Nieuw in uw aangifte personenbelasting Belastingvrijstelling dividenden

Ontving u in 2018 dividenden van aandelen? Dan kan u een belastingvrijstelling krijgen voor een eerste schijf van € 640 aan ontvangen brutodividenden. Gelet op het tarief van de roerende voorheffing van 30 % houdt dat een vrijstelling van maximaal €192 in. Voor dividenden ontvangen in 2019, wordt de schijf opgetrokken naar €800 (maximale vrijstelling van €240).

Belastingvrijstelling dividenden

De vrijstelling geldt per belastingplichtige en is van toepassing op zowel binnenlandse als buitenlandse dividenden. Opgelet: het gaat om dividenden van aandelen (rechtstreekse investeringen in bedrijven), niet om dividenden van beleggingsfondsen. U moet de vrijstelling zelf aanvragen via uw aangifte personenbelasting. Wanneer u voor meer dan €640 dividenden heeft ontvangen, kiest u zelf voor welke dividenden u de vrijstelling vraagt.

U moet de aanvraag kunnen staven met bewijzen die u ter beschikking moet houden van de fiscale administratie. Een Koninklijk Besluit zal bepalen op welke manier dat bewijs wordt geleverd.

Lees het artikel ook in onze KSJ van april 2019.

Vragen hieromtrent?

  • Aarzel niet uw relatiebeheerder te contacteren.

Zorgvolmacht

Iedereen hoopt op een zorgeloze oude dag, maar de realiteit kan daar soms anders over beslissen. Via een zorgvolmacht kan u op voorhand regelen hoe en door wie uw vermogen zal bestuurd worden wanneer u dat zelf niet meer kan. Aan de hand van vijf praktische vragen hebben wij nog eens de do's en don'ts opgesomd omtrent het opstellen en registreren van zo'n zorgvolmacht

De klok rond gepassioneerd

Meesterschap, hetgeen we dagelijks nastreven bij Dierickx Leys Private Bank, vinden we terug in allerlei beroepen en ambachten. Wij laten ons dan ook graag inspireren door de passie(s) van anderen. Neem nu het levensverhaal van Elke Op de Beeck, experte horlogerie en mede-eigenaar van het Horlogeriemuseum in Mechelen, dat ze samen met die andere meester (en niet toevallig ook haar vader), Jozef Op de Beeck, runt.