Marktvizier Wekelijkse visie op de financiële markten

Met deze nieuwe rubriek willen we een conversatie met u aangaan door opvallende quotes, grafieken of observaties in de verf te zetten. 

Elke vrijdag zal u een nieuw bericht kunnen lezen op onze sociale media en deze webpagina. 

Aarzel niet om uw visie te delen in een commentaar of ons rechtstreeks te contacteren om dit te bespreken.

Nicolas Blondeau en Vincent Van laken Dierickx Leys Private Bank

2023-11-24: Het effect van Black Friday op de beurzen

Traditiegetrouw volgt er na Thanksgiving in de VS een ware koopjesslag, Black Friday gevolgd door Cyber Monday (die de focus legt op online kortingen). Verkopen op deze dagen kunnen een licht werpen op het vertrouwen van beleggers en de trends in consumentenbestedingen. 

Als de consumentenbestedingen op Black Friday hoog zijn, hebben beleggers een eerste indicatie van een winstgevend winkelseizoen. Aandelenkoersen voor retailers kunnen deze trend weerspiegelen. Omgekeerd, als detailhandelaren op Black Friday niet aan de verwachtingen voldoen, kan het zijn dat consumenten hun uitgaven beperken en dat de aandelenmarkt daarop reageert.

Volgens verwachtingen van de National Retail Federation zullen de vakantiebestedingen in november en december een recordniveau bereiken, met een groei van 3% tot 4% ten opzichte van 2022 en van 957,3 miljard tot 966,6 miljard dollar. Nu is het afwachten of de Amerikaanse consument de verwachtingen kan inlossen. Wij volgen het alvast op voor u.

dierickx-leys-private-bank-marktvizier-24-november-2023-pexels-anna-nekrashevich-6801874 (2)
dierickx-leys-private-bank-marktvizier-17-november-2023

2023-11-17: Amerikaanse inflatie daalt sterker dan verwacht. De kans op een extra renteverhoging slinkt

De Amerikaanse inflatie is in oktober gedaald van 3,7 naar 3,2 procent. Dit is meer dan economen hadden verwacht. Ook de kerninflatie, het cijfer zonder voeding en energie, daalde van 4,1 naar 4 procent. De daling van de inflatie is te danken aan lagere energieprijzen. Daarnaast daalden de prijzen voor (tweedehands) auto's, vliegtuigtickets en hotelboekingen ook.

De gunstige inflatiedata verkleinen de kans dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) zich genoodzaakt voelt de beleidsrente extra te verhogen. Beleggers reageren positief op deze data. De sterke daling van de Amerikaanse inflatie is een positieve ontwikkeling voor de wereldeconomie. Het verkleint de kans op een extra renteverhoging door de Fed, wat de economische groei zou kunnen afremmen. Ook is het een indicatie dat de inflatie op de lange termijn naar het doel van 2 procent zal dalen.

2023-11-10: Powell suggereert mogelijkheid nieuwe renteverhoging

Wanneer Jerome Powell - de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed) - een toespraak houdt, houden de beurzen hun adem in. De milde toon tijdens de recentste vergadering gaven de beurzen nog een boost.

Ook de toespraak van gisteren op een conferentie van het Internationaal Monetair Fonds was de markten niet ontgaan. Deze keer een strengere toon: “we zullen niet twijfelen om het monetaire beleid verder te verstrakken als dat nodig is”. Fed-bestuurders willen dat de beleidsrente hoog genoeg is om de inflatie te doen terugkeren naar 2%, maar de bestuurders zijn nog niet zeker dat ze op dat punt zijn aanbeland.

De strengere toon bracht kordaat een einde aan de langste winstreeks voor de S&P500 in bijna twee decennia. De langetermijnrentes liepen verder op. Verder woog een zwakke vraag bij een veiling van Amerikaanse staatsobligaties op het beurssentiment.

dierickx-leys-private-bank-marktvizier-10-november-2023
dierickx-leys-private-bank-marktvizier-27-oktober-2023-pexels

2023-10-27: Microsoft aan kop in AI-race met Google?

Microsoft kon uitpakken met omzet- en winstcijfers die de analistenverwachtingen overtroffen. De groei in de clouddiensten was hoger dan verwacht.

Google-moeder Alphabet kon de markten daarentegen niet overtuigen met haar hoger dan verwachte winst- en omzetcijfers. Ze werd afgerekend door de lagere groei in de cloud-afdeling dan verwacht.

De resultaten van Microsoft geven aan dat het bedrijf zijn AI-investeringen begint te verzilveren. De clouddienst Azure is namelijk het best gepositioneerd om te profiteren van de snel groeiende interesse in AI.

De AI-race is zeker nog niet afgelopen! De analisten van Dierickx Leys Private Bank volgen dit uiteraard verder op.

2023-10-20: Stijgende Amerikaanse langetermijnrente, welke impact heeft dit op de Amerikaanse en Europese economieën?

Donderdag steeg de Amerikaanse tienjaarrente (de wereldwijde referentie voor langetermijnkredieten) naar net geen 5%. Het is sinds 2007 geleden dat zulke niveaus bereikt werden. 

De reden van de aanhoudende stijging is opnieuw te herleiden tot inflatievrees. De Fed beklemtoont dat ze de beleidsrente nog een lange tijd hoog zal houden en voorzitter Jerome Powell sluit sinds donderdag een nieuwe renteverhoging niet volledig meer uit. Een sterker dan verwachte Amerikaanse economie in combinatie met een klim van de olieprijs, als gevolg van het conflict tussen Israël en Hamas, doen de inflatievrees opnieuw aanwakkeren. 

Een bijkomende factor is de bezorgdheid over de financiering van begrotingstekorten. Op dat vlak vertonen de Amerikaanse en Europese economieën gelijkenissen. 

Europese landen zoals Frankrijk, Italië en België worstelen net zoals de VS met grote begrotingstekorten. Het gevolg hiervan is voor beide economieën dezelfde: een hoge langetermijnrente maakt het voor gezinnen, overheden en bedrijven duurder om te lenen; consumptie en investeringen verminderen wat ook de economische groei doet krimpen. Bijgevolg zullen ook de overheidsfinanciën terugvallen.

Dit is ook slecht nieuws voor de aandelenmarkten, een stijging van de langetermijnrente zal namelijk de huidige waarde van toekomstige winsten verminderen en maakt ondernemingen met veel schulden kwetsbaarder.

2023-10-13: Opnieuw vrees voor een renteverhoging na hoger dan verwachte Amerikaanse inflatiecijfers

Donderdag 12 september 2023 publiceerde het Amerikaanse ministerie van Arbeid iets hoger dan verwachte inflatiecijfers. De algemene inflatie bleef stabiel op 3,7%, hoewel economen een lichte daling naar 3,6% hadden voorspeld. De kerninflatie, waar voeding- en energieprijzen worden uitgesloten, daalde wel zoals verwacht van 4,3% naar 4,1%. Het is voor de Amerikaanse centrale bank (Fed) vooral de kerninflatie die van belang is. Desondanks vreest de geldmarkt dat de Fed het monetair beleid verder zal verstrakken. Obligatie-  en aandelenmarkten reageerden dan ook negatief op de inflatiecijfers: zowel in de VS als in Europa daalden de obligatiekoersen en steeg de langetermijnrente.

2023-10-06: Uitkijken naar economische data uit de VS

De aandelenmarkten bevinden zich momenteel in een neerwaartse spiraal, dit is te wijten aan de stijgende langetermijnrente. Op vrijdag 6 oktober wordt het Amerikaanse banenrapport gepubliceerd. Dit rapport zal een indicatie geven van de sterkte van de Amerikaanse economie. Een sterkere economie kan leiden tot hogere inflatie. Daarnaast wordt volgende week het Amerikaanse inflatiecijfer gepubliceerd. Beide kunnen leiden tot verdere renteverhogingen wat de langetermijnrente verder kan doen stijgen.

Zeker is dat de evolutie van de langetermijnrente een impact zal hebben voor aandelen en obligaties. Indien de rente doorstijgt kan dit een obligatierally veroorzaken indien deze terugvalt kunnen de aandelenmarkten terug herstellen. 

De vermogensbeheerders bij Dierickx Leys Private Bank kijken alvast uit naar deze economische data. Wenst u meer informatie en de eventuele impact op uw beleggingsportefeuille, neem dan contact op met één van onze vermogensbeheerders. 

2023-09-29: Tienjaarsrente stijgt naar 3,5%: wat betekent dit voor de aandelenmarkten?

De Belgische tienjaarsrente is gestegen tot boven 3,5%, het hoogste niveau in elf jaar. Dit is te wijten aan de Amerikaanse centrale bank, die vorige week aankondigde dat de rente waarschijnlijk langer dan verwacht hoog zal blijven om de inflatie te bestrijden. 

De rentestijging maakt het duurder voor bedrijven om te investeren. Ook zorgt de hogere rente ervoor dat de huidige waarde van de toekomstige winsten vermindert. Tenslotte kan dit de algemene economische groei vertragen.

De beheerders van Dierickx Leys Private bank volgen dit verder op, zij zullen u op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen en de impact op uw portefeuille.

2023-09-22: Amerikaanse centrale bank houdt rente onveranderd

Het was geen verrassing toen de Fed afgelopen woensdag voor de tweede keer dit jaar een rentepauze inlaste. Sinds vorig jaar werd de rente met 525 basispunten opgetrokken en is de inflatie al aanzienlijk teruggevallen. 

Toch is de rentepiek nog niet bereikt, de Fed signaleerde dat ze de rente voor eind dit jaar nog wil verhogen naar 5,6%. Een renteverhoging in november of december is dus niet uitgesloten. 

Verder heeft de Fed zijn groeivooruitzichten verhoogd, de Amerikaanse economie blijkt veerkrachtiger dan verwacht. Voorzitter Jerome Powell herhaalde daardoor dat de Fed voorzichtig te werk zal gaan, zo worden er volgend jaar slechts 2 renteverlagingen vooropgesteld terwijl er drie maanden geleden nog gehint werd op 4 renteverhogingen in 2024. De Fed-bestuurders verwachten nu dat de beleidsrente zal dalen naar 5,1% eind 2024 en naar 3,9% eind 2025. De aandelenmarkten, met de technologiebeurs Nasdaq in het bijzonder, reageerden negatief op de neerwaarts bijgestelde vooruitzichten. 

Bron:  federalreserve.gov Chair Powell answers reporters' questions at the FOMC press conference on September 20, 2023.

2023-09-15: ECB verhoogt rente tot 4%, beurzen reageren gerustgesteld

De ECB heeft de rente voor de 11de keer op rij opgetrokken tot 4%. 

Beleggers hopen dat dit de laatste renteverhoging is, waarmee de piekrente is bereikt. De ECB gaf aan dat 4% normaal zal volstaan om de inflatie terug te brengen naar 2%, dit zal volgens hen in de loop van 2025 gebeuren. 

Christine Lagarde, de voorzitster van de ECB, zei dat het te vroeg is om te zeggen dat de strijd tegen de inflatie gewonnen is. De ECB zal de situatie nauwlettend in de gaten houden en indien nodig verdere maatregelen nemen.

Wilt u meer informatie over de impact van de renteverhoging op uw beleggingen, neem dan zeker contact op met uw vermogensbeheerder.

2023-09-08: Wereldwijde verkoop elektrische personenwagens stijgt met 43%

In het tweede kwartaal van 2023 steeg de wereldwijde verkoop van elektrische wagens met 43% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Wereldwijd werden er 3,1 miljoen elektrische wagens verkocht afgelopen kwartaal. China nam drie vijfde van de verkochte elektrische wagens voor zijn rekening, maar ook de verkoop in Europa trok aan. 

In Europa werden in het tweede kwartaal meer dan 780.000 elektrische auto's verkocht, zo'n 10% meer dan Bloomberg had verwacht. Bloomberg verwacht nu dat de wereldwijde verkoop van elektrische wagens 14,2 miljoen zal bedragen in 2023, waarbij China het grootste deel van dat totaal voor zijn rekening zal nemen.

Het grote aandeel van de Chinese markt is ook de Europese autobouwers niet ontgaan. Opgejaagd door de concurrentie van Tesla en tal van nieuwe Chinese merken reppen Europese autobouwers zich voor een tegenoffensief. 

Er wordt daarbij vooral uitkijken naar hoe de Europese autobouwers hun marges in stand kunnen houden ten opzichte van de benzine- en dieselauto’s. Het is geen geheim dat het groeiende aandeel van elektrische auto’s in de verkoop op dit moment niet de gebruikelijke winsten oplevert.

Tesla daarentegen haalt recordmarges met de verkoop van alleen elektrische auto’s. De marges van Tesla zijn te danken aan de zeer efficiënte productie, de ver doorgedreven automatisering en het beperkt aantal modellen en opties. Veel Europese merken kijken dan ook naar de manier waarop Tesla auto’s maakt om zo ook hun marges te vergroten.

Lees hier de volledige studie van Tesla.

Bron grafiek: IEA 2023; Electric cars sales break new records with momentum expected to continue through 2023, https://www.iea.org/energy-system/transport/electric-vehicles, License CC by 4.0

2023-09-01: Amerikaanse arbeidsmarkt koelt verder af

Uit het maandelijkse rapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid blijkt dat het aantal openstaande vacatures in juli opnieuw daalde tot 8,8 miljoen. Het is de derde maand op rij dat deze indicator daalt en toont aan dat er almaar meer krapte ontstaat op de Amerikaanse jobmarkt.

Dit is ook de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed) niet ontgaan. Het is geen geheim dat Jerome Powell deze indicator nauwlettend in de gaten houdt.

De beurzen reageerden dinsdag dan ook positief, een afkoelende vraag naar arbeid kan een reden zijn voor een minder streng monetair beleid. 

Vandaag zijn alle ogen gericht op het maandelijkse jobrapport. Cruciaal in dat rapport is de evolutie van de loongroei, deze wordt beschouwd als een belangrijke aandrijver van inflatie. Als ook dat cijfer aan het matigen is zal de Fed een sterker argument hebben om de renteverhogingen minstens even te pauzeren. 

2023-08-18: Stijgende langetermijnrente zet beleggerssentiment onder druk

De beurzen dalen wereldwijd naar aanleiding van een stijgende langetermijnrente. De Amerikaanse tienjaarsrente veerde deze week op met meer dan 17 basispunten tot boven 4,3 procent, dit is het hoogste niveau sinds 2011.

De oorzaak van deze stijging komt doordat de meerderheid van de FED bestuurders opwaartse inflatierisico’s blijven zien waardoor de markt verwacht dat er in de toekomst nog renteverhogingen zullen volgen terwijl veel beleggers reeds rekenden op een pauze van de verhogingen.

Vrijdag daalde de lange termijnrente terug, in de VS en België, doordat beleggers inzitten met de kwakkelende Chinese economie en rekening houden met een eventueel harder dan verwachte afkoeling van de economie. 

2023-08-11: Lagere inflatie in de VS

De inflatie in de VS is in juli minder dan verwacht gestegen. De algemene inflatie kwam uit op 3,2 procent, terwijl economen een stijging van 3,3 procent hadden voorspeld. De kerninflatie, zonder voeding en energie, daalde van 4,8 procent in juni naar 4,7 procent in juli.

Deze meevallende inflatiecijfers geven de Federal Reserve (Fed) de ruimte om voorzichtiger te zijn met de renteverhogingen. De Fed zal op 20 september beslissen of ze de beleidsrente verder gaat verhogen. De rente is sinds maart vorig jaar met liefst 525 basispunten verhoogd naar 5,25 à 5,50 procent.

Economen merken echter op dat voor de volgende vergadering nog veel economische cijfers verschijnen. Die kunnen de verwachtingen over het rentebeleid van de centrale bank nog doen kantelen.

De beheerders van Dierickx Leys Private bank volgen alle economische cijfers van dichtbij op. Zij zullen u op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen en de impact op uw portefeuille.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met uw relatiebeheerder.

VS verliest opnieuw hoogste score van kredietwaardigheid

Kredietbeoordelaar Fitch stuurde woensdag de aandelenmarkten lager door de rating van de VS met één trapje te verlagen van AAA naar AA+. De beoordelaar is bezorgd over de hoge en groeiende overheidsschuld. 

De beurzen reageerden negatief, de Europese steraandelen (Euro Stoxx 50-index) daalden die dag met gemiddeld 1,6%. In de VS stonden vooral de technologieaandelen (Nasdaq) onder druk omdat de Amerikaanse langetermijnrente steeg. Opvallend was dat de Amerikaanse obligatiemarkt en dollar zelfs een beetje aantrokken. Amerikaans overheidspapier wordt dus nog steeds als een veilige haven beschouwd. 

