandeerd kan worden. Ze bevat opinies die op datum van publicatie geldig zijn maar in de toekomst kunnen wijzigen. De bank is niet verantwoordelijk voor enige schade die uit deze adviezen zou voortvloeien.

  • Materiële informatiebronnen zijn de publicaties (o.a. persmededelingen) en jaarrekeningen van de bedrijven in kwestie die geanalyseerd worden, analyses en studies van grootbanken en berichtgeving in gespecialiseerde financiële pers.

  • De studie is gebaseerd op een eigen fundamentele analyse van de betreffende onderneming, rekening houdende met kasstromen, winstevolutie, groei, stabiliteit en kwaliteit van het management. Fundamentele analyse heeft tot doel een inschatting te maken van de huidige intrinsieke waarde van een onderneming en haar meest waarschijnlijke evolutie, binnen de activiteitssector en de geografische zone waarin ze bedrijvig is. Hierbij worden ook de relevante macro-economische factoren in beeld gebracht. De daaruit voortvloeiende aanbevelingen zijn gebaseerd op een langetermijnperspectief. De studie wordt aangepast na de publicatie van de resultaten (per kwartaal of halfjaarlijks) of tussentijds indien er zich belangrijke gebeurtenissen voordoen.

  • Deze publicatie betreft geen gepersonaliseerde beleggingsaanbeveling. De beleggingsinstrumenten vermeld in deze publicatie zijn niet geschikt voor alle beleggers. Er dient rekening gehouden te worden met de doelstellingen, financiële draagkracht, kennis, ervaring en risicokenmerken van de belegger. Vraag raad aan uw beleggingsadviseur.

  • Deze studie is uitgewerkt volgens interne en wettelijke richtlijnen i.v.m. onafhankelijk onderzoek, sperperiodes en functiescheidingen.
   De bank heeft geen belangen in de vermelde maatschappijen en onderhoudt er geen zakenrelatie mee, maar de bank of haar medewerkers kunnen mogelijk wel een positie aanhouden in vermelde effecten of afgeleide effecten.

  • Deze aandelenstudie werd niet voorgelegd aan de emittent.

  • De gegevens in vreemde valuta zijn onderhevig aan fluctuaties van de wisselkoers. Deze kunnen het rendement beïnvloeden.
   De vermelde historische resultaten en prognoses zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

  • De bevoegde autoriteit is de FSMA.

  • Overname uit deze publicatie is toegelaten mits bronvermelding.