Zitten we aan de top van een langetermijn-supercyclus?
Het laatste decennium zijn we getuige geweest van een reeks opmerkelijke fenomenen ...
F. Hoffmann-La Roche AG is een van de grootste farmabedrijven ter wereld. De holdingmaatschappij erboven, Roche Holding (of kortweg Roche) is beursgenoteerd in Zwitserland. Het hoofdkantoor is in Zwitserland gevestigd maar het bedrijf is wereldwijd actief. Roche werd opgericht in 1896, door – het zal u niet verbazen – Fritz Hoffmann-La Roche en evolueerde van een producent van vitamine C-preparaten naar een farmaceutisch bedrijf gericht op zowel geneesmiddelen als diagnostica (met nu o.a. coronatests). De nazaten van Hoffmann-La Roche – de families Hoffmann en Oeri – hebben ongeveer de helft van de aandelen in handen, terwijl Novartis circa een derde van de aandelen bezit.
Roche ‘profiteert’ van de coronapandemie door (snelle) tests te verschaffen en wil ook in de behandeling van corona zijn marktpositie claimen. Ook sloot het bedrijf samenwerkingsakkoorden in de zoektocht naar een eventueel vaccin.
In maart 2009 maakte Roche een flinke sprong voorwaarts door het bedrijf Genentech volledig over te nemen voor $ 46,8 miljard. Roche was al sinds 1990 meerderheidsaandeelhouder. Het Amerikaanse Genentech (Genetic Engineering Technology) werd mee opgericht door Herbert Boyer, een pionier in de recombinant-DNA-technologie, en lag aan de basis van de hedendaagse biotech-sector. De wederzijds voordelige wisselwerking tussen beide bedrijven heeft Roche geen windeieren gelegd. Enkele van de meest succesvolle medicijnen van Roche, zoals Avastin (tegen o.a. long- en darmkanker), Herceptin (tegen maag- en borstkanker) en Rituxan (tegen o.a. leukemie en bepaalde auto-immuunziektes) spruiten voort uit de research van Genentech.
Roche heeft vooral een sterke positie opgebouwd in kankertherapie, waar het een wereldwijd marktaandeel heeft opgebouwd van maar liefst 30%. Ook in diagnostica staat het sterk, met een marktaandeel van 20% voor in-vitrodiagnoses.
Maar liefst 80% van de geneesmiddelen die Roche produceert, zijn afkomstig uit biotechnologie. Het voordeel voor Roche is aanzienlijk, omdat het voor potentiële concurrenten een heel stuk moeilijker en duurder is om die geneesmiddelen te kopiëren eens het patent van Roche vervallen is.
En toch wringt net daar het schoentje. De drie topmedicijnen (Avastin, Herceptin en MabThera/Rituxan) maakten tot voor kort elk meer dan 10% van de omzet uit en waren dus bijzonder succesvol. Echter, het bedrijf heeft af te rekenen met patentverval (al vervallen in de VS en binnenkort ook in Europa) en verhoogde concurrentiedruk. Gezien het immense succes van die geneesmiddelen, was het voor concurrenten (helaas voor Roche) wél bijzonder de moeite om generieken te produceren. Voorlopig is het voor Roche niet evident om de daling van de meest succesvolle geneesmiddelen op te vullen met de groei van nieuwe geneesmiddelen.
Dat resulteert in koersdruk en een relatief lagere waardering voor Roche. Toch zijn we niet zo pessimistisch. Het bedrijf beschikt immers over een heel brede, goed gespreide portefeuille geneesmiddelen. Bovendien zitten er zo’n 40 nieuwe potentiële geneesmiddelen in de pijplijn in ontwikkeling in fase 3.
Roche begint behoorlijk wat last te krijgen van patentverval en de daaruit resulterende verhoogde concurrentie. Maar het aandeel noteert relatief goedkoop en er zitten heel wat geneesmiddelen in de pijplijn die op middellange termijn terug een boost kunnen geven aan de resultaten. We verwachten geen groots vuurwerk op kortere termijn, maar geduldige langetermijnbeleggers mogen het defensieve aandeel in een gespreide portefeuille opnemen.
Vragen omtrent dit artikel?
Het laatste decennium zijn we getuige geweest van een reeks opmerkelijke fenomenen ...
Het Vlaamse regeerakkoord van september 2019 kondigde al hervormingen aan met belangrijke gevolgen voor successieplanning. Op 18 september 2020 keurde de Vlaamse Regering een voorontwerp van decreet goed waarmee het licht op groen is gezet voor een reeks aan maatregelen die een belangrijke impact kunnen hebben op reeds bestaande successieplanningen.
We trekken naar Antwerpen Noord, waar we vader en zoon Van Briel terugvinden. Twee generaties gefascineerd door oldtimers. We treffen hen aan in hun garage. Naast de kasten met auto-onderdelen en etalagekasten met miniaturen zijn daar ook twee oldtimers te vinden.
Welke parameters hanteren beursmeesters zoals Warren Buffett bij de keuze van hun investeringen?