Toch is het niet de eerste keer dat er een neerwaartse aanpassing was van de kredietwaardigheid van de VS. In 2011 verlaagde de kredietbeoordelaar Standard & Poor’s als eerste de rating van de VS.

De Amerikaanse economie is wel sterker dan in 2011, waardoor de meeste grote zakenbanken niet denken dat de verlaging een duurzame negatieve impact zal hebben op de Amerikaanse financiële markten. 

2023-07-28: Drukke nieuwsweek op de financiële markten

Naast de vele bedrijfsresultaten, de renteverhogingen (met 0,25%) van de FED en ECB; en ten slotte nog sterke economische data uit de VS. Hieronder lichten we er enkele kwartaalresultaten kort uit. Dit zijn samenvattingen van conclusies die terug te vinden zijn in de betreffende studies van de aandelen.

Alphabet: overtrof de verwachtingen dankzij een aanhoudende vraag naar clouddiensten en een opleving in de reclamesector. De volledige studie is te raadplegen via: https://www.dierickxleys.be/nl/studies/alphabet.

Microsoft: overtrof de verwachtingen, maar de aandelen gingen nabeurs 4% lager door de sterke kostenverhogingen. De volledige studie is te raadplegen via: https://www.dierickxleys.be/nl/studies/microsoft.

Visa: rapporteerde de kleinste stijging van de kwartaalwinst in meer dan twee jaar tijd als gevolg van hoge inflatie en stijgende financieringskosten. De volledige studie is te raadplegen via: https://www.dierickxleys.be/nl/studies/visa.

Coca-Cola: overtrof de verwachtingen en trekt zijn jaarvooruitzichten op. De volledige studie is te raadplegen via: https://www.dierickxleys.be/nl/studies/the-coca-cola-company.

Schrijf u hier in op onze maandelijkse nieuwsbrief The Markets en blijf op de hoogte van de visie van onze analisten op recente marktevoluties en wijzigingen in de selectie van aandelen die ze volgen.

2023-07-14: Herbalancering Nasdaq op til

De Nasdaq 100 index heeft een sterke rally gehad, ook wel bekend als de "ChatGPT-rally" en is dit jaar met 37,5% gestegen. De top 5 bedrijven maken nu 43% uit van de index, wat als te hoog wordt beschouwd en leidt tot een overconcentratie. Om het evenwicht te herstellen kondigde de Nasdaq een "speciale herbalancering" aan om het gewicht terug te brengen naar 38,5%. 

Een soortgelijke aanpassing heeft eerder plaatsgevonden in 1998 en 2011. Zo’n herbalancering is in principe altijd positief, het vermindert het concentratierisico en zal de index representatiever maken voor de bredere markt.

Op maandag 24 juli gaat de herbalancering van kracht voor de opening van de markt. Beleggers kunnen zich verwachten aan volatiliteit in de markt in de aanloop daarnaartoe. Historisch gezien zal deze op iets langere termijn echter snel weer verdwijnen.

Ook de S&P 500 index wordt geconfronteerd met vragen over de dominantie van de zwaargewichten. De beurswaakhond zal ingrijpen als het totale gewicht van bedrijven met een gewicht van meer dan 4,8% in de index meer dan 50% bedraagt. Momenteel wegen Apple en Microsoft meer dan 4,5%, terwijl de top 5 bedrijven (met opvolgers Amazon, Nvidia en Tesla) ongeveer 22,2% vertegenwoordigen. Een directe bijsturing lijkt echter niet nodig.

Bron: Bloomberg

2023-07-07: Prijsverlagingen van Tesla leiden tot een enorme stijging in de verkoop

Elon Musk, de CEO en oprichter van Tesla, gaf aan dat hij liever hogere volumes en lagere marges heeft dan lagere volumes met hogere marges. Deze strategie heeft goed gewerkt, Tesla heeft in het tweede kwartaal 83% meer voertuigen verkocht dan het voorgaande jaar en ruim boven de verwachtingen van analisten. Dit positieve nieuws resulteerde in een stijging van Tesla's koers met ongeveer 7%. 

Tesla behoudt zijn leidende positie als wereldmarktleider, met name op de Amerikaanse thuismarkt. De Chinese elektrische autobouwer BYD volgt op de tweede plaats.

Dit is een samenvatting van conclusies uit de studie van onze beheerder. De volledige studie van Tesla is hier te raadplegen.

2023-06-30: Grondlegger van de moderne portefeuilletheorie overleden

Nobelprijswinnaar Economie Harry Markowitz is overleden op 95-jarige leeftijd. Hij was de grondlegger van de moderne portefeuilletheorie. Hij formuleerde deze theorie in de jaren 50 van de twintigste eeuw en won hiervoor de Nobelprijs voor economie in 1990.

'Leg niet al je eieren in dezelfde mand' is een van de meest gehoorde wijsheden binnen het vermogensbeheer. Diversificatie is de basis van een goede portefeuille. Niet alle activa presteren altijd even goed en zijn daarnaast niet allemaal even risicovol.

De ideale portefeuille is natuurlijk persoonlijk, en hangt af van uw risicobereidheid en verwachtingen. Daarom is het belangrijk u te laten begeleiden, vanuit een duidelijke visie.

Download hier onze gids Vermogensbeheer en kom te weten hoe onze Dierickx Leys experten dit aanpakken.

Bron: De Tijd

2023-06-23: De Beleggingsstijl van Dierickx Leys Private Bank: wat zijn de ingrediënten?

Wispelturige markten zijn van alle tijden. Het nieuws van de dag heeft vaak directe invloed op het sentiment, maar op de lange termijn heeft het geen enkele impact op de winstgevendheid of terugbetalingscapaciteit van een bedrijf. Als beheerder richten we ons alleen op het selecteren van kwaliteitsbeleggingen voor onze portefeuilles.

Kom in het uitgebreide blogartikel te weten wat onze ingrediënten zijn om sterke portefeuilles samen te stellen die aansluiten bij de perspectieven van elke belegger.

2023-06-16: FED handhaaft rentetarief, maar signaleert toekomstige verhogingen

Na tien renteverhogingen in de afgelopen 15 maanden besluit de FED de rente (5% - 5,25%) voorlopig onveranderd te laten om de impact te evalueren. De volledige effecten van eerdere verhogingen zijn nog niet merkbaar. 

Daarnaast werd aangegeven dat er later dit jaar nog twee renteverhogingen zullen volgen. De recente economische cijfers waren over het algemeen sterker dan verwacht, wat volgens Powell wijst op de noodzaak van een strakker monetair beleid. De bestuurders van de FED hebben hun prognoses voor de groei en de kerninflatie verhoogd en die voor de werkloosheid verlaagd.

De markt reageerde gemengd op het vooruitzicht van extra verhogingen. De Amerikaanse obligatiemarkt reageerde negatief, wat resulteerde in een stijgende langetermijnrente. De aandelenmarkten reageerden volatiel. 

Donderdag vergaderde de ECB waarbij ze de rente zoals verwacht optrok met 25 basispunten.

Bron: Reuters

2023-06-09: Bank of Canada zet een rem op de beurzen

De Bank of Canada verhoogt onverwacht haar belangrijkste rentetarief naar 4,75%. Dit kwam als een verrassing gezien Canada als eerste en enige onder de 7 grootste westerse centrale banken een pauze had ingevoerd. Canada is bezorgd dat de inflatie boven de doelstelling van 2% zou blijven hangen. 

Volgende woensdag staat de volgende Fed-vergadering op de agenda, het verrassende Canadese besluit wordt dan ook als belangrijke voorbode gezien.

Dit is ook de beurzen niet ontgaan, de S&P500 steeg bij opening nog met 0,3% maar noteerde na de aankondiging met verlies.

Bron: Bloomberg

2023-06-02: Big Tech rally gaat verder ondanks onzekerheden

Concreet zijn bedrijven zoals Apple Inc. en Microsoft Corp gestegen doordat de markten momenteel groei omarmen en terughoudend zijn ten opzichte van economisch gevoelige sectoren. Deze trend wordt versterkt door de onzekerheid rond verdere rentestijgingen, recessie en geopolitieke factoren. Volgens meer dan 40% van de ondervraagde vermogensbeheerders in de laatste 'MLIV Pulse Survey', zijn beleggers geneigd zich te richten op aandelen met sterke kasstromen en veelbelovende omzetgroei, zelfs als deze aandelen een aanzienlijke waardering hebben. Daarnaast stuwt het enthousiasme van beleggers voor AI, aandelen zoals Nvidia hoger en zo is dit de eerste chipmaker met een marktwaarde van $ 1 biljoen USD.

Lees meer over deze bedrijven in de studies van onze analisten. 

De Nasdaq-index beweegt zich in de richting van zijn hoogste niveau ooit in 2021, dit leidt natuurlijk weer tot hogere waarderingen. Technologie is momenteel de duurste sector binnen de S&P 500-sectoren.

Bloomberg Intelligence merkt op dat de multiples van deze sector in de buurt komen van de hoogste niveaus sinds het eerste kwartaal van 2022.

Bron: Bloomberg

2023-05-26: De recente resultaten van Nvidia hebben de markt verrast

Nvidia opende donderdag 25 mei meer dan 26% hoger na het publiceren van hun kwartaalresultaten.

De recente resultaten van Nvidia hebben de markt verrast en overtroffen ruimschoots de verwachtingen van analisten. Door de enorme koerssprong (+26%) kwam er maar liefst 200 miljard dollar beurswaarde bij. Hierdoor komt Nvidia bijna in de buurt van het selecte kransje van bedrijven met een marktkapitalisatie van 1 biljoen dollar. 

Deze resultaten zijn te danken aan de AI hype, hierdoor rijft de datacenterdivisie van Nvidia de bestellingen binnen. De chips die ze maken hebben een prijskaartje van tienduizenden dollars waardoor er in het eerste kwartaal voor de datacenterdivisie een recordomzet geboekt werd van 4,28 miljard USD, terwijl analisten ‘slechts’ 3,91 miljard dollar hadden verwacht. 

Momenteel proberen vele bedrijven er alles aan te doen om mee te zijn met de AI hype. Nvidia is één van die bedrijven die direct profiteert van AI. Dankzij hun unieke chips met een enorme rekenkracht zijn zij een onmisbare schakel in deze nieuwe technologie. Of AI een duurzame trend zal zijn moet nog blijken maar volgens verschillende experten is dit nog maar het begin is van een veelbelovende technologie. 

Lees zeker het volledige rapport van de analist om een compleet zicht te krijgen op de mening van de analist over Nvidia.

Bron: Forcast News

2023-05-12: Ontdek wat er besproken werd tijdens de algemene vergadering van Berkshire Hathaway afgelopen weekend

Willem De Meulenaer, analist bij Dierickx Leys Private Bank, gaf zijn visie hierover in De Tijd van zaterdag 6 mei “Heeft de 92-jarige Buffett zijn jeugd hervonden?”. Meer informatie over zijn analyse van Berkshire Hathaway vindt u terug op onze website, onder Studies.

2023-05-05: Sterke bedrijfsresultaten lijken de Bel20 niet te beïnvloeden

Ondanks de sterke bedrijfsresultaten van drie Bel20-zwaargewichten noteert de Brusselse beursbarometer op bijna hetzelfde peil als begin 2023. 

De pan-Europese beursbarometer Euro Stoxx50 doet het veel beter en kan 12% winst voorleggen, voornamelijk dankzij luxeaandeel LVMH. 

Opvallend hierbij zijn de recente resultaten van drie Bel20-tenoren AB Inbev, Argenx en Solvay. Deze kwamen allemaal met een sterke update, maar kregen hiervoor geen beleggersapplaus. 

Alle bovengenoemde aandelen staan ook op onze studielijst, waar u een meer gedetailleerde analyse van elk aandeel kan raadplegen. 

Bron: Euronext

2023-04-28: AI zorgt voor goede resultaten bij Azure en Microsoft

Deze week presenteerden Microsoft, Alphabet en META hun resultaten. 

Wat opviel in de groeicijfers van Azure, de clouddienst van Microsoft, was de grote rol die AI nu al speelt bij het behalen van deze resultaten. 

Deze ontwikkeling werd positief onthaald door de markt, wat resulteerde in een stijging van Microsoft met maar liefst 7% op de dag na de bekendmaking van de resultaten.

Wenst u meer informatie over de kijk van onze analisten op Microsoft? Neem dan snel een kijkje in de Studies, op onze website.

Bron: Reuters.com

2023-04-21: Bewogen week voor chipaandelen

Maandag verkondigde Economic Daily News dat de Taiwanese chipreus TSMC zijn investeringen in productiecapaciteit wilt verlagen. TSMC is de grootste klant van ASML, hierdoor kreeg de koers van deze laatste ook een tik. 

Halverwege de week kwamen TSMC en ASML dan weer met sterke eerste kwartaalresultaten, waarbij beiden de verwachtingen ruim overtroffen.

De chipmarges houden dus goed stand, maar de zwakkere vraag naar elektronica is bij geen van beiden ontgaan. ASML ziet een terugval in orderinstroom en er wordt gevreesd dat de investeringsplannen van TSMC verder zullen worden teruggeschroefd.  

Beide aandelen behoren tot de selectie van Dierickx Leys Private Bank en worden nauwlettend opgevolgd door onze analisten. Een meer uitgebreide analyse vindt u terug in onze Studies.

Bron: Bloomberg

2023-04-14: LVMH en Hermes behalen uitstekende resultaten in Q1 2023

Deze week hebben LVMH en Hermes hun resultaten bekend gemaakt voor het eerste kwartaal van 2023. Bij beide luxe concerns waren deze indrukwekkend en overstijgen ze de verwachtingen. Ondanks de aanzienlijke prijsstijgingen van hun producten blijft de vraag naar luxegoederen hoog. De heropening van de Chinese economie gaf beide bedrijven een rugwind, naast een zeer sterke vraag vanuit Europa

Na deze schitterende resultaten volgde een positieve koersreactie van LVMH. Hierdoor is het bedrijf de mondiale top tien van bedrijven met de grootste beurswaarde binnengesprongen. Ook hebben de sterke prestaties van zwaargewicht LVMH er mee voor gezorgd dat de Franse index CAC40 een nieuw record vestigde. 

De beheerders van Dierickx Leys Private Bank hadden al geanticipeerd op deze sterke prestaties en hebben vorig jaar de luxe sector in de fondsen en portefeuilles opgebouwd tot de tweede grootste positie. Lees zeker het volledige rapport − per aandeel te vinden op onze webpagina Studies − om een compleet zicht te krijgen op de mening van onze analisten.

Bron: De Tijd

2023-03-31: Bel20 beleefde beste beursdag van 2023

De onzekerheden rond de banksector laten de beleggers voorlopig achter zich. Hierdoor beleefden de Europese beurzen afgelopen week een mooie remonte.

De grootste stijgers deze week waren de bank-, tech- & chipbedrijven.

Ook de Belgische sterindex beleefde haar beste beursdag sinds begin 2023! De Bel20 klom afgelopen woensdag maar liefst met 2,1%.

Blijf ons volgen voor meer updates!

Bron: Infront

2023-03-24: Fed kiest voor de gulden middenweg

Deze woensdag waren weer alle ogen gericht op de Amerikaanse centrale bank (Fed). De voorbije weken heeft de reeds fors gestegen rente enkele Amerikaanse banken in moeilijkheden gebracht (meer daarover in onze DL Flash! van 22 maart 2023). Dit heeft de Fed echter niet weerhouden om de rente nogmaals op te trekken met 25 basispunten. Zo steeg de beleidsrente naar het hoogste peil sinds 2007!

De recente cijfers over de economische activiteit en de inflatie bleken hoger dan verwacht. De beslissing is dan ook het resultaat van een moeilijke evenwichtsoefening: enerzijds zou het optrekken met 50 basispunten mogelijk nog meer banken in moeilijkheden brengen en een recessie kunnen veroorzaken, anderzijds zou een pauze in de renteverhogingen paniek over de gezondheid van de banken verder kunnen aanwakkeren.

Bron: Bloomberg

2023-03-17: “Amerikanen kunnen erop vertrouwen dat het banksysteem veilig is. Jullie spaargeld is beschikbaar als jullie het nodig hebben.” Joe Biden

Met deze woorden trachtte de president van de Verenigde Staten J. Biden, de Amerikanen en financiële markten te bedaren. Door dit snelle optreden van de autoriteiten in de VS en Europa (Credit Suisse) werd een bank run en domino effect tot nu toe afgewend. De vermogensbeheerders bij Dierickx Leys Private Bank volgen alle ontwikkelingen op de voet op. 

