Prestatiekloof tussen Amerikaanse en Europese beurzen blijft groeien The Markets! september 2020

De Amerikaanse beurzen blijven dit jaar beter presteren dan de Europese, en het verschil werd in augustus alleen maar groter. 

Vergelijking

De technologiebeurs Nasdaq steeg meer dan 9% naar nieuwe records. Ook de brede S&P 500-index klom ruim 7% en heeft nu ook het vorige hoogtepunt van februari overtroffen. De brede Europese Stoxx 600-index daarentegen steeg slechts 2% in augustus en staat nog meer dan 12% onder het niveau van bij de start van het jaar. Voor die prestatiekloof zijn meerdere oorzaken te vinden.

Technologiebedrijven

Allereerst is het aandeel van technologiebedrijven in de Amerikaanse indexen, en zeker in de Nasdaq, veel groter dan in de meeste Europese indexen. Een aantal van die technologiebedrijven zijn ‘coronaproof’ en sommige van hen (o.a. Netflix, Microsoft, Apple, …) konden zelfs profiteren van de gevolgen van het coronavirus en daardoor hun winsten voor dit jaar opdrijven.

Het is dan ook logisch dat veel beleggers de voorbije maanden die aandelen verkozen en zo vooral de Amerikaanse beurzen sterk herstelden na de sterke daling in februari en maart ten gevolge van de coronacrisis. 

Amerikaanse verkiezingen

Een tweede belangrijke oorzaak zijn de Amerikaanse verkiezingen in november. President Trump rekent op een sterke economie en goed presterende beurzen om de twijfelende kiezers te overtuigen.

De Amerikaanse overheid keurde de voorbije maanden dan ook een steunpakket van ongeziene omvang goed om de getroffen bedrijven te ondersteunen. Ze kende ook riante vergoedingen voor tijdelijke werkloosheid toe om te voorkomen dat burgers die getroffen werden door lockdowns en bedrijfssluitingen, een groot inkomensverlies zouden ervaren.

Dat zorgde ervoor dat de economische impact voor heel wat bedrijven getemperd werd. Daarnaast zorgde Trump door druk te zetten op de centrale bank, ook onrechtstreeks voor steun voor de aandelenmarkten. De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, verlaagde de kortetermijnrente tot 0% en duwde met grote opkoopprogramma’s voor obligaties de langetermijnrente ook fors naar beneden. Op het einde van augustus kondigde de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, ook aan dat de beleidsdoelen van de bank worden aangepast: in plaats van te streven naar een inflatie van 2%, zal de Federal Reserve nu streven naar een ’gemiddelde inflatie van 2%’. 

Dat betekent dat aangezien de inflatie de voorbije jaren onder de grens van 2% bleef, ze de komende jaren zelfs gedurende een lange tijd boven de grens van 2% mag komen alvorens de Fed geneigd zal zijn om de rente op te trekken om een te hoge inflatie aan te pakken. In de praktijk komt dat erop neer dat de centrale bank impliciet belooft om de rente nog meerdere jaren op de huidige ultralage niveaus te houden. Een zeer lage rente in de VS en het vooruitzicht dat dat nog jaren zo zal blijven, duwden dan ook meer beleggers richting aandelen de voorbije maanden, wat ook heeft bijgedragen aan het forse beursherstel in de VS.

Speculatie

Een derde oorzaak ten slotte - die weliswaar minder zwaar weegt dan de eerste twee - is speculatie van particuliere beleggers op de beurs. Bij de lockdown in maart en april zaten vele Amerikanen thuis met weinig om handen. Velen van hen openden toen een beursrekening en zetten hun eerste stappen op de beurs. Populaire beursapps zoals Robinhood zagen miljoenen nieuwe klanten toestromen in die maanden. Aangezien veel van die beleggers startten met beleggen in de buurt van het beursdieptepunt van maart, waren hun eerste aankopen meestal succesvol. Dat gaf de nieuwbakken beleggers het gevoel dat de beurs een plaats was waar snel grote rendementen gehaald konden worden, wat hen aanzette om nog meer te gaan beleggen. Daardoor zagen we de voorbije maanden soms forse koersstijgingen in verschillende aandelen van bekende bedrijven, o.a. het populaire Tesla (+ 420% sinds het dieptepunt in maart), die door de fundamentals van de bedrijven moeilijk te verklaren waren, maar die wel de stijgende trend van de beurzen versterkten.

Is het gezien de grote verschillen in prestaties aangewezen om meer te beleggen op de Amerikaanse beurzen?

Aangezien we aandelen bottom up selecteren, kijken we minder naar weging per land, maar vooral naar de aantrekkelijkheid van de bedrijven zelf. Een aantal van de technologiebedrijven die zorgden voor de outperformance van de Amerikaanse beurzen, zijn sterke bedrijven met duidelijke competitieve voordelen en verdienen dan ook een plaats in een portefeuille.

Echter, door de sterke prestaties van die aandelen dit jaar, zijn de waarderingen van een aantal van hen nu wel fors opgelopen. Daardoor is het belangrijk om selectief te blijven en niet tegen elke prijs te kopen, want zelfs het beste bedrijf biedt geen mooi rendement wanneer het gekocht wordt aan een te hoge prijs.

Wisselkoersrisico

Een andere belangrijke kanttekening is dat de Amerikaanse aandelen noteren in dollar, waardoor er altijd een wisselkoersrisico is. De Amerikaanse dollar daalde dit jaar voorlopig met 6% tegenover de euro. Dat betekent dat de stijging van de S&P 500 van 7,8% dit jaar nog slechts een stijging van 1,6% is, wanneer we die omrekenen naar euro’s. De enorme begrotingstekorten en stijgende overheidsschulden ten gevolge van het steunbeleid van president Trump wegen vandaag op de dollar, en het valt niet uit te sluiten dat de munt nog verder zal verzwakken.

Joe Biden

Een laatste aandachtspunt ten slotte zijn de naderende presidentsverkiezingen van november. De democratische kandidaat Joe Biden ligt momenteel ruim voorop in de peilingen. Zijn programma bevat grote besparingen en belastingverhogingen voor bedrijven en (rijke) burgers, wat in principe een negatief effect op bedrijfswinsten en de beurzen zou moeten hebben. Als de peilingen ook de komende weken en maanden nog blijven wijzen op een overwinning van Biden, kan dat tot toenemende nervositeit op de Amerikaanse beurzen leiden.

PDF The Markets! september 2020

Download hier de PDF.

Wenst u meer informatie omtrent dit artikel?

  • Aarzel niet uw relatiebeheerder te contacteren.

Capitant: World of Finance

Onze collega’s Jasper Thysens en Nicolas Blondeau hebben gisteren op het World of Finance event van Capitant een presentatie gegeven over Asset Management en hoe Dierickx Leys Private Bank deze boeiende activiteit verwezenlijkt. De aanwezige leden van Capitant kregen ook te horen hoe onze collega’s hun dag invullen en het verloop van hun carrière in de financiële wereld.