Positief vaccinnieuws stuwt beurzen hoger The Markets! december 2020

Na twee zwakkere maanden in september en oktober kenden de beurzen wereldwijd een fors herstel in november. 

Beursrally

De meeste westerse beurzen stegen de voorbije maand zelfs met meer dan 10%. Positief nieuws omtrent twee belangrijke zaken die op het beleggerssentiment wogen (de Amerikaanse verkiezingen en het COVID-19-virus), leidde tot hernieuwd optimisme bij beleggers, wat dan weer leidde tot een stevige beursrally.

Joe Biden

Op de verkiezingsavond zelf was er nog wat onduidelijkheid over de winnaar, maar na enkele dagen werd duidelijk dat Joe Biden de Amerikaanse verkiezingen had gewonnen. Bovendien zag het ernaar uit dat de Democraten de Senaat niet zouden heroveren op de Republikeinen, wat voor beleggers een positief scenario was. Op die manier zouden enkele plannen van Biden belastingverhogingen en aanpakken van de farma-industrie) die de bedrijfswinsten konden aantasten, waarschijnlijk tegengehouden worden door de Republikeinen, wat beleggers optimistisch stemde.

Vaccinnieuws

Nog belangrijker dan het verdwijnen van de onzekerheid omtrent de Amerikaanse verkiezingen was het positieve vaccinnieuws van Pfizer dat het bedrijf bekendmaakte op 9 november. Daaruit bleek dat het vaccin tegen COVID-19 waaraan de Amerikaanse farmaspeler werkte, in meer dan 90% van de gevallen ingeënte patiënten effectief beschermt tegen het virus, wat een veel beter dan verwacht resultaat is. Het vooruitzicht dat we volgend jaar met een werkend vaccin het virus onder controle krijgen en opnieuw naar een ‘normale’ economie op volle kracht gaan kunnen evolueren, gaf de beurzen een stevige duw in de rug. Toen een week later bleek dat een tweede vaccin, van het eveneens Amerikaanse Moderna, zelfs nog betere resultaten behaalde, kreeg de beursrally nog meer vaart. 

Europese beurzen

Het optimisme leidde ertoe dat vooral de cyclische aandelen en de aandelen uit de door COVID-19 getroffen sectoren (toerisme, retail, vervoer, …) een inhaalbeweging maakten. Aangezien die aandelen oververtegenwoordigd zijn in de meeste Europese beursindexen, presteerden die beurzen de voorbije maand dan ook beter dan de Amerikaanse, en maakten zo een deel(tje) van hun achterstand van dit jaar goed. De meeste Europese beurzen staan ondanks die inhaalbeweging echter nog steeds in het rood sinds het jaarbegin, terwijl de Amerikaanse beurzen in november nog nieuwe recordhoogten bereikten.

Toekomst?

De tweede golf van het COVID-19-virus woedt ondertussen nog volop wereldwijd, maar beleggers verkiezen hoopvol naar de toekomst te kijken, nu er eindelijk perspectief op beterschap is. Een succesvolle uitrol van het vaccin is echter nog niet gegarandeerd gezien de logistieke uitdagingen en het feit dat we op een aantal belangrijke vragen (Hoe lang beschermt het vaccin? Kan je als je gevaccineerd bent anderen nog besmetten? Wil iedereen zich laten vaccineren?) vandaag het antwoord nog niet weten. Maar, zolang beleggers op het positieve blijven focussen, ligt een verdere eindejaarsrally in het verschiet.

PDF

Download hier The Markets! van december 2020

Vragen omtrent dit artikel?

  • Aarzel niet om je relatiebeheerder te contacteren.

Wegwijs in onze aandelenstudies

Hoe helpt onze sterrenkwalificatie bij uw selectie van aandelen? En wat betekent deze kwalificatie voor de parameters waardering, stabiliteit, groei en kwaliteit? “Het staat in de sterren geschreven” krijgt na het bekijken van deze sessie wel een heel concrete invulling. Om het u als belegger gemakkelijker te maken geven we voor alle bedrijven die we opvolgen per parameter een score, uitgedrukt in een aantal sterren, van één tot vijf. Waar gaan de analisten van Dierickx Leys Private Bank dan vooral naar op zoek? En waarom krijgt LVMH slechts één ster voor waardering? Willem De Meulenaer (analist) geeft u een antwoord op deze vragen, en meer, in de vierde, en tevens laatste, sessie van de Dierickx Leys Academy.