Bron: De Tijd

2023-03-10: Herschikking Bel20

De verrassing bij de jaarlijkse herschikking van de Bel20 is de exit van Colruyt. Zo komt er een einde aan een 30-jarige periode waarin Colruyt zijn zitje had in de sterindex. Daarnaast verliest ook VGP zijn plaats. 

De twee nieuwkomers in de index, Melexis en Barco zijn oude bekenden en maken hun herintrede. Barco herleeft na een moeilijke coronaperiode en Melexis profiteert van de stijging van het aantal chips in auto’s. Beide bedrijven behoren tot de selectie van Dierickx Leys Private Bank en worden opgevolgd door onze analisten. Neem voor onze uitgebreide visie op deze bedrijven een kijkje op onze website op de pagina Studies.

Bron: De Tijd

2023-02-24: Hoe gaat u om met volatiele beurzen?

Het jaar 2023 wordt tot op heden gekenmerkt door volatiele beurzen. Na een mooie Nieuwjaarsrally zagen we afgelopen dinsdag een groei in de activiteit voor de dienstensector. Deze arbeidsintensieve sector geeft de Amerikaanse centrale bank (FED) potentieel een extra reden om de rente sterker op te trekken. Beleggers lijken stilaan te beseffen dat de kerninflatie hardnekkiger kan zijn dan gedacht. De vrees voor hogere rentes als gevolg hiervan vertaalde zich in rode beurzen. In een volatiele markt proberen beleggers vaak de markt te timen, wat wilt zeggen dat er getracht wordt op het ‘juiste’ moment te kopen en te verkopen. 

Bij Dierickx Leys Private Bank geloven we in het opbouwen van een veerkrachtige portefeuille volgens onze KwaRP (Kwaliteit aan Redelijke Prijs) strategie en dit met een lange termijn visie. Ervaring (en de resultaten van een recente studie in de grafiek hierboven) leert ons dat een aanzienlijke herschikking omwille van onzekerheid op korte termijn zelden loont op de lange termijn.

Hoe gaat u om met deze volatiliteit? Blijft u trouw aan een lange termijn visie of probeert u de markt te timen?  Laat het ons gerust weten.

Bron: Columbia Management Investment Advisers, LLC and Bloomberg as of 12/31/22.

2023-02-17: Doen de centrale banken voldoende om de inflatie in te perken?

Deze week was het uitkijken naar het inflatiecijfer in de VS (CPI). De inflatie op jaarbasis kwam iets hoger uit dan de verwachtingen, namelijk op 6,4% in plaats van de verwachte 6,2%. De nog steeds hoge inflatie is voor de helft te verklaren vanuit hogere huisvestingkosten
 
De markten reageerden volatiel en de langetermijnrentes gingen terug omhoog. Uiteindelijk herpakte de markt zich en ging de beursrally van 2023 verder.
 
Denkt u dat de centrale banken voldoende doen om de inflatie in te perken? Laat het ons weten !

Bron: U.S. Bureau of Labor Statistics

2023-02-10: Vandaag de dag is Artificiële Intelligentie alomtegenwoordig in de media, maar wat kan het voor de economie betekenen?

Eind vorig jaar kwam de start-up OpenAI met zijn intussen alom bekende chatbot ChatGPT. Investeerders wereldwijd waren direct enthousiast en leken even de stijgende rentes en correctie van techaandelen te vergeten. Microsoft kondigde een miljardeninvestering aan in OpenAI en al snel volgde een reeks andere techreuzen met hun eigen versie, waaronder concurrent Alphabet en het Chinese Baidu

CEO van Microsoft Satya Nadella voorspelde naar eigen zeggen ‘een gouden tijdperk waarbij iedereen geholpen zou worden door AI-tools’. Onderstaande survey resultaten geven al een eerste indicatie over de toepassingen.

De vraag is nu of deze technologie onze economie de productiviteits- en welvaart boost kan geven waar we al lang naar op zoek zijn … het begin van een nieuwe industriële revolutie misschien? 

Artificiële Intelligentie kan de gamechanger van de komende jaren of decennia worden, maar een volledige disruptie van de bestaande productieprocessen is momenteel nog niet aan de orde, dat zal tijd vergen. Techbeleggers wereldwijd en uw beheerders bij Dierickx Leys Private Bank volgen deze innovatie nauwlettend op.

Wat denkt u van deze innovatie en in hoeverre zal uw werk beïnvloed kunnen worden? Laat het ons weten! 

Bron: Bloomberg

2023-02-03: Wat denken jullie van de resultaten van de Big Tech?

Vorige week gebeurde er heel wat op en rond de beurs. Verschillende Big Tech bedrijven kwamen met resultaten, de centrale banken (FED, ECB en BoE) hadden een rentevergadering en vrijdag (03/02) was er een zeer sterk jobrapport in Amerika. De werkloosheidsgraad staat op het laagste peil in meer dan 50 jaar. Dit zet de Amerikaanse centrale bank dus onder druk om de rente verder te verhogen.

De markt zette de januarirally afgelopen week verder in aanloop naar de rentevergaderingen van de FED, ECB en BoE. De centrale banken deden wat de markt verwachtte en verhoogden de rente respectievelijk met 0.25%, 0.5% en 0.5%. De outlook die ze gaven werd ook positief onthaald door de markt, ondanks de mededeling van Jerome Powell dat er geen renteverlaging zal komen in 2023. 

Daarnaast is het resultaten seizoen nog volop bezig, zo verraste Meta met beter dan verwachte resultaten. Daartegenover gingen Apple, Amazon en Alphabet onder de lat. 

Bron: Bloomberg

2023-01-27: Het resultatenseizoen

Er is haast geen ontkomen aan, het driemaandelijkse resultatenseizoen is van start gegaan! Ondertussen is ongeveer 15% van de S&P500-leden met cijfers gekomen.

Statistisch gezien kloppen de meeste bedrijven de prognoses en ook nu doen ze dat, maar wel veel minder dan anders. Op Wall Street blijven het aantal en de omvang van de positieve winstverrassingen onder het gemiddelde van de laatste jaren.

Van de bedrijven die reeds met resultaten kwamen, slaagde slechts 67% erin de verwachtingen te overtreffen, tegenover 77% de afgelopen 5 jaar. Analisten hebben hun prognoses de voorbije weken herzien en verwachten nu, voor het eerst sinds 2020, een winstdaling voor de Amerikaanse bedrijven in het algemeen. De vooruitzichten voor de komende kwartalen zijn eveneens somberder dan gewoonlijk. Dit maakt dat analisten ook hun winstverwachtingen verlagen.

Het Europese resultatenseizoen komt altijd wat trager op gang tegenover hun Amerikaanse tegenhanger. Analisten voorspellen dat de winst 7,6% lager zal liggen dan in het derde kwartaal, dit zou de eerste daling zijn in zeven kwartalen. Dalende winsten lijken het resultatenseizoen tot dusver te domineren, al vertaalt dit zich niet automatisch in dalende beurskoersen.

Bron: FactSet

2023-01-20: De halfjaarlijkse nieuwsbrief van Sofina

Donderdagavond publiceerde Sofina haar halfjaarlijkse nieuwsbrief. Hierin wordt telkens de intrinsieke waarde per aandeel (NAV) berekend, die momenteel uitkomt op zo’n 284 euro. Dit wil zeggen dat de intrinsieke korting op de beurskoers ongeveer een 25% bedraagt.
Deze intrinsieke waarde moet natuurlijk wel met een korrel zout genomen worden. De waarderingen van de onderliggende fondsen en investeringen (private equity) lopen namelijk achter op de marktwaardering van vandaag. De finale jaarcijfers van 2022 zullen pas gepubliceerd worden bij het jaarverslag eind maart 2023.

Daarnaast is Sofina nog steeds bezig om de transparantie te verhogen tegenover haar aandeelhouders. Zo kwamen we gisteren te weten dat ByteDance, de groep boven het sociale media platform TikTok, meer dan 5,0% van de gehele portefeuille uitmaakt. De initiële investering in ByteDance gebeurde door Sofina in 2016, hierna volgde voor ByteDance een onwaarschijnlijke groei. Zo is de waardering van ByteDance gestegen van een paar miljard tot zo’n 250 miljard dollar vandaag.

Dit en nog veel meer is te lezen in de volledige nieuwsbrief van Sofina, terug te vinden op de website van Sofinagroup/newsroom.

Wenst u meer nieuws te ontvangen over wat er reilt en zeilt op de financiële markten, schrijf u dan zeker in op onze nieuwsbrieven via de website van Dierickx Leys Private Bank onder mediatheek/publicaties (of via de link in de comments).

Bron: Sofina

2023-01-13: Optimisme na Amerikaans inflatiecijfer?

De Amerikaanse inflatie daalde in december zoals verwacht naar 6.5%. Dit is het laagste peil sinds oktober 2021 en exact volgens de voorspelling van economen. De reactie van de markt was gisteren nogal wisselvallig: het leek er eerst op dat de markt op een gunstiger cijfer had gerekend maar uiteindelijk sloot de Eurostoxx50 hoger af, al had het deze winsten al geboekt vóór de bekendmaking van het inflatiecijfer. Ook Wall Street ging uiteindelijk hoger. 

Door de lagere inflatie is er hoop op een trager tempo van Amerikaanse renteverhogingen, waardoor een sterke terugval van de economie eventueel vermeden kan worden. Door deze vooruitzichten profiteert de euro en komt deze boven de 1.08 dollar uit. Ook de Amerikaanse 10-jaarsrente zakte stevig weg.

Bron: Infront

2023 01 06: Wordt 2023 het jaar van de Europese aandelen?

Nu het nieuwe jaar is ingezet vragen beleggers wereldwijd zich af welke aandelen te selecteren in 2023.

In het laatste kwartaal van vorig jaar hebben Europese aandelen hun grootste outperformance ooit geboekt ten opzichte van de Verenigde Staten. De toonaangevende Stoxx 600 index is sinds eind september met 22% (in dollar) gestegen, tegenover een matige 6% voor de S&P500. Een historische outperformance van maar liefst 13 procentpunten in US-dollartermen. 

Dit begint ook door te sijpelen in de waarderingen. Waar de Europese waarderingen al rekening houden met een winstdaling, blijven de winstverwachtingen van Amerikaanse aandelen nog steeds te optimistisch volgens sommigen. Verder zagen we afgelopen jaar ook een verschuiving naar waarde aandelen (zie marktvizier van 16/12/2022). Ook deze trend speelt in het voordeel van de Europese aandelen, gezien dit type aandelen meer vertegenwoordigd is in Europa

U kunt er zoals altijd van op aan dat de beheerders van Dierickx Leys Private Bank deze trend nauwlettend in de gaten houden. Wat denkt u zelf van deze Europese outperformance, is het de beurt aan de Europese aandelen? Wij horen graag uw mening in de comments!

Bron: Bloomberg

2022-12-23: Bieden Blue Chip aandelen relatieve veiligheid aan in onzekere beurstijden?

De Dow Jones Industrial Average (DJIA) is een index die de 30 grootste Amerikaanse aandelen volgt. Deze 30 bedrijven worden beschouwd als zogenaamde “Blue chip” aandelen: grote bedrijven die marktleider zijn met een uitstekende reputatie, een gezonde balans en stabiele inkomsten.  

De S&P 500 index bestaat daarentegen uit de 500 grootste Amerikaanse aandelen gemeten naar hun marktkapitalisatie. Technologie aandelen maken een groot deel uit van deze index.

Opvallend is dat in 2022 de DJIA de bredere S&P500 index met het grootste verschil heeft geklopt sinds 1933, een verschil van zo’n 10%.

Een belangrijke nuance is natuurlijk dat ook de DJIA een moeilijk beursjaar achter de rug heeft met een verlies van 9.2% sinds begin dit jaar.

Ook de fondsbeheerders van Dierickx Leys Private Bank zoeken steeds naar kwaliteitsvolle bedrijven die noteren aan een redelijke prijs (KwARP= kwaliteit aan redelijke prijs).

Bron: Bloomberg

2022-12-16: Waarde boven groei in 2023?

2022 zal de beursgeschiedenis ingaan als een jaar waarin centrale banken wereldwijd de rente begonnen te verhogen om de snel stijgende inflatie een halt toe te roepen.  

Nu het einde van dit bewogen beursjaar in zicht is, kunnen we kijken welke aandelen het wel goed gedaan hebben. Zo kunnen we vaststellen dat het dit jaar de beurt was aan de waarde aandelen. Deze hebben wereldwijd veel beter gepresteerd dan hun tegenhanger, de groeiaandelen. De MSCI World Value Index heeft dit jaar bijna 19 procentpunten beter gepresteerd dan de groeiaandelen, de grootste outperformance sinds het uiteenspatten van de dotcom-bubbel in 2000. 

Centraal bankiers blijven herhalen dat ze de rentes nog verder zullen verhogen. Deze hogere rentes wegen op de huidige waarde van toekomstige winsten. Het zijn net die winsten in de toekomst die voor groeiaandelen een essentiële factor vormen in hun waardering. 

De huidige rotatie van groei naar waarde heeft misschien nog een lange weg te gaan, maar onze fondsenbeheerders houden deze trend nauwlettend in het oog en zoeken via onze selectiemethode van KwaRP (Kwaliteit aan een Redelijke Prijs) naar potentiële winnaars.

Bron: Bloomberg

2022-12-09: Santa Rally

De afgelopen decennia werden beleggers in de maand december beloond met mooie rendementen. Deze goede maand op de beurs staat ook bekend als de “Santa Rally”. 

Hoewel de meest bekende beursleuze zoals "sell in May and go away" ongegrond zou zijn gebleken, is de "Santa rally" er één die lijkt te kloppen. Sinds 1980, presteert de S&P500 de laatste drie maanden van het jaar bovengemiddeld. Ook dit jaar waren de maanden oktober en november alvast uitstekende beursmaanden. Zal december ook volgen?

Wat kunnen de drijfveren zijn voor deze zogenaamde “Santa rally”? Is het optimisme rond de feestdagen? Een self-fulfilling prophecy? Seizoensfactoren? Window dressing van grote vermogensbeheerders voor betere jaarresultaten?

Wat dit jaar de doorslaggevende factor kan zijn is de vergadering van de FED op 14 december. Verschillende experten zijn er van overtuigd dat de inflatiepiek achter ons ligt, ook de recessievrees wordt steeds luider. Zal de FED de rente verhogen met 50 basispunten of toch terug 75 basispunten zoals de afgelopen vier keer?

Bron: https://stockanalysis.com/article/average-monthly-stock-returns/

2022-12-02: Komt er dan toch een eindejaarsrally of strooit het banenrapport roet in het eten?

Op 30 november signaleerde Fed-voorzitter Jerome Powell nog eens dat het tempo van de renteverhogingen wat mag vertragen. De meer gematigde taal werd enthousiast onthaald door de markten waardoor een belangrijk technisch niveau, het 200-daags voortschrijdend gemiddelde van de S&P 500, werd doorbroken. Vanuit technisch oogpunt biedt de geschiedenis ons bemoedigende signalen voor aandelen zodra ze boven een trendlijn op langere termijn breken na er maanden onder te hebben gelegen. In de vorige 13 keer dat de S&P 500 langer dan zes maanden onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde lag en er vervolgens boven sloot, boekte de index een gemiddeld rendement van 12% in de volgende zes maanden en 19% een jaar later. 

Het Amerikaanse werkgelegenheidsrapport, dat vandaag uitkomt, zal ons meer duidelijkheid bieden. De opmerkelijk veerkrachtige Amerikaanse banenmarkt begint af te koelen en er zijn tekenen dat de vraag naar arbeid afneemt. Er is echter een grotere vertraging nodig om die vraag meer in overeenstemming te brengen met het arbeidsaanbod en zo de loonstijging binnen de perken te houden. In tussentijd houdt de bezorgdheid over hoe ver de centrale bankiers zullen gaan om de inflatie te beteugelen, de beleggers op scherp en de aandelen volatiel.

