http://www.dierickxleys.be
ZOEK
 | 
PDF
 | 
PS
 | 
AANMELDEN
 | 
FR
 | 
SITEMAP
 | 
HOME
Fiscaal - Dubbele taxatie - Dubbele dividendbelasting
TOP HET PROBLEEM VAN DE DUBBELE DIVIDENDBELASTING
Hoewel de Europese Commissie BelgiŽ in 2007 voor het EU-hof van justitie gedaagd heeft wegens de dubbele belasting op buitenlandse dividenden, is er nog geen nieuwe regeling getroffen op dit vlak.

Momenteel moeten Belgische beleggers die dividenden innen van buitenlandse aandelen, daarop een dubbele bronheffing betalen: de bronheffing van het land waarin het bedrijf gevestigd is en vervolgens ook nog de Belgische roerende voorheffing van 30%.

Het resultaat is dat er van het brutodividend niet zoveel meer overblijft, ook al bestaat de mogelijkheid om een deel van de in het buitenland betaalde belasting te recupereren.
Maar dat vergt een hele administratieve rompslomp. Voor Franse aandelen is een efficiŽnter systeem van automatische recuperatie aan de bron mogelijk. Raadpleeg hiervoor uw commerciŽle contactpersoon.

Overzicht van de buitenlandse bronheffing
Land Buitenlandse
bronheffing*
Terug-
vorderbaar
Canada 25% 10%
Duitsland 26,375% 11,375%
Frankrijk 30% 15%
ItaliŽ 27% 12%
Japan 7% 0%
Luxemburg 15% 0%
Nederland 15% 0%
Zwitserland 35% 20%

*Het gaat hier om een algemeen percentage. Voor sommige landen kan de bronheffing verschillend zijn van geval tot geval.


Voor Canadese dividenden is verminderde voorheffing aan de bron alleen mogelijk door het invullen van de nodige formulieren, die 3 jaar geldig blijven.

Wij houden formulieren voor recuperatie-aanvragen ter beschikking voor Franse, Duitse en Zwitserse dividenden.

De andere Europese landen verrekenen de dubbele belasting voor hun ingezetenen in de inkomstenbelasting. Het systeem van dubbele taxatie zoals alleen BelgiŽ het nog hanteert, is volgens de Europese Commissie in strijd met de basisregels van vrij verkeer van kapitaal. Indien de Europese Commissie haar gelijk haalt zal BelgiŽ haar ingezetenen ook de mogelijkheid moeten bieden om de betaalde dubbele belasting met de inkomstenbelasting te verrekenen.


Voor wie meer wil weten: een brochure over dit thema kan u aanvragen
aan onze loketten of op het nummer +32 (0)3 241 09 99.
 DIERICKX LEYS ANTWERPEN     DIERICKX LEYS MORTSEL     DIERICKX LEYS SINT-MARTENS-LATEM 
Gebruiksvoorwaarden website