Bron: Infront

2022-11-25: Ondanks het slechte beursjaar zijn er bedrijven die op een recordkoers noteren

Een bedrijf dat hierin slaagt is de koekjesbakker Lotus Bakeries. Dit bedrijf heeft geen baanbrekende technologie maar een zeer sterk merk, management en trouwe aandeelhouders. In de afgelopen 21 jaar is Lotus er 19 keer in geslaagd om een beter rendement te behalen dan de Bel20

Een belegging van 1000 euro in 2002 zou u 20 jaar later inclusief geherinvesteerde dividenden €167,000 euro hebben opgeleverd (dit is een jaarlijks rendement van 28%). Eenzelfde investering in de Bel20 zou u €2,600 hebben opgeleverd.

Sinds kort is er ook meer aandacht van buitenlandse investeerders doordat het beurshuis Berenberg gestart is met de opvolging van Lotus.

Helaas is het aandeel momenteel niet goedkoop (€6,180), maar gezien de constante innovatie, de verdere groeimogelijkheden en het potentieel inzake gezonde snacks blijven wij in dit bedrijf geloven.

Lees onze studie om te weten wat onze beheerder vindt van Lotus Bakeries.

Bron: Bloomberg

2022-11-18: Wanneer denkt u dat de Fed het tempo van renteverhogingen gaat vertragen?

Vorige week ging het nieuws de wereld rond dat de Amerikaanse inflatiecijfers, het zogenaamde CPI-rapport, beter dan verwacht was. De inflatie daalde namelijk sterker dan voorspelt en onmiddellijk reageerde de markt met een heuse opluchtingsrally. Nu de euforie is gaan liggen stellen beleggers zich de vraag hoe de Amerikaanse Centrale Bank, de Federal Reserve, hier nu op gaat reageren. 

Economen zijn het er nog niet over eens; moet de Fed het agressieve tempo van renteverhogingen verderzetten of moet het tempo naar omlaag om zo een recessie te vermijden? De mediaan voorspelt dat de rente in het vierde kwartaal van 2023 met een kwart zal dalen, maar bijna de helft is het daar niet mee eens en schat de rente dan op 5% of hoger. Op korte termijn is er veel minder twijfel over wat de Fed zal beslissen tijdens hun vergadering van 14 december: een iets minder agressieve renteverhoging van 50 basispunten. Deze overtuiging wordt gesterkt na signalen van voorzitter Jerome Powell dat een dergelijke verlaging in het verschiet ligt, alsook het gunstigere inflatierapport.

Bron: Bloomberg

2022-11-11: De mid terms en de beurs, volgens de geschiedenis een mooi huwelijk

Het is een zeer straffe statistiek: sinds 1946 zijn er 19 mid term-verkiezingen geweest, deze werden allemaal gevolgd door een stijging van de S&P500 Index in de daarop volgende 12 maanden. Een andere hoopvolle trend: van de vijf mid terms die tijdens een berenmarkt plaatsvonden, was de maand oktober bij vier van die vijf de marktbodem. (bron: De Tijd)

De meeste Amerikaanse beurzen reageerden negatief op de voorlopige uitslag van de huidige mid terms. De rode golf die de pers en experts voorspelde bleef uit. Het lijkt nu dat de republikeinen de meerderheid in het Huis van afgevaardigden halen maar de Democraten lijken aan het langste eind te trekken in de Senaat. 

Zorgt deze onzekerheid van de uitslag ervoor dat de correlatie (mid terms - beurs) doorbroken wordt? 

Bron: Seeking Alpha

2022-11-04: Powell roept oktoberrally halt toe

Hoger dan verwachte inflatiecijfers en een krapte op de arbeidsmarkt hebben Fed-voorzitter Jerome Powell ertoe aangezet om voor een vierde keer op rij de rente met een forse 75 basispunten op te trekken. De beleidsrente stijgt hiermee naar 3,75 à 4%.  Dit is niet toevallig het hoogste peil sinds 2008. Wanneer de vraag naar arbeid hoger is dan het aanbod ontstaat er krapte op de arbeidsmarkt. Dit heeft tot gevolg dat werkgevers de lonen zullen moeten optrekken, waardoor de inflatie hoog blijft. Vraag en aanbod zijn dus nog niet in evenwicht, waardoor het werk van de Fed er nog niet op zit. 

Bij volgende renteverhogingen zal de Fed er echter wel rekening mee moeten houden dat er een vertraging zit op de impact van renteverhogingen op de economische activiteit en inflatie. Dit werd ook zo gecommuniceerd in het persbericht en leidde tot kortstondige hoop op het pauzeren van renteverhogingen met een groene Dow Jones en Nasdaq tot gevolg. Powell verduidelijkte echter snel dat er wel degelijk nog renteverhogingen zullen volgen. De Fed liet wel uitschijnen dat deze van kleinere aard zullen zijn, volgens de geldmarkt is de kans op een volgende renteverhoging van 75 basispunten nu gedaald van 40 naar 25%. Powell voegde hieraan toe dat de beleidsrente wellicht zal pieken op een hoger niveau dan verwacht. ‘We hebben nog wat weg af te leggen’, zei Powell om deze uitspraak kracht bij te zetten. Uiteindelijk noteerde zowel de Dow Jones als de Nasdaq na de korte opstoot opnieuw lager.

Bron: Bloomberg

2022-10-28: Wat denkt u van het rentebeleid van de ECB? Hoeveel renteverhogingen zijn er nog nodig en van welke omvang?

Sinds 12 oktober is de Stoxx Europe 600 met ongeveer 6% opgeveerd. Dit is te wijten aan een behoorlijke start van het (Europese) resultatenseizoen en optimisme dat de teruglopende energieprijzen de inflatie zullen vertragen. Ook de aangekondigde renteverhoging van de ECB kon deze beginnende rally niet verhinderen. Het was dan ook geen verrassing dat de ECB de rente voor een tweede keer met 75 basispunten zou optrekken. De toen grootste renteverhoging ooit maakte duidelijk dat het Frankfurt menens was. Gezien de renteverhoging al lang ingecalculeerd werd door de financiële markten, reageerden deze vrij koel op het nieuws. 

Of er nog renteverhogingen van deze omvang zullen volgen blijft onzeker. Christine Lagarde herhaalde dat de effecten op de inflatie niet meteen voelbaar zullen zijn. Het kost tijd vooraleer hogere leningen bedrijven zullen afremmen om te investeren. Verder hebben ook de nationale overheden hier een invloed op, initiatieven om de energiecrisis te verzachten kunnen namelijk leiden tot meer vraag en zo een opwaarts effect op inflatie veroorzaken. Tot slot wijst het er ook op dat de loongroei opnieuw aansterkt, een loon-prijsspiraal die hieruit kan voortvloeien zal ook maken dat de inflatie moeilijker te bestrijden wordt. 

Eén ding is zeker, de centraal bankiers staan voor een lastige opdracht wat betreft toekomstige renteverhogingen. 

Bron: Bloomberg

2022-10-21: Hoe gaat u om met volatiele beurzen?

Beleggers worden de laatste weken hard op de proef gesteld: de schommelingen op de markten zijn namelijk heviger dan tijdens het afgelopen decennium. Zo beleefde de S&P500 index afgelopen donderdag (13/10) na het publiceren van de inflatiecijfers in de VS een extreem volatiele dag. De index opende die dag op - 2% om tegen het einde van de dag te sluiten op + 3%, intraday is dit een verschil van 5% (zie grafiek).

Dit valt te verklaren door enkele factoren, te beginnen met de nervositeit op de aandelen- en obligatiemarkten door de onzekere macro-economische toestand. Daarnaast herpositioneren beleggers zich na de stijging van de rentes na jaren van lage rentebeleid. Vervolgens hebben ook algoritmes, die onmiddellijk op basis van technische signalen kopen of verkopen, een effect op de volatiele beurshandel.

Tenslotte heeft de liquiditeit in de markt ook een invloed, zowel op de aandelen- als de obligatiemarkten. Bij de aandelenmarkten staat er momenteel een enorme berg cash aan de zijlijn waardoor de markten minder liquide zijn en harder kunnen schommelen door ‘kleinere orders’. Al deze bovenstaande elementen kunnen voor grotere beursschommelingen zorgen. 

Bron: Bloomberg

2022-10-14: Resultatenseizoen Q3 gaat van start met veel vraagtekens

De hoge inflatie, duurdere financiering door rentestijgingen en de vrees voor een economische recessie zorgen voor een resultatenseizoen waar met spanning naar uitgekeken wordt. Uit de kwartaalcijfers zal moeten blijken welke bedrijven weerbaar zijn en welke niet. Alvorens de officiële resultaten gepubliceerd werden, zijn er al heel wat bedrijven met winstwaarschuwingen gekomen oa. FedEX, AMD, Nike, Shell, Samsung Colruyt, Philips.

Toch blijkt uit de eerste kwartaalresultaten dat er weldegelijk bedrijven in slagen om goede resultaten te halen in deze economisch onzekere tijden. Zo publiceerde LVMH een beter dan verwachte omzet over het derde kwartaal. De vraag naar luxegoederen is tot dusver bestand gebleken tegen inflatie. 

Het wordt uitkijken naar welke andere bedrijven in deze marktomstandigheden de verwachtingen kunnen inlossen. 

Vraagt u zich af hoe de vermogensbeheerders bij Dierickx Leys Private Bank te werk gaan? Vul het contactformulier in op de website en één van onze collega’s zal u contacteren om uw vragen te beantwoorden.

Bron: Bloomberg

2022-10-07: Economische vertraging & aanbod gedreven inflatie in Eurozone

Voor de derde maand op rij dalen de kleinhandelsverkopen in de Eurozone. Deze negatieve trend wijst er op dat de eurozone economisch aan het vertragen is. Een andere bevinding die men hieruit kan afleiden is dat de inflatie in de Eurozone gedreven wordt vanuit de aanbodzijde.

Door de hoge inflatie besteden consumenten meer dan ooit maar krijgen hier minder goederen voor in de plaats. Dit wil zeggen dat inflatie niet gedreven wordt door een ‘te hoge economische vraag’ want deze vraag zit in een dalende trend ondanks het contradictorische element dat consumenten meer uitgeven. De inflatie in de eurozone wordt dus vooral gestuwd door de hoge energie- en voedselprijzen (door de sterke dollar) waardoor men inflatie importeert.

Een bedenking die hierbij gemaakt kan worden is in welke mate de renteverhogingen van de ECB de aanbod gedreven inflatie in de eurozone kunnen inperken. In tegenstelling tot de eurozone is de inflatie in de VS wel gedreven door een sterke economie en arbeidsmarkt (vraag gedreven). Dit is ook de reden dat de FED nog vastberaden wil doorzetten met bijkomende renteverhogingen.

2022-09-30: Hebben de bedrijven in uw portefeuille voldoende prijszettingsmacht om deze te kunnen doorrekenen?

Consumentenprijzen stijgen 10% tegenover september 2021 en overtreffen daarmee de verwachting van 9,7% volgens een Bloomberg survey van economen. Dit recordcijfer markeert de vijfde maand op rij dat het resultaat de consensus van economen overschrijdt. Ook deze resultaten zullen de Europese centrale bankiers aanmoedigen om op 27 oktober het stevige tempo van renteverhogingen aan te houden. Ondertussen blijft Rusland de gastoevoer naar Europa verhinderen en met de winter voor de deur zetten beleidsmakers zich schrap voor mogelijk nog moeilijkere maanden. 

Dergelijk hoge inflatie weegt op de marges van bedrijven. De beheerders van Dierickx Leys Private Bank blijven de focus behouden op bedrijven met voldoende prijszettingsmacht die de kosteninflatie kunnen doorrekenen.

Bron: Eurostat

2022-09-23: Monetaire super Thursday: de grootste monetaire ommezwaai in de geschiedenis?

Met onderstaande boodschap maakte Jerome Powell woensdagavond nogmaals duidelijk dat ook deze derde renteverhoging met 75 basispunten niet de laatste zal zijn. De FED signaleert dat ze de beleidsrente wilt optrekken naar 4,4 procent eind 2022 en 4,6 procent eind 2023, en daarna weer verlagen. Het is een signaal dat een hoge rente gedurende een lange periode nodig is om de inflatie onder controle te krijgen. 
 
Centrale banken over heel de wereld zullen naar voorbeeld van de FED hun rentetarieven eveneens opvoeren, met uitzondering van de Japanse centrale bank. 
 
De beheerders van Dierickx Leys Private Bank blijven de focus behouden op bedrijven met prijszettingsmacht die de kosteninflatie kunnen doorrekenen. 

Bron: Bloomberg

2022-09-16: De Amerikaanse kleinhandelsverkopen zijn in augustus met 0,3% toegenomen terwijl economen rekenden op een daling van 0,1%.

Tegelijkertijd daalde het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering. De arbeidsmarkt in de VS blijft dus sterk en dat zien we ook in de consumptiecijfers

Dit is ook de Fed niet ontgaan, de markt schat de kans nu 1 op 3 dat de rente volgende week met 100 basispunten verhoogt. De markten vrezen dan ook dat een nog agressievere Fed de kans op een recessie nog groter maakt. 

Een ding is zeker, de Amerikaanse centrale bank zal kost wat kost de inflatie bestrijden. 

Bron: Bloomberg

2022-09-09: Kunnen de bedrijven in uw portefeuille om met de sterke Amerikaanse dollar?

Dit jaar overtreft de S&P 500 zijn Europese tegenhanger Eurostoxx 600 met bijna 10%-punten. Het verschil tussen beide indexen nam enkel toe sinds midden juni en het ziet er niet direct naar uit dat dit binnenkort zal keren. Europa verkeert midden in een energiecrisis en worstelt met een historisch hoog inflatieniveau. Het sneller optreden en de havikachtige houding van de FED hebben daarentegen geleid tot een sterkere dollar. 

Deze evolutie is ook onze beheerders niet ontgaan. Amerikaanse aandelen blijven dan ook een belangrijk onderdeel in de portefeuilles binnen het beheer bij Dierickx Leys Private Bank.

Bron: Bloomberg

2022-07-08: Wat denkt u van de sterkte van de Amerikaanse dollar?

De grafiek van deze week toont ons dat één euro bijna evenveel waard is als één dollar (ook wel pariteit genoemd).

Er zijn meerdere redenen waarom de euro zijn laagste niveau sinds 20 jaar tegenover de dollar heeft bereikt waaronder een recessievrees in Europa en stijgende korte termijn rentevoeten in Amerika.

Bron: Bloomberg

22-07-01: Bent u een langetermijnbelegger? Hoe reageert u op een daling van de beurzen?

De eerste jaarhelft van 2022 was, zacht uitgedrukt, moeilijk op de financiële markten. Zo was het de slechtste jaarhelft voor de S&P sinds 1970 en de Eurostoxx 600 sinds 2008.

Zoals beursmeester Peter Lynch aanhaalt, is het des te belangrijker om tijdens dergelijke correcties te kijken naar de lange termijn.

Ook de beheerders van Dierickx Leys Private Bank beleggen voor de komende jaren, niet voor het lopende kwartaal.

Bron: Bloomberg

2022-06-24: Doet u aan geografische spreiding? In welke regio’s ziet u het meeste potentieel?

Donderdag 23 juni 2022  was het 6 jaar geleden dat het referendum voor de Brexit plaatsvond. Het duurde trouwens 3,5 jaar alvorens het Verenigd Koninkrijk effectief uit de Europese Unie trad.

De grafiek hiernaast toont de rendementen, uitgedrukt in Amerikaanse Dollar, van de Europese, Britse en Amerikaanse indexen sinds die dag.

Men stelt vast dat de Britse indexen (zowel de FTSE 100 als de bredere FTSE 250) steevast slechter hebben gepresteerd sinds de Brexit werd gestemd. Sinds begin dit jaar is het omgekeerde echter waar.

De beheerders van Dierickx Leys Private Bank werken vanuit een ‘bottom-up’ approach, waarbij er niet gekeken word naar regio’s maar kwaliteitsvolle bedrijven worden opgenomen in de portefeuille, ongeacht de regio.

Bron: Bloomberg

2022-06-17: Tot welk niveau zal de FED dit jaar de kortlopende rente verhogen?

In de Marktvizier van oktober vorig jaar bekeken we de ‘dot plot’ van de Federal Reserve (de centrale bank van Amerika). We nemen de dot plot na het besluit van woensdag er opnieuw bij.

De grijze lijn toont de verwachtingen op 15 december, de gele lijn op 15 juni. Elke ‘dot’ vertegenwoordigt een beleidsmaker en zijn/haar verwachting van de rentestand voor de betreffende periode. 

Op 6 maanden tijd is de consensus veranderd van een rentestand van maximaal 1% naar 3% of hoger tegen het einde van 2022, een aanzienlijke verschuiving die de ernst van de huidige inflatie aantoont. 

Een portefeuille die bestaat uit kwaliteitsvolle bedrijven met prijszettingsmacht kan hiertegen echter beschermd zijn.

Bron: Bloomberg

2022-06-10: Heeft u voldoende geduld bij het beheren van uw portefeuille?

In uitdagende tijden op de beurs komt een quote van beursmeester Warren Buffett altijd van pas. Deze week onderstreept hij het belang van tijd, geduld en kwaliteitsvolle bedrijven.

Zo zal volgens Buffett de kwaliteit van goede bedrijven op lange termijn steeds komen bovendrijven. Het geduld van de belegger staat hierbij centraal.

Ook de beheerders van Dierickx Leys Private Bank houden kwaliteitsvolle bedrijven aan in de portefeuilles voor de lange termijn.

2022-06-03: Welke risico’s ziet u in de huidige markt?

En hoe is uw portefeuille daartegen beschermd?

Een belangrijke datum is volgende week donderdag 9 juni. Men verwacht dat de President van de ECB, Christine Lagarde, tijdens haar persconferentie meer details gaat geven over haar strategie om de obligatieaankopen af te bouwen.

De eerste verwachte renteverhoging zal vermoedelijk pas voor in juli zijn, waarbij er nog geen consensus bestaat over hoe groot die zal zijn.

Toenemende inflatiedruk is niet de enige bedreiging voor de eurozone volgens economisten, zoals u op de grafiek hiernaast kunt vaststellen.

De beheerders van Dierickx Leys Private Bank trachten deze risico’s te beheren door te kijken naar kwalitatieve bedrijven die noteren aan een redelijke prijs.

Bron: Bloomberg

2022-05-27: Hoe ziet u de beurs evolueren over de komende maanden?

Speelt u in op schommelingen?

Uit een peiling van Bank of America blijkt dat fondsenbeheerders hun cashposities aan het verhogen zijn, tot niveaus die sinds 2001 niet meer behaald zijn.

Voornamelijk een strenge inflatiebestrijding door de centrale banken (een zogenaamde ‘hawkish’ of havikachtige houding) baart de fondsbeheerders zorgen.

Dergelijke hoge cashniveaus waren in het verleden vaak een voorbode voor een uitbodeming van de markt.

De beheerders van Dierickx Leys Private Bank kiezen ervoor om belegd te blijven in kwaliteitsvolle bedrijven op de lange termijn.

2022-05-20: Hoe gaat u om met de constante stroom aan nieuwsberichten?

Heeft dit een invloed op uw beleggingsbeslissingen

John Templeton, de bekende beursmeester, licht toe in de bovenstaande quote hoe hij omging met nieuwsberichten die een impact hadden op de beurs. 

Sinds deze quote is er enorm veel veranderd en worden nieuwsfeiten in enkele seconden wereldkundig gemaakt via het internet.

Ook de beheerders van Dierickx Leys Private Bank zijn van mening dat angst zelden een goede raadgever is en kijken naar kwaliteitsvolle bedrijven op de lange termijn.

2022-05-13: De USD verstevigde deze week verder na de renteverhoging van de FED vorige week

En niet alleen ten overstaande van de euro, ook tegenover heel wat andere munten vervulde de greenback zijn functie als veilige toevluchtsmunt.

2022-05-06: Was u getuige van de ‘Nordic Flash Crash’ begin deze week?

Op maandag, iets voor 10u, heeft zich een ‘flash crash’ voorgedaan, waarbij de beurzen op zeer korte tijd drastisch zijn gedaald om daarna even snel te herstellen. De Zweedse index, de OMX Stockholm 30, daalde zo met bijna 8%.

Dit soort crashes worden doorgaans veroorzaakt door menselijke fouten, wat ook ditmaal het geval was. Een handelaar van de Londense desk van Citibank zou klaarblijkelijk een omvangrijk foutief order in de markt hebben gebracht.

Het feit dat de beurs in Londen bovendien die dag gesloten was, zorgde daardoor voor beperkte liquiditeit waardoor deze fout niet snel opgeslorpt kon worden door de markt.

Tegen het einde van de dag stond de Zweedse index 1.1% lager, in lijn met de algemene tendens van de Europese beurzen die dag.

Bron: Bloomberg

2022-04-29: Wat is de demografische impact van de pandemie?

En kan dit impact hebben op de macht van een land?

De grafiek hiernaast toont aan dat het aantal geboortes in China vorig jaar zijn laagste punt heeft bereikt sinds 1960. 

Dit ondanks meerdere inspanningen van de Chinese overheid sinds 2016 om zijn bevolking aan te moedigen om meer kinderen te hebben.

Bovenop deze daling in het geboortecijfers, kampt de Chinese economie met een vertraagde groei wat uiteindelijk ook aan de macht van de tweede grootste economie ter wereld zal vreten.

Bron: Bloomberg

2022-04-22: Volatiliteit obligaties ten opzichte van aandelen

In tegenstelling tot aandelen bieden obligaties veiligheid door middel van een lage volatiliteit (beweeglijkheid van de koers). Zelfs in tijden van oplopende rente is het opnemen van obligaties zinvol om de algemene schommelingen in de waarde van uw portefeuille op lange termijn te verminderen. 

Als beheerder is het onze verantwoordelijkheid om de verhouding aandelen-obligaties volgens uw voorkeur juist op te stellen.

2022-04-15: Hoe gaat u om met schommelingen in de waarde van uw portefeuille?

Een rendement nastreven dat hoger ligt dan een spaarboekje is vanzelfsprekend. Hiervoor dient er wel enig risico genomen te worden. Rendement en risico gaan hand in hand.

Beurzen bieden dat hoger rendement maar de keerzijde hiervan zijn de schommelingen die plaatsvinden. 

Om deze schommelingen te neutraliseren is het belang van het langetermijnperspectief daarom cruciaal binnen het vermogensbeheer van Dierickx Leys Private Bank

Het volledige interview hierover met ons directielid, Sven Sterckx, kan u terugvinden in de Beste Belegger (VFB),  editie van Maart 2022.

https://www.vfb.be/artikel/interview-met-sven-sterckx-van-dierickx-leys-private-bank

2022-04-08: Kunnen de bedrijven in uw portefeuille om met de kosteninflatie?

En wat verwacht u van de komende kwartaalcijfers

Binnenkort begint het kwartaalcijferseizoen en het effect van de aanhoudende inflatie op de marges van bedrijven zal door menig analisten van dichtbij bekeken worden.

De afbeelding hiernaast, uit een artikel van Capital Group, toont de sectoren die een hoger potentieel hebben om Pricing Power (of prijszettingsmacht) te hebben.

Enkele van de sectoren die hierin vallen, zoals de farma-, luxe- en halfgeleidersector zijn sectoren die ook grotendeels aanwezig zijn in de Dierickx Leys fondsen.

Bron: Bron: https://www.capitalgroup.com/advisor/insights/articles/10-investment-themes-2022.html

2022-04-01: Heeft u obligaties in uw portefeuille? En wat denkt u van de stijgende langetermijnrente?

Zowel in Europa als Amerika stijgen de langetermijnrentes ten gevolge van een aanhoudende hoge inflatie en het einde van een periode van uiterst soepele monetaire politiek.

Dit heeft uiteraard gevolgen voor zowel obligatie- als aandelenbeleggers. De grafiek hieronder toont dat de Duitse langetermijnrente tijdens het eerste kwartaal van 2022 het snelst is toegenomen sinds 1994.

De beheerders van Dierickx Leys Private Bank blijven de focus behouden op bedrijven met prijszettingsmacht die de kosteninflatie kunnen doorrekenen. 

Bron: Bloomberg

2022-03-25: Heeft uw portefeuille blootstelling aan Rusland?

En wat zijn volgens u de gevolgen van de oorlog in Oekraïne op de economische groei in Europa? 

Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank, benadrukte begin deze week dat er geen tekenen zijn van stagflatie (hoge inflatie en vertraagde economische groei) in de Eurozone.

De oorlog zal uiteraard “gevolgen” hebben op de groei door stijgende inflatie en het aangetast vertrouwen (zowel bij consumenten als producenten) maar Lagarde voorspelt zelf in het meest negatieve scenario een groei van 2.3%.

In de Dierickx Leys fondsen is de blootstelling aan Rusland beperkt en kijken de beheerders, zoals steeds, op lange termijn naar kwaliteitsvolle bedrijven die noteren aan een redelijke prijs.

Bron: Bloomberg

2022-03-18: In welke mate aanvaardt u schommelingen in uw portefeuille?

Zoals beursmeester Peter Lynch in de onderstaande quote terecht aanhaalt, is het belangrijk om als belegger de juiste verwachtingen te hebben en dalingen ook aan te kunnen.

Een gediversifieerde portefeuille zal doorgaans beter bestand zijn tegen dalingen en een sterke beleggingsstrategie helpt u om ook in moeilijke tijden kwaliteitsvolle bedrijven te selecteren.

De beheerders van Dierickx Leys Private Bank hanteren het principe van ‘kwaliteit aan een redelijke prijs’ die als leidraad dient in hun beleggingsbeslissingen.

2022-03-11: Wat is de invloed van de stijgende grondstofprijzen op uw beleggingsportefeuille?

De prijs van nikkel, een essentieel metaal voor de productie van batterijen, is dinsdag met 250% gestegen om even boven $100,000 per ton te handelen. 

Deze extreme stijging kwam door een ‘short squeeze’ waarbij beleggers met short contracten door de stijgende prijzen verplicht zijn hun contracten terug te kopen om verliezen te beperken, met een stuwend effect op de prijs tot gevolg.

Aanhoudende hoge nikkelprijzen kan de kosten opdrijven voor het produceren van batterijen in elektrische voertuigen, wat dan weer de energietransitie bemoeilijkt.

De beheerders van Dierickx Leys Private Bank opteren voor bedrijven met een ‘asset light’ model, die minder afhangen van grondstoffen en problemen in toeleveringsketens.

Bron: Bloomberg

2022-03-04: Eerste renteverhoging van de FED sinds het uitbreken van Covid-19

”We are using our tools to bring inflation back down to levels of price stability, and we will accomplish that task”. 

Ondanks de hectiek van de markten blijft de lange termijn visie van de Amerikaanse centrale bank intact. Dinsdag suggereerde Fed-voorzitter Jerome Powell een renteverhoging van 25 basispunten: “Omdat de inflatie veel hoger is dan de doelstelling van 2 procent en de arbeidsmarkt sterk is, verwachten we dat het verantwoord zal zijn om later deze maand de rente te verhogen.” 

Dit toont nogmaals aan dat de FED blijft geloven in het economisch herstel van de Amerikaanse markten

Ook Marko Kolanovic, de invloedrijke strateeg van JP Morgan, verwacht niet dat de Federal Reserve de rente te strak zou verhogen bij de volgende vergadering op 16 maart.

Amerikaanse aandelen blijven een belangrijk onderdeel in de portefeuilles binnen het beheer bij Dierickx Leys Private Bank​​​​​​​.

Bron: Bloomberg

2022-02-25: Ziet u opportuniteiten in de huidige dalende markten?

Of neemt u eerder een afwachtende houding?

In onzekere tijden is de wijsheid van beursgoeroe Warren Buffett altijd welkom. 

De huidige volatiliteit zorgt er voor dat bepaalde kwaliteitsvolle bedrijven te hard afgestraft worden, terwijl ze recent nog goede kwartaalcijfers hebben bekendgemaakt.

Het is daarom belangrijk het hoofd koel te houden en vertrouwen te hebben in kwaliteitsaandelen met oog op de lange termijn

2022-02-18: Hoe beschermt u uw portefeuille tegen onzekerheid? En wat zou u als “veilige” belegging beschouwen?

In tijden van onzekerheid zoeken beleggers doorgaans ‘safe havens’ op; beleggingen die hun waarde behouden in turbulente tijden. Zo wordt het goud vaak genoemd als safe haven, wat de onderstaande grafiek ook aantoont.

Met hun hoge vrije kasstromen en cashoverschotten zijn Apple, Microsoft, Alphabet en Amazon volgens ons de nieuwe “safe havens” geworden. Dit zijn mature bedrijven die waarde blijven creëren voor hun aandeelhouders.

Deze bedrijven maken ook deel uit van de portefeuilles van Dierickx Leys Private Bank.

Bron: Bloomberg

2022-02-11: Hoe reageert u op volatiliteit? En wat is uw beleggingshorizon?

De onderstaande afbeelding vat de beurzen perfect samen in een notendop. Op korte termijn kan het een wilde rit zijn terwijl op lange termijn men doorgaans een positieve trend ziet.

Indien we kijken naar de laatste dagen en weken, stellen we inderdaad vast dat de volatiliteit op de markten hoog is omwille van meerdere onzekerheden. Dit wekt emoties op bij beginnende beleggers waardoor er vaak slechte beslissingen worden genomen. 

De fondsbeheerders van Dierickx Leys Private Bank schakelen deze emoties echter uit door te kijken naar de lange termijn en posities te nemen in kwaliteitsvolle bedrijven op basis van grondige analyse.

Bron: Twitter

2022-02-04: Hoe evalueert u een bedrijf?

Kijkt u uit naar de kwartaalcijfers van een bepaald bedrijf?

We zitten momenteel volop in het kwartaalcijferseizoen en vele beleggers houden deze cijfers dan ook in de gaten om beslissingen te nemen in hun portefeuilles.

Warren Buffett haalt het belang aan van “pricing power” bij het evalueren van een bedrijf in de onderstaande quote. Pricing power, of prijszettingskracht, is de mate waarin een bedrijf hogere kosten (denk maar aan hogere grondstoffenprijzen) kan doorrekenen aan zijn klanten zonder daardoor omzet te verliezen.

De fondsbeheerders van Dierickx Leys Private Bank zoeken naar kwaliteitsvolle bedrijven, en één onderdeel daarvan is het hebben van pricing power. 

Bekijk onze studielijst om te ontdekken welke bedrijven met pricing power deel uitmaken van onze portefeuilles.

2022-01-28: Waarde- of groeiaandelen? Volgt u een bepaalde strategie en blijft u daaraan trouw?

Groeiaandelen hebben het de laatste weken moeilijker gehad omwille van potentiele renteverhogingen in maart van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve)

Beleggers gaan daarom op zoek naar veiligheid om volatiliteit te vermijden en kiezen voor waardeaandelen. Wie “value investing” zegt, denkt uiteraard aan Warren Buffett en zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway.

Cathie Wood, de Amerikaanse techinvesteerder, mikt met haar vlaggenschipfonds ARK Innovation ETF dan weer exclusief op groeiaandelen

De grafiek hiernaast toont de rendementen van beiden sinds begin 2020.

De analisten van Dierickx Leys Private Bank hanteren overigens een koopadvies voor Berkshire Hathaway. De studie kunt u HIER bekijken.

Bron: Infront

2022-01-21: Zorgt de stijgende langetermijnrente voor een negatief beursjaar?

Of is dit verband onterecht en mogen we het nieuwe jaar positiever inschatten?

Sven Sterckx, lid van het directiecomité, lichtte de afbeelding hiernaast toe tijdens zijn presentatie op de virtuele Outlook 2022 van donderdag 13 januari ll.

Zo stelt hij vast dat een stijging van de langetermijnrente niet per definitie negatief is voor de beurs. Enkel indien het zorgt voor een economische terugval kan men spreken van een verband.

Ondertussen staat de langetermijnrente in de Verenigde Staten op het niveau van aan het begin van de pandemie wat voor druk op de beurzen zorgt.

De beheerders van Dierickx Leys Private Bank kijken op lange termijn en geloven dat de kwaliteit van de aandelen in de portefeuilles zal komen bovendrijven en deze daling te boven zal komen.

Bron: https://blog.dierickxleys.be/mid-covid-economie-voor-2022

2022-01-14: Ziet u als belegger nog potentieel in China?

En wat verwacht u van het land in 2022

De quote hiernaast van Jim Cramer, voormalig vermogensbeheerder en momenteel presentator bij CNBC, geeft aan hoe hij denkt over China en bij uitbreiding Chinese aandelen.

Door de veranderende houding van de Chinese overheid sinds vorige zomer is hij van mening dat het land een andere weg is ingeslagen en beleggers waakzaam moeten zijn.

Ook de beheerders van Dierickx Leys Private Bank blijven voorzichtig wat betreft Chinese aandelen en richten hun blik eerder naar kwaliteitsvolle Amerikaanse en Europese aandelen die noteren aan een redelijke prijs.

Bron: https://www.cnbc.com/2022/01/10/cramers-lightning-round-not-recommending-nio-or-any-chinese-stocks.html

2022-01-07: Apple heeft deze week een beurswaarde van 3.000 miljard dollar overtroffen, is de top hiermee bereikt?

Meer dan 1,65 miljard mensen gebruiken momenteel internet via een Apple-product (iPhone/iPad/Mac/…) en volgens het bedrijf zijn er ondertussen meer dan 1 miljard actieve iPhone’s in omloop.

Het bedrijf rapporteerde de afgelopen kwartalen recordcijfer na recordcijfer in elke productcategorie en in elk geografisch segment.
Door sterk te blijven focussen op customer satisfaction en de verschillende producten en diensten naadloos aan elkaar te weven weet Apple haar klanten voor lange tijd te binden.

Met een jaarlijkse vrije kasstroom die richting de $ 100 miljard gaat is zeggen dat de cijfers tot de verbeelding spreken een understatement en ziet de toekomst van Apple er nog steeds rooskleurig uit.

Apple is een bedrijf dat de beheerders en analisten van Dierickx Leys Private Bank al jaar en dag nauwgezet opvolgen en opnemen in de portefeuilles en fondsen. 

Hoe staat u tegenover het meest waardevolle bedrijf van de wereld? 

Bron: Bloomberg

2021-12-31: Veel beleggers gaan ervan uit dat het risico daalt naarmate er meer aandelen in portefeuille worden opgenomen

Nochtans kan u het risico slechts tot een bepaald punt maximaal spreiden, daarna is er geen voordeel meer van diversificatie.

Het bezit van extra aandelen neemt het potentieel van grote winsten weg en weegt uiteindelijk op het rendement, wat het geval is bij grote beleggingsfondsen die in honderden aandelen beleggen.

Warren Buffett verwoordt het als volgt: “Wide diversification is only required when investors do not understand what they are doing.”

Deze visie wordt door de beheerders van Dierickx Leys Private Bank ook steeds toegepast bij het opstellen van uw portefeuille en/of fondsen.  

Bron: https://www.investopedia.com/investing/dangers-over-diversifying-your-portfolio/ 

2021-12-24: “De bocht van Powell”, welke impact zal dit hebben op het marktsentiment?

Waar de FED ten tijde van Alan Greenspan de markten altijd liet gissen over het monetair beleid, communiceert de FED onder Powell steeds ultratransparant om de financiële markten optimaal voor te bereiden op nakende beleidswijzigingen en hoge volatiliteit te vermijden. 

De “Powell Put”, de bereidheid van de FED om een beleidsbodem onder marktdalingen te leggen als stabiliserende factor, komt steeds meer onder druk door onvoorspelbare elementen zoals momenteel de hoogste inflatiecijfers in de laatste 40 jaar. 

Zou de FED voor een substantiële geloofwaardigheidsuitdaging kunnen komen te staan nu ze haar ondersteunend beleid omdraait, de zgn. “Powell Pivot”, om de inflatie niet verder te laten oplopen en tegelijk ook de economische doorstart niet te hypothekeren?

Bron: https://www.cnbc.com/2021/12/08/another-powell-pivot-raises-questions-about-the-feds-policy-credibility.html

2021-12-17: Bent u een lange termijn belegger?

En hoe heeft uw portefeuille gepresteerd in 2021? 

Alhoewel aandelen een hoge volatiliteit hebben, stellen we aan de hand van de onderstaande afbeelding vast dat de Amerikaanse index S&P500 het merendeel van de jaren tussen 1928 en 2019 positief heeft afgesloten. Meer bepaald 73% (!) van deze periode.

Het is interessant om op te merken dat een uiterst negatief jaar (bijvoorbeeld 2008) doorgaans gevolgd wordt door een heel positief jaar (2009). Dit bevestigt nogmaals dat het ‘timen’ van de markt zinloos is en een goed gediversifieerde portefeuille opgebouwd door een sterke visie cruciaal is.

De beheerders van Dierickx Leys Private Bank hanteren steeds een lange termijn visie bij het samenstellen van de portefeuilles en zoeken naar kwaliteitsvolle bedrijven die aan een redelijke prijs noteren.

Bron: https://www.usfunds.com/resource/buy-and-hold-has-historically-been-a-winning-investment-strategy/#.XiEmachKiM8

2021-12-10: Kunt u in één zin uitleggen wat de bedrijven in uw portefeuille doen?

En wat is de reden dat u deze bedrijven specifiek heeft gekozen? 

Deze week bekijken we een quote van beursmeester Peter Lynch die, zeker in het huidig beursklimaat, uiterst relevant is. Hij is een fervente voorstander van het begrijpen van een bedrijf om correct de toekomstige groei te kunnen inschatten. 

Op onze website kunt u onze studielijst bekijken met gedetailleerde analyses van de analisten van Dierickx Leys Private Bank.

2021-12-03: Een nieuwe wind voor Twitter?

En kan het zijn tech-collega’s bijbenen in de toekomst?

Deze week kondigde de CEO en oprichter van Twitter, Jack Dorsey, zijn afscheid aan via een tweet. Na de aankondiging steeg de koers van het aandeel met 11% om de dag uiteindelijk 2.7% lager te eindigen.

Als we terugkijken naar het koersverloop van Twitter tijdens de periode dat Dorsey aan het roer stond, sinds oktober 2015, merken we dat het met een koersstijging van 75% duidelijk achterblijft op andere technologie aandelen zoals Apple (450%), Amazon (580%), Alphabet (345%) en Microsoft (640%). Zijn opvolger is Parag Agrawal, de huidige CTO, die trouwens de jongste CEO wordt van een S&P500 bedrijf. 

De beheerders van Dierickx Leys Private Bank volgen van dichtbij op of hij zijn visie op de toekomst van Twitter kan realiseren.

Bron: Bloomberg

2021-11-26: Wat verwacht u dat de olieprijs gaat doen in 2022?

En heeft u olieaandelen in portefeuille?

Na een moeilijk 2020, waarbij de vraag naar olie omwille van de coronacrisis wereldwijd daalde, is de olieprijs bezig aan een sterke opmars sinds begin dit jaar. De inkomsten die Saudi Arabië haalt uit het oppompen van zijn olie, gaan dan uiteraard eveneens in stijgende lijn.

Zo berekende Bloomberg dat het koninkrijk potentieel in 2022 zijn beste jaar tegemoet gaat sinds 2014. Dit dankzij een combinatie van een hogere productie (+- 10 miljoen vaten per dag) en een blijvende hoge olieprijs. 

Meerdere naties waaronder de Verenigde Staten spraken deze week hun strategische oliereserves aan om de stijgende olieprijs tegen te gaan. Dit werd echter verwacht, waardoor er geen impact zichtbaar was op de koers.

De beheerders van Dierickx Leys Private Bank volgende deze markttendensen zoals steeds van dichtbij voor u op.

Bron: Bloomberg

2021-11-19: Hoe schat u de waarde van een bedrijf in?

Werkt u met specifieke parameters om dit te berekenen? 

In een interessante interview met De Tijd deelt Martyn Hole, fondsbeheerder bij Capital Group, mee wat hij onder het ‘Spice Girls-effect’ verstaat.

Concreet denkt hij dan aan bedrijven waarbij we het heden overschatten en de toekomst onderschatten. Over een tijdsduur van 2 jaar kan een bedrijf duur ogen, terwijl op de langere horizon ze net goedkoop blijken.

Als concreet voorbeeld haalt hij ASML aan.

Ook de beheerders van Dierickx Leys Private Bank hanteren meerdere parameters voor groei, stabiliteit, kwaliteit en waardering. Dit kunt u ook in het sterrensysteem terugvinden in de studielijst op onze website.

Bron: De Tijd

2021-11-12: Heeft u bedrijven in portefeuille die de impact voelen van de wereldwijde problemen in de toeleveringsketens?

En hoe vinden ze daar oplossingen voor?

De quote van deze week komt van de oprichter van Walmart, Sam Walton. Uit eigen ervaring stelt hij vast dat in tijden van noodzaak het vaak innovatieve en kwaliteitsvolle bedrijven zijn die manieren vinden om opportuniteiten te vinden. 

Zo versterken deze bedrijven, bovenop hun competitief voordeel, hun positie in de markt. 

Denk maar aan bedrijven die, omwille van chiptekorten, hun focus verleggen op de producten waarop de grootste marges te behalen zijn.

Ook de portefeuilles van Dierickx Leys Private Bank bevatten bedrijven die dankzij een sterke visie van het management erin slagen tijdelijke problemen in opportuniteiten om te buigen.

Bron: Bloomberg

2021-11-05: Gaat de tapering van de Fed een invloed op de beurzen hebben?

En wat verwacht u van het jaareinde?

Bloomberg stelt vast dat de S&P 500 zijn zesde opeenvolgende dag positief heeft afgesloten. De Nasdaq is zelfs bezig aan zijn langste ‘winning streak’ sinds december 2020.

Het feit dat Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank (de Federal Reserve), deze week aankondigde dat ze de obligatieaankopen gaan verminderen met $15 miljard per maand lijkt het feestje niet te verknallen.

Er blijven onzekerheden aanwezig in de markt (zoals, onder andere, inflatie en stijgende grondstofprijzen) maar positieve signalen over de economische groei in Amerika en Europa primeren op het beurssentiment.

Bron: Bloomberg

2021-10-29: Wat vindt u van de waardering van Tesla?

En heeft u dit aandeel in portefeuille

De afbeelding hiernaast toont de marktkapitalisatie (in Amerikaanse dollar) van Tesla tegenover de 10 meest waardevolle automakers op datum van 25 oktober 2021.

Projecties voor het jaar tonen dat Tesla maar ongeveer 1.2% van de totale globale autolevering voor zijn rekening neemt. Dan is deze marktkapitalisatie, zacht uitgedrukt, verbazingwekkend.

Als men Tesla beschouwt als een technologiebedrijf die toevallig elektrische auto’s maakt, zoals Apple een technologiebedrijf is die toevallig smartphones maakt, kan deze waardering in de toekomst wel eens terecht blijken. 

Ondertussen volgen de beheerders van Dierickx Leys Private Bank de ontwikkelingen van dichtbij op. 

Bron: https://wolfstreet.com/2021/10/26/teslas-market-cap-gigantic-v-next-10-automakers-v-teslas-global-market-share-minuscule/

2021-10-22: Is de huidige energiecrisis een tijdelijk gegeven?

En is duurzaamheid een belangrijke pijler in uw portefeuille? 

De grafiek hiernaast van Bloomberg toont ons een ontnuchterend beeld: in de globale mix van grondstoffen voor het opwekken van elektriciteit neemt steenkool nog altijd veruit het grootste deel in. 

Belangrijke oorzaken hiervan zijn onder andere de opmars van China en de groei van India doorheen de laatste jaren, wat voor een grotere vraag naar steenkool zorgt.

Hernieuwbare energie heeft, ondanks het toenemend belang, nog een lange weg te gaan.

De fondsbeheerders van Dierickx Leys Private Bank hanteren een strikt duurzaamheidsbeleid bij de invulling van de portefeuilles. Deze kunt u steeds op onze website terugvinden.

Bron: Bloomberg

2021-10-15: In welke soort bedrijven zou u moeten beleggen in tijden van hoge inflatie?

Het is een tijdje geleden dat we het Orakel van Omaha, Warren Buffett hebben aangehaald. Deze week kiezen we dan ook voor een passage uit één van zijn brieven in 1981 naar de aandeelhouders van Berkshire Hathaway.

Een opmerking van een tijdje geleden dus, maar nu wel brandend actueel.

De visie van de beheerders van Dierickx Leys Private Bank is eveneens gebaseerd op kwalitatieve bedrijven die noteren aan een redelijke prijs.

Concreet zijn dit dan bedrijven die, onder andere, een competitief voordeel hebben of een ‘asset light’ business model hanteren wat mooi overeenkomt met beide aangehaalde punten van Buffett.

Bron: https://www.marketwatch.com/story/these-are-the-types-of-companies-warren-buffett-says-you-should-invest-in-during-times-of-inflation-01633548517

2021-10-08: Mogen we beterschap op de beurzen verwachten in oktober?

En hoe heeft uw portefeuille het gedaan in september?

De grafiek hiernaast toont het gemiddeld maandelijks rendement van de Amerikaanse S&P500 index over de laatste 38 jaar. 

September en augustus zijn duidelijk de zwakste maanden. Ook september van dit jaar was negatief met een daling van -4.8%.

Uiteraard is het steeds belangrijk te kijken naar de lange termijn, een visie die ook de fondsbeheerders van Dierickx Leys Private Bank hanteren.

Bron: https://stockanalysis.com/average-monthly-stock-returns/

2021-10-01: Wanneer gaat de Amerikaanse kortlopende rente verhoogd worden?

En hoe kan u uw portefeuille daartegen beschermen? 

De bovenstaande grafiek toont de zogenaamde ‘dot plot’ van de centrale bank van Amerika (de Federal Reserve). Elke ‘dot’ vertegenwoordigt een beleidsmaker en zijn/haar verwachting van de rentestand voor de betreffende periode. 

Wat vooral opvalt, is dat het aantal beleidsmakers die een rentestijging verwachten in 2022 toeneemt. 

Dit ligt trouwens volledig in lijn met de verwachtingen, waardoor er ook geen sterke reactie kwam na de vergadering van de Fed vorige week.

De fondsbeheerders van Dierickx Leys Private Bank volgen dit van dichtbij op zodat op tijd de nodige accenten gelegd kunnen worden. Een portefeuille die bestaat uit kwaliteitsvolle bedrijven die noteren aan een redelijke prijs zal hiertegen echter beschermd zijn.

Bron: Bloomberg

2021-09-24: Hoe vergelijkt u de rendementen van een fonds met zijn referentie-index?

En neemt u de nodige maatregelen indien deze tegenvallen? 

Deze week bespreken we een quote van Andrew Clare, professor Vermogensbeheer in Londen, uit een interview met De Tijd. 

Hij haalt enkele cruciale punten aan zoals het feit dat beheerders met een sterke visie, die een beperkt aantal posities opnemen in hun fondsen, zonder te veel te wijzigen in deze posities, doorgaans beter presteren.  

Dit is ook een werkwijze die de ervaren fondsbeheerders van Dierickx Leys Private Bank hanteren bij het beheer van de fondsen. 

Bron: De Tijd 

2021-09-17: Hoe lang blijft de Amerikaanse stierenmarkt nog duren?


Na het resultatenseizoen in Amerika kwamen 87% van de gerapporteerde resultaten boven de verwachtingen uit, wat we ook kunnen vaststellen in de grafiek hiernaast.

De S&P 500 zet, ondersteund door onder andere deze positieve cijfers, zijn 18de maand in als stierenmarkt en loopt verder uit.

Bij zeer sterk stijgende markten is het belangrijk om in een gediversifieerde portefeuille te beleggen van kwaliteitsvolle bedrijven waardoor de risico’s bij een eventuele correctie beperkt worden.

Bron: Bloomberg

2021-09-10: Hoe gaat u om met de risico’s die gepaard gaan met beleggen?

De grondlegger van het waardebeleggen en mentor van beursgoeroe Warren Buffett, Benjamin Graham, verwoordt het mooi in de quote hiernaast. Door risico’s correct te beheren, en dit kan bijvoorbeeld door middel van diversificatie, kan men succesvol beleggen.

Een andere manier om risico’s te beheren is het consequent toepassen van een sterke visie of beleggingsstrategie, zoals de beheerders van Dierickx Leys Private Bank doen met de KWaRP (Kwaliteit aan een Redelijke Prijs) strategie.

2021-09-03: Had u meer verwacht van de uitspraken van de Federal Reserve op Jackson Hole?

En wat betekent de reactie van de markten hierop volgens u? 

Op vrijdag 27 augustus rond 16u Belgische tijd sprak Jerome Powell, voorzitter van de Fed, over de langverwachte afbouw van de maandelijkse inkoopprogramma’s (ook wel ‘tapering’ genoemd). 

Terwijl de verwachtingen hooggespannen waren over een duidelijke strategie, gaf hij echter aan dat hij niet gehaast is om de steun te verminderen. 

Een opluchting volgde op de beurs, te zien aan de reactie van de Amerikaanse 10 jaar rente die prompt daalde.

In onze maandelijkse publicatie The Markets! bespreekt beheerder Geert Campaert dit verder in detail.

Bron: Bloomberg

2021-08-27: Wat verwacht u van het beleid van de Chinese Communistische Partij (CCP)?

En hoe beperkt u de impact daarvan op uw portefeuille?

De grafiek van deze week toont het aantal keren dat de Chinese President Xi Jinping de term “gemeenschappelijke welvaart” heeft vermeld in zijn toespraken. We stellen een duidelijke toename vast tijdens de voorbije maanden.

Bij enkel woorden blijft het alvast niet, zo kwamen technologiebedrijven en aanbieders van onderwijs alvast in het vizier met de nodige beursdalingen tot gevolg.

De beheerders van Dierickx Leys Private Bank hebben gekozen om begin deze zomer de posities in Chinese bedrijven af te bouwen omwille van de verhoogde onzekerheid die hiermee gepaard gaat.

Bron: https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-08-22/xi-doubles-mentions-of-common-prosperity-warning-china-s-rich

2021-08-20: Is de beursstijging sinds begin dit jaar overdreven?

En wat verwacht u van het najaar? De S&P 500 index is in waarde verdubbeld sinds de gezondheidscrisis en, als we de grafiek hiernaast mogen geloven, stijgt de kans dan op een correctie wanneer dit in het verleden is voorgekomen. 

Dit gaat uiteraard uit van een puur grafiek technische benadering. Het is ook belangrijk om de toestand van de economie en andere externe factoren van het moment te beschouwen.

In plaats van een correctie te anticiperen is het belangrijker om belegd te blijven in een gediversifieerde portefeuille bestaande uit kwaliteitsvolle bedrijven.

Bron: Bloomberg

2021-08-13: Welke rol speelt innovatie in de huidige economische context?

En hoe ziet u innovatie evolueren op lange termijn? Econoom Joseph Sitglitz bespreekt hoe innovatie ons niet enkel heeft geholpen om meerdere vaccins op ongeziene snelheid te ontwikkelen, het is ook de drijvende kracht in het bestrijden van klimaatverandering.

Zo haalt hij onder andere de dalende kost van hernieuwbare energie aan als een verdienste van innovatie.

Bedrijven die inzetten op innovatie hebben doorgaans robuuste bedrijfsmodellen die groeien op lange termijn, wat hen dan weer kwaliteitsvol maakt. 

Dit zijn potentiele aandelen die de beheerders van Dierickx Leys Private Bank opnemen in de portefeuilles.

​​​​​​​Bron: https://perspectives.group.pictet/content/dam/perspectives/articles/2021/03/60/PWM%2060MIN%20WITH.pdf

2021-08-06: Hoe schaaft u uw kennis over beleggingen bij?

En past u deze nieuwe informatie toe in uw portefeuille?

Deze week een korte maar zeer krachtige quote van Benjamin Franklin, Amerikaans politicus en één van de Founding Fathers van de Verenigde Staten.

Door steeds geïnformeerd te zijn over de gebeurtenissen in de wereld en nuttige kennis te vergaren, maakt u meer kans om de juiste beleggingsbeslissingen te nemen. En vooral om slechte keuzes te beperken.

Ook de beheerders van Dierickx Leys Private Bank leren elke dag bij en proberen, door middel van meerdere publicaties, hun kennis aan u door te geven en voor u te laten renderen.

2021-07-30: Kunnen Big Tech aandelen blijven groeien aan het huidig tempo?

En heeft u recent posities ingenomen in deze bedrijven?

Het cijferseizoen is ondertussen volop op gang getrokken met deze week grote technologische namen als Apple, Microsoft en Alphabet (het moederbedrijf boven Google).

De grafiek hiernaast toont hun respectievelijke marktwaarde, die sinds de coronacrisis duidelijk een duwtje in de rug heeft gekregen.

Alhoewel de CEO’s van deze bedrijven de groeiverwachtingen zelf proberen te temperen, lijken beleggers alvast overtuigd van hun toenemende groei en blijven consumenten hun producten en diensten gretig gebruiken.

Bron: Bloomberg

2021-07-23: Staan we aan het begin van de vierde industriële revolutie?

En is uw portefeuille daarvoor correct gepositioneerd?

In een recente studie van VanEck wordt het belang van halfgeleiders (‘semiconductors’) nogmaals in de verf gezet. Zo worden ze de stuwende kracht genoemd achter een groot deel van de nieuwste innovaties in de wereldeconomie.

Denk maar aan innovaties in de auto-, communicatie-, gezondheids- en online beveiligingssector. 

Technologie-aandelen, waaronder spelers in de halfgeleider sector, maken ook deel uit van onze portefeuilles. De beheerders van Dierickx Leys Private Bank volgen deze trends dan ook van dichtbij op.

Bron: www.vaneck.com

2021-07-16: Heeft u Chinese aandelen in uw portefeuille?

Wat verwacht u van de toenemende druk van de Chinese overheid op grote tech bedrijven? Cathie Wood, de invloedrijke fondsbeheerder en oprichter van Ark Invest, zet haar woorden om in daden en verlaagt de weging van voornamelijk Chinese technologie aandelen in haar fondsen. Ze nuanceert deze stap echter en gelooft nog steeds in het potentieel van het land, vooral voor Chinese bedrijven die zich concentreren op de binnenlandse afzetmarkt. Ook de beheerders van Dierickx Leys Private Bank volgen deze ontwikkelingen en de acties van de Chinese overheid van dichtbij op.

Bron: www.bloomberg.com

2021-07-09: Hoe neemt u uw verkoopbeslissingen?

Zijn deze beslissingen puur rationeel of eerder emotioneel van aard? 

In een recent interview bespreekt Tom Slater, die binnenkort als enige het beheer van het Scottisch Mortgage Investment Trust op zich neemt, het aspect van emoties in het beslissingsproces van beleggers.

De druk die beleggers voelen om te verkopen in huidige tijden van inflatievrees (die volgens hem tijdelijk is) en recordkoersen op de beurs is onterecht. 

Zijn mening is dat het steeds loont om posities in kwaliteitsvolle bedrijven aan te houden op lange termijn, en zelfs te blijven opbouwen. Een mening die de beheerders van Dierickx Leys Private Bank steevast delen.

Bron: www.ft.com

2021-07-02: Heeft u andere accenten in uw portefeuille gelegd omwille van de recente inflatieopstoot?

En verwacht u een snellere dan verwachte renteverhoging? Recente cijfers van Eurostat tonen aan dat de inflatie in de eurozone opnieuw tot 1.9% gedaald is in Juni wat volledig in lijn ligt met de doelstelling van de ECB.

Zoals de grafiek aantoont, is de inflatiestijging de voorbije maanden vooral gestuwd door hogere energieprijzen. 

Hierdoor is de ECB van mening, net als de beheerders van Dierickx Leys Private Bank, dat het fenomeen van inflatiestijging eerder tijdelijk van aard is.

Bron: www.ec.europa.eu

2021-06-25: De beleggingsbarometer

De beleggingsbarometer van ING toont aan dat het Belgische beleggersvertrouwen op het hoogste punt noteert sinds januari 2018. Afgelopen maand duidde de barometer 120 punten aan, een stevige stijging tegenover de 107 punten in april. De helft van de bevraagden verwacht een heropleving van de Belgische economie, en 45% verwacht hogere beurskoersen in de zomermaanden.
Waar denkt u dat de beurs heen gaat in de komende maanden? 

Bron: https://newsroom.ing.be/een-op-de-twee-belgische-beleggers-verwacht-dat-de-economie-in-de-komende-maanden-aantrekt

2021-06-17: Coronacrash volledig verteerd!

486 dagen. Zo lang heeft het geduurd voor de Brusselse graadmeter de coronacrash volledig verteerd had. Op maandag 14 juni 2021 heeft de Bel20 index met een slotkoers van 4.220,84 het niveau van 4.198,31 van 17 februari 2020 doorbroken. 

Naarmate de vaccinatieprogramma’s blijven verder lopen zal de wereldwijde economie opnieuw openen en steeds sneller herstellen. Meer dan ooit is het belangrijk om een portefeuille op te bouwen met een sterke visie om ten volle mee te genieten van de heropleving van de economie. 

2021-06-11 : Wat vertellen de economische indicatoren ons over de huidige economie?

En volgt de beurs deze indicatoren? 

De grafiek hiernaast toont een overzicht van de “purchasing managers’ index” (PMI) of inkoopmanagersindex voor de grootste regio’s wereldwijd. 

De PMI geeft weer hoe de inkoopmanagers over de toekomst denken. Gebaseerd op de recentste cijfers, verbetert de economische situatie op dit moment. 

Meerdere indexen en aandelen noteren dan ook aan hun hoogste koersen en de sussende woorden van centrale bankiers over de inflatie ondersteunt de koersen bovendien.

Een goed gediversifieerde portefeuille gebaseerd op een sterke visie positioneert u om mee te genieten van stijgende markten en het risico te beperken bij eventuele dalingen.

Bron: https///research.fondsnieuws.nl/research/io-download/18935

2021-06-04: Denk u dat de hausse in grondstofprijzen gaat aanhouden?

En heeft u op basis hiervan andere accenten gelegd in uw portefeuille? De bovenstaande quote van Jim Rogers, die het zeer succesvolle Quantum Fund samen met George Soros heeft opgericht, helpt de recente gebeurtenissen in de grondstoffenmarkt (“commodities”) te nuanceren.

Onze visie is namelijk dat de hausse eerder technisch van aard is, en niet fundamenteel. De inhaalbeweging van de vraag naar goederen en de historisch lage productieniveaus ten gevolge van de crisis van vorig jaar zorgen ervoor dat vraag en aanbod niet in evenwicht is.

Van een echte stierenmarkt in grondstoffen kunnen we dus vooralsnog niet spreken. De laatste dateert rond de periode van de financiële crisis, en die daarvoor ten tijde van de oliecrisis in de jaren ’70. 

Als we de quote van Jim Rogers mogen geloven, is de verwachting dat een fundamentele hausse eerder binnen een tiental jaar zou plaatsvinden. 

Bron: https://argos.wityu.fund/nl/argos-mid-market-index/

2021-05-28: Hoe duur zijn niet-beurs genoteerde bedrijven momenteel?

En is een hoge waarde een voorbode van aantrekkende groei? 

De grafiek hiernaast toont de Argos Index, de referentie in de private equity sector. Deze index meet de ontwikkeling van de waardering van niet-genoteerde kleine en middelgrote ondernemingen uit de eurozone.

Zo valt op dat deze ‘multiple’ op de EBITDA op een hoogtepunt staat sinds de start van deze index 17 jaar geleden. Het is onvermijdelijk dat wanneer het vertrouwen in de economie toeneemt, dit ook vertaald wordt in het aantal overnames.

Bron: https://argos.wityu.fund/nl/argos-mid-market-index/

2021-05-21: Heeft u reeds aandelen in portefeuille die voordeel halen uit de Green Deal van de Europese Commissie?

En hoe maakt u die keuze? 

In een uitgebreide studie van de International Energy Agency (IEA) wordt er onderzocht welke maatregelen er genomen moeten worden om de doelstellingen van de Green Deal te halen in 2050.

Opvallend hierbij is de bovenstaande grafiek. We zien dat het aandeel zon- en windenergie voor het opwekken van elektriciteit drastisch moet stijgen (met ook als onvermijdelijk gevolg een vraagstijging naar mineralen). 

Bij Dierickx Leys volgen de fondsbeheerders deze trend van dichtbij en hebben, conform onze duurzaamheidsbeleid, al enkele spelers in de duurzame energiesector opgenomen in de portefeuilles.

Bron: https://iea.blob.core.windows.net/assets/063ae08a-7114-4b58-a34e-39db2112d0a2/NetZeroby2050-ARoadmapfortheGlobalEnergySector.pdf

2021-04-30: Uit hoeveel aandelen bestaat uw ideale portefeuille? En hoe kiest u juist de winnaars uit duizenden bedrijven?

James Anderson, beheerder van het Scottish Mortgage Investment Trust, haalt in zijn nieuwsbrief het resultaat aan van een studie van professor Hendrik Bessembinder (Arizona State University). Uit deze studie blijkt dat slechts een select groepje van aandelen (90 uit 24,000 om precies te zijn) voor de helft van de aandeelhouderswaarde hebben gezorgd in Amerika over een periode van 90 jaar.

Dit toont aan dat een té brede gediversifieerde portefeuille, die bovendien niet onderbouwd is door een sterke visie, geen garantie biedt voor rendement.

De fondsbeheerders van Dierickx Leys beperken dan ook het aantal aandelen in de portefeuilles en zoeken op basis van onze KWaRP methode naar bedrijven die op lange termijn kwaliteitsvol blijven groeien.

Bron: https://magazinebailliegifford.com/Learning-From-Academia/extreme-returns/

2021-04-23: Hoe ziet de wereld er volgens u uit in 2030? En weerspiegelen uw beleggingen deze visie?

In een zeer interessante studie van Capital Group rond 10 ontwikkelingen die tegen 2030 een impact zullen hebben, neemt de voorzitter van de groep Rob Lovelace de langetermijnvisie van vele beleggers op de korrel. 

Het is immers belangrijk om in bedrijven te beleggen die op lange termijn blijven groeien en een bedrijfsmodel hebben die ook in de verre toekomst rendabel blijft. Zo denken we bijvoorbeeld aan bedrijven die genieten van netwerkeffecten, een sterk merk, ervaren management, een uniek product of dienst.

Door bedrijven in de portefeuilles op te nemen die kwaliteitsvol zijn aan een redelijke prijs, trachten de fondsbeheerders van Dierickx Leys hun visie voor u te laten renderen en dit op lange termijn.

Bron: https://www.capitalgroup.com/advisor/insights/articles/world-2030-investing-next-decade.html

2021-04-16: Bent u optimistisch gestemd voor de toekomst van de economie?

En is uw portefeuille goed gepositioneerd voor een tegenovergesteld scenario? Jamie Dimon, CEO van JPMorgan Chase, is in zijn jaarlijkse brief naar aandeelhouders in ieder geval zeer optimistisch. Hij ziet de Amerikaanse markt tot in 2023 ‘boomen’ onder impuls van toenemende overheidsuitgaven.

Het scenario van snelle en duurzame groei met een gestage toename van de inflatie en rentevoeten is gekend als een ‘Goldilocks’ scenario naar analogie met het sprookje van Goudlokje.

Hij stelt de lezer echter gerust dat hun portefeuilles ook bij een scherpe toename van inflatie of nieuwe vlaag van lockdowns voldoende daartegen bestand zijn.

Ook de fondsbeheerders van Dierickx Leys selecteren kwaliteitsvolle bedrijven aan een redelijke prijs, die genieten van een Goldilocks scenario én robuust genoeg zijn in een tegengestelde situatie.  

​​​​​​​Bron: https://www.jpmorganchase.com/content/dam/jpmc/jpmorgan-chase-and-co/investor-relations/documents/ceo-letter-to-shareholders-2020.pdf

2020-04-09: Mogen we een sterke maand april op de beurs verwachten?

En gaat het nakend resultatenseizoen tastbaar bewijs leveren van een economisch herstel? 

Studies tonen aan dat het maandelijks rendement op de beurs in april historisch hoger ligt dan de andere maanden. De onderstaande matrix van de rendementen van de S&P500 lijkt dit inderdaad te bevestigen. 

Ook vorig jaar was april de maand van de heropleving na de sterke beursdaling in februari en maart. 

Na een positieve eerste week, zicht op het einde van Coronacrisis en de ondersteunende woorden van de FED en ECB lijkt de maand april ook voor 2021 veelbelovend.

Beleggers kijken nu voornamelijk uit naar het resultatenseizoen, die volgende week van start gaat, om verder te bouwen op het momentum van vorig kwartaal en een bevestiging te krijgen dat de weg naar het herstel wel degelijk ingezet is.

Bron: Infront

2021-03-26: Hoe ziet u de toekomst in van het Verenigd Koninkrijk?

En hoe zal de dynamiek tussen de verschillende regio’s op het wereldtoneel verder ontwikkelen? De perikelen van economische regio’s zoals Amerika, Europa en China komen vaak aan bod in het nieuws. Het is als belegger echter zeer belangrijk uw (markt)vizier zo breed mogelijk te houden en op de hoogte te zijn van alle macro-economische tendensen. 

Zoals de grafiek hiernaast aantoont, is de beurs van Londen in alle stilte aan een voorzichtig herstel bezig sinds begin dit jaar. Ook het Britse Pond is terug aan kracht aan het winnen de laatste maanden. Dit kan enerzijds verklaard worden door het feit dat de Brexit nu echt achter de rug is en anderzijds dankzij een succesvol begin van de vaccinatiecampagne (in vergelijking met Europa).

Eenmaal we verlost zijn van de huidige crisis zal het interessant zijn om in het oog te houden hoe het Verenigd Koninkrijk zal gedijen op het wereldtoneel en welke accenten de regio zal leggen op vlak van handel. Dit heeft namelijk ook impact op bedrijven in andere regio’s zoals Amerika en Europa.

2021-03-19: Hoe maakt u uw aandelenselectie?

Kent en begrijpt u het bedrijf waarvan u aandelen koopt of laat u zich leiden door emoties? In zijn klassieker “The Little Book That Beats The Market” doet Joel Greenblatt stap voor stap zijn succesvolle investeringsfilosofie, gebaseerd op waardebeleggen, uit de doeken. De bovenstaande quote komt ook uit het boek en legt, met een komische analogie, een zwakte bloot van vele beleggers. Kort samengevat zoekt hij naar kwaliteitsvolle bedrijven aan een redelijke prijs, een strategie die de fondsbeheerders bij Dierickx Leys eveneens toepassen.

Bron: Joel Greenblatt, The Little Book That Beats the Market.

2021-03-12: Hoe heeft u de voorbije week gereageerd op de correctie van de markten?

En heeft u rond deze tijd vorig jaar het hoofd koel gehouden en uitgekeken naar opportuniteiten?

Deze week richten we onze Marktvizier op een combinatie van een quote en een grafiek. De quote hiernaast wordt toegewezen aan de 18de-eeuwse edelman Baron Rothschild, van de bekende bankiersfamilie. Hij maakte zijn fortuin door te investeren in de beurs tijdens de paniek die volgde na de nederlaag van Napoleon in Waterloo.

Een jaar geleden bevonden de markten zich eveneens middenin een staat van paniek, zoals de grafiek van de S&P500 aantoont.

Tijdens dergelijke uitdagende momenten zijn echter de interessantste koopopportuniteiten te vinden op de markt. Onder andere aandelen die té hard afgestraft worden terwijl het onderliggend businessmodel van het bedrijf robuust blijft. Ook tijdens de correctie van vorige week was het mogelijk om in te stappen in kwaliteitsvolle aandelen die dankzij de daling goedkoop noteerden.

Heeft u een copiloot nodig die u hierbij begeleidt? Contacteer ons om meer te weten over onze beheersdiensten of bekijk de studielijst op onze website.

Bron: https://libertythroughwealth.com/2020/03/26/way-to-wealth-invest-when-blood-streets

2021-03-05: Als we de huidige constante nieuwsstroom mogen geloven, is er geen gebrek aan investeringsopportuniteiten.

Hoe kiest u in welke bedrijven te beleggen … en, vooral, in welke niet?

Nicholas Sleep, oprichter en fondsbeheerder van de discrete maar zeer succesvolle Nomad Partners, verwoordt het in de onderstaande quote zeer mooi.

Nicholas Sleep, oprichter en fondsbeheerder van de discrete maar zeer succesvolle Nomad Partners, verwoordt het in de onderstaande quote zeer mooi.

Ook onze fondsbeheerders en analisten komen vaak tot de conclusie om niet te beleggen in een aandeel na een uitgebreide analyse van het bedrijf. De redenen kunnen uiteenlopend zijn (onzekerheid rond toekomstige cijfers, verouderd businessmodel, te hoge beurswaardering, geen duurzaam beleid) maar de bewuste beslissing om een aandeel niet op te nemen in de portefeuille is net zo belangrijk als het wel op te nemen.

De sleutel is een beleggingsfilosofie die steunt op een sterke visie en hieraan trouw te blijven, keer op keer.

Bron: https://mastersinvest.com/newblog/2020/9/16/learning-from-nicholas-sleep

2021-02-26: Staan we voor een terugkeer van de gevreesde inflatie? En wat zijn uw inflatieverwachtingen?

Inflatie wordt vaak vergeleken met zout:  ‘een beetje kan geen kwaad’. Het is zelfs nodig voor een optimale werking van de economie. Charlie Munger, de bekende zakenpartner van Warren Buffett, maakt zich alvast geen zorgen over dit fenomeen en hecht meer belang aan een sterke beleggingsfilosofie om zijn beslissingen te laten leiden.

2021-02-19: Slaat de nervositeit bij u toe wanneer de beurzen hoog staan? En zo ja, hoe gaat u om met uw emoties als het gaat om uw portefeuille?

De quote hiernaast van de welbekende beursmeester Warren Buffett hadden we eveneens vorig jaar kunnen gebruiken, toen de naald richting ‘extreme fear’ ging. Toen was het inderdaad aangewezen om ‘greedy’ te zijn en aan interessante koersen te kopen. Maar moeten we nu ‘fearful’ zijn?

Zoals steeds, is een sterke visie de beste gids. Door uw portefeuille op te bouwen met kwaliteitsvolle bedrijven die niet te duur noteren en te kijken naar de lange termijn, vermijdt u dat uw beleggingsbeslissingen beïnvloed worden door emoties waaronder angst en hebzucht.

De enigste emotie die u moet voelen is gemoedsrust, door te weten dat zelfs bij dalende markten uw portefeuille weerbaar is tegen de grillen van de markt.

Bedrijven die wij momenteel koopwaardig vinden, kunt u steeds vinden in onze studielijst op onze website.

Bron: https://money.cnn.com/data/fear-and-greed/

2021-02-12: Zet de chipsector in 2021 opnieuw een nieuw record neer op vlak van overnames?

En hoe zullen chipfabrikanten, naast overnames, omgaan met een exploderende vraag? Het aantal overnames in de halfgeleidersector verpulverde in 2020 het vorige record van 2016, met een totale waarde van $144 miljard aan deals.

Een sterke versnelling in opkomende trends zoals gaming, Internet of Things, elektrische wagens, virtuele werkvloeren en clouddiensten zorgt voor een vraagexplosie naar computerchips. Verstoringen in de toeleveringsketens van de chipfabrikanten zetten bovendien een opwaartse prijsdruk op chips.

Om aan de vraag te voldoen nemen deze bedrijven kleinere partijen over om zo hun capaciteit te verhogen en toegang tot nieuwe sectoren af te dwingen.

Kwaliteitsvolle spelers in de chipsector die noteren aan een redelijke prijs verdienen zeker een plekje in een gediversifieerde portefeuille. In onze studielijst op onze website zult u alvast enkele bedrijven terugvinden die we actief opvolgen.

Bron: www.bloomberg.com/news/articles/2021-02-08/renesas-confirms-talks-to-buy-apple-supplier-dialog-semi#:~:text=The%20volume%20of%20deals%20involving,to%20data%20compiled%20by%20Bloomberg

2021-02-05: Kan Amazon het ook zonder Jeff Bezos? Hoe ziet de toekomst er uit van ‘The Everything Store’ nadat hij zal terugtreden in het derde kwartaal van 2021?

Bezos gaat natuurlijk niet helemaal weg maar zijn opvolger Andy Jassy, die momenteel Amazon Web Services (AWS) leidt, wacht de zware taak om records aan elkaar te blijven rijgen. Maar als iemand het kan, dan is het wel de Harvard alumni die in 1997 bij Amazon begon en in 2003 AWS opstartte met een team van 57 mensen.

Amazon heeft een ijzersterk 2020 achter de rug. Het bedrijf publiceerde bovendien dinsdag zijn kwartaalresultaten waaruit blijkt dat de omzet voor het eerst boven 100 miljard dollar uitkwam. De winst brak voor het derde kwartaal op rij een record.

Vooral de focus op de extreem snelle bezorging van producten en, jawel, de clouddiensten van Jassy rendeerde voor het bedrijf.

De analisten van Dierickx Leys Private Bank volgen Amazon op de voet en publiceren regelmatig updates in de studie op onze website, op de pagina 'Studies'. 

2021-01-29: Is nu het moment om in niet-beursgenoteerde bedrijven te beleggen? Hoe kan u toegang krijgen tot private equity als particuliere belegger?

Onze fondsbeheerders nemen posities in (familiale) holdings die volledig of gedeeltelijk beleggen in private equity. Naast een veiligere en gediversifieerde manier om in niet-beursgenoteerde bedrijven te beleggen, geniet u zo ook rechtstreeks van de expertise van het management van de holding. Zoals met elke belegging, is een lange termijnvisie het vertrekpunt. Dit is niet anders voor private equity.  Harold Boël, CEO Sofina, onderstreept dit nogmaals in een interview met De Tijd in 2019 door te zeggen dat het tot 10 jaar kan duren alvorens de volledige investering terugverdiend is. Hoe ziet u dit? Maakt private equity al deel uit van uw portefeuille? 

Bron: https://www.tijd.be/ondernemen/durfkapitaal/harold-boel-sofina-verwacht-bij-ons-geen-big-bang/10118997.html

2021-01-22: De markten scheren hoge toppen ondanks zwakke economische data. Zit er een correctie aan te komen?

Goldman Sachs strateeg Peter Oppenheimer is van mening dat die mogelijkheid bestaat maar dat we ver weg zijn van een berenmarkt. Wat denkt u? Is uw portefeuille voldoende gediversifieerd in kwaliteitsvolle bedrijven die robuust genoeg zijn in geval van een correctie?

Bron: https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-19/goldman-s-oppenheimer-says-use-any-market-weakness-to-buy-stocks

2021-01-15: Haalt Europa wel voordeel uit het investeringsverdrag met China? En welke gevaren schuilen in dit soort akkoorden?

Politicoloog Jonathan Holslag heeft dit thema gisterenavond besproken op onze Outlook 2021 en vragen van onze klanten hieromtrent beantwoord. 

Outlook 2021 gemist? Geen nood, u kan deze later herbekijken door onze pagina te volgen op LinkedIn.  

2021-01-08: Zal de EU zijn actieplan waarmaken en in 2050 klimaatneutraal zijn? En welke aandelen spelen hierop in?

De hiernaast vermelde SGI European Green Deal Index toont het hypothetisch rendement van een korf aandelen die potentieel voordeel kunnen halen uit de Green Deal van de Europese Commissie.

Onze fondsbeheerders houden deze trend nauwlettend in het oog en zoeken via onze selectiemethode van KwaRP (Kwaliteit aan een Redelijke Prijs) naar potentiële winnaars.

2020-12-18: Kunnen we beginnen uit te kijken naar een eindejaarsrally?

Volgens Michael Strobaek hebben vooral institutionele beleggers veel liquiditeiten beschikbaar. Die kunnen ze, nu de eerste vaccinaties en een nieuw Amerikaans stimulusplan dichterbij komen, wel eens in de komende weken gaan beleggen.

2020-12-11: Zet de uitzonderlijke exportgroei van China zich ook in 2021 verder?

Deze grafiek geeft de evolutie weer van de Chinese export jaar op jaar. Zo lag de export in November maar liefst 21.1% hoger vergeleken met vorig jaar, de snelste groei sinds Februari 2018.

Chinese bedrijven blijven duidelijk voordeel halen uit de wereldwijde lockdowns, wat de onafgebroken groei van de export sinds mei aantoont.

2020-12-04: November 2020 werd historische Bel-20 maand

Sinds eind oktober ging de Brusselse beursgraadmeter liefst 22 procent hoger, waardoor de index nog ‘maar’ 7 procent lager staat dan begin dit jaar. Hiermee overklast november 2020 de historische Bel20-maanden februari 1991 (+ 17%) en april 2003 (+ 14%).

2020-11-27: De Dow Jones is door de psychologische barrière van 30.000 punten gegaan

"De Amerikaanse sterindex krabbelde na het dieptepunt van de coronacrisis in sneltempo recht en heeft de coronadip volledig verwerkt. Nooit eerder herstelde de Dow Jones zo snel na een crash. De voorbije weken werd de index geholpen door het positieve nieuws over performante vaccins. Beleggers hopen daarmee dat de economie sneller herstelt dan eerder gedacht.”

2020-11-20: Zitten we momenteel in een tussenperiode van de vijfde technologische revolutie? En wat mogen we van de tweede helft verwachten?

In een gesprek met De Tijd legt Carlota Perez, Venezolaans-Britse econome verbonden aan het Institute for Inovation and Public Purpose in Londen, uit dat de coronacrisis en haar economische gevolgen ons in een turbulente overgangsperiode heeft geduwd waarna doorgaans een tijdperk van bloei volgt. 

Net als Carlota Perez aangeeft dat slimme, groene en eerlijke groei de toekomst is, vullen de beheerders van Dierickx Leys Private Bank de portefeuilles in op basis van duurzame kwaliteit aan een redelijke prijs.

2020-11-13: Gelooft u dat er een sectorrotatie op gang is gekomen na het vaccin nieuws van Pfizer op maandag?

Cyclische aandelen stijgen aanzienlijk deze week terwijl technologie aandelen een moeilijkere week beleven. Bepaalde trends zoals telewerken, e-commerce en maaltijdleveringsdiensten lijken echter definitief ingeburgerd en gaan ook niet zomaar verdwijnen. Een te voorbarige reactie van de markten dus? Geduld loont, en visie rendeert. Die mening delen we met beursmeester Warren Buffett. Het is belangrijk om vertrouwen te hebben in uw portefeuille op lange termijn en u niet te laten leiden door de korte termijn reacties van de markten.

2020-11-06: Hebben de aandelenmarkten de vrees voor chaotische Amerikaanse presidentsverkiezingen al van zich afgeschud?

De grafiek toont de koers van de Euronext 100 index van maandag 3 november tot donderdag 5 november. 

Na een afwachtende houding op maandag, kende Europa een zwakke start op dinsdag maar zette sindsdien een stevige remonte in.

2020-10-31: Hebben de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen een invloed gehad op uw beleggingsbeslissingen?

Onze visie is dat belegd blijven in kwaliteitsvolle bedrijven belangrijker is dan het resultaat van deze verkiezingen. De markt timen rendeert zelden.

Analist Jonathan Mertens merkt dan ook terecht op dat de onzekerheid eerder in een eventuele betwisting van het resultaat zal liggen en niet zozeer de uiteindelijke beleidskeuzes op langere termijn.

2020-10-23: Wat zijn uw verwachtingen? Zijn er kwartaalcijfers van andere bedrijven waar u naar uitkijkt?

Het resultatenseizoen is opnieuw van start gegaan met Big Tech namen zoals Facebook, Alphabet, Amazon en Apple die volgende vrijdag allemaal hun cijfers publiceren.

2020-10-16: Welk scenario verwacht u in de komende maanden? Een normalisatie van deze cijfers zoals algemeen aangenomen?

De grafiek hiernaast toont de door Eurostat gepubliceerde detailhandelsverkopen (“Retail Sales”). Het weerspiegelt de prestaties van de detailhandel in de Eurozone op korte termijn. Deze veranderingen worden algemeen opgevolgd als een indicator van de consumentenuitgaven. Zo kunnen we zien dat de heropleving van consumentenuitgaven in Augustus bevestigd worden na een klein dipje in juli en de grafiek een mooie V-herstel optekent.

2020-10-09: Amerikaanse presidentsverkiezingen

Oktober is historisch gezien de meest volatiele maand van het jaar. Voeg daarbij de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen, belangrijke kwartaalcijfers die binnenkort verschijnen en onzekerheid rond het coronavirus toe en dan kan oktober ook dit jaar deze trend volgen.

Volatiliteit biedt uiteraard ook opportuniteiten. Kijkt u uit naar nieuwe instapmomenten? En is uw portefeuille voldoende bestendig tegen een verhoogde volatiliteit?

2020-10-02: Verwacht u een correctie? En zo ja, waarom?

Tussen onheilspellende berichten door is het belangrijk om het hoofd koel te houden en vertrouwen te hebben in uw portefeuille en uw visie. Niemand weet namelijk wanneer of waarom een correctie zal plaatsvinden, een mening die we delen met beursmeester Peter Lynch.

Vragen omtrent deze quotes, grafieken of observaties?

  • Aarzel niet uw relatiebeheerder te contacteren.
Nicolas Blondeau

Luxury: wat is de sterkte van de luxesector en welke bedrijven uit deze sector selecteren de beheerders van Dierickx Leys Private Bank?

In de 4de blog van de blogserie ‘Pijlers Adviserend Vermogensbeheer’ bespreken we de meest tastbare en eenvoudigst te begrijpen pijler die uw portefeuille doet blinken: Luxury.