Marktvizier Wekelijkse visie op de financiële markten

Met deze nieuwe rubriek willen we een conversatie met u aangaan door opvallende quotes, grafieken of observaties in de verf te zetten. 

Elke vrijdag (normaliter rond 11u) zal u een nieuw bericht kunnen lezen op onze sociale media en deze webpagina. 

Aarzel niet om uw visie te delen in een commentaar of ons rechtstreeks te contacteren om dit te bespreken.

2021-09-17: Hoe lang blijft de Amerikaanse stierenmarkt nog duren?


Na het resultatenseizoen in Amerika kwamen 87% van de gerapporteerde resultaten boven de verwachtingen uit, wat we ook kunnen vaststellen in de grafiek hiernaast.

De S&P 500 zet, ondersteund door onder andere deze positieve cijfers, zijn 18de maand in als stierenmarkt en loopt verder uit.

Bij zeer sterk stijgende markten is het belangrijk om in een gediversifieerde portefeuille te beleggen van kwaliteitsvolle bedrijven waardoor de risico’s bij een eventuele correctie beperkt worden.

Bron: Bloomberg

2021-09-10: Hoe gaat u om met de risico’s die gepaard gaan met beleggen?

De grondlegger van het waardebeleggen en mentor van beursgoeroe Warren Buffett, Benjamin Graham, verwoordt het mooi in de quote hiernaast. Door risico’s correct te beheren, en dit kan bijvoorbeeld door middel van diversificatie, kan men succesvol beleggen.

Een andere manier om risico’s te beheren is het consequent toepassen van een sterke visie of beleggingsstrategie, zoals de beheerders van Dierickx Leys Private Bank doen met de KWaRP (Kwaliteit aan een Redelijke Prijs) strategie.

2021-09-03: Had u meer verwacht van de uitspraken van de Federal Reserve op Jackson Hole?

En wat betekent de reactie van de markten hierop volgens u? 

Op vrijdag 27 augustus rond 16u Belgische tijd sprak Jerome Powell, voorzitter van de Fed, over de langverwachte afbouw van de maandelijkse inkoopprogramma’s (ook wel ‘tapering’ genoemd). 

Terwijl de verwachtingen hooggespannen waren over een duidelijke strategie, gaf hij echter aan dat hij niet gehaast is om de steun te verminderen. 

Een opluchting volgde op de beurs, te zien aan de reactie van de Amerikaanse 10 jaar rente die prompt daalde.

In onze maandelijkse publicatie The Markets! bespreekt beheerder Geert Campaert dit verder in detail.

Bron: Bloomberg

2021-08-27: Wat verwacht u van het beleid van de Chinese Communistische Partij (CCP)?

En hoe beperkt u de impact daarvan op uw portefeuille?

De grafiek van deze week toont het aantal keren dat de Chinese President Xi Jinping de term “gemeenschappelijke welvaart” heeft vermeld in zijn toespraken. We stellen een duidelijke toename vast tijdens de voorbije maanden.

Bij enkel woorden blijft het alvast niet, zo kwamen technologiebedrijven en aanbieders van onderwijs alvast in het vizier met de nodige beursdalingen tot gevolg.

De beheerders van Dierickx Leys Private Bank hebben gekozen om begin deze zomer de posities in Chinese bedrijven af te bouwen omwille van de verhoogde onzekerheid die hiermee gepaard gaat.

Bron: https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-08-22/xi-doubles-mentions-of-common-prosperity-warning-china-s-rich

2021-08-20: Is de beursstijging sinds begin dit jaar overdreven?

En wat verwacht u van het najaar? De S&P 500 index is in waarde verdubbeld sinds de gezondheidscrisis en, als we de grafiek hiernaast mogen geloven, stijgt de kans dan op een correctie wanneer dit in het verleden is voorgekomen. 

Dit gaat uiteraard uit van een puur grafiek technische benadering. Het is ook belangrijk om de toestand van de economie en andere externe factoren van het moment te beschouwen.

In plaats van een correctie te anticiperen is het belangrijker om belegd te blijven in een gediversifieerde portefeuille bestaande uit kwaliteitsvolle bedrijven.

Bron: Bloomberg

2021-08-13: Welke rol speelt innovatie in de huidige economische context?

En hoe ziet u innovatie evolueren op lange termijn? Econoom Joseph Sitglitz bespreekt hoe innovatie ons niet enkel heeft geholpen om meerdere vaccins op ongeziene snelheid te ontwikkelen, het is ook de drijvende kracht in het bestrijden van klimaatverandering.

Zo haalt hij onder andere de dalende kost van hernieuwbare energie aan als een verdienste van innovatie.

Bedrijven die inzetten op innovatie hebben doorgaans robuuste bedrijfsmodellen die groeien op lange termijn, wat hen dan weer kwaliteitsvol maakt. 

Dit zijn potentiele aandelen die de beheerders van Dierickx Leys Private Bank opnemen in de portefeuilles.

​​​​​​​Bron: https://perspectives.group.pictet/content/dam/perspectives/articles/2021/03/60/PWM%2060MIN%20WITH.pdf

2021-08-06: Hoe schaaft u uw kennis over beleggingen bij?

En past u deze nieuwe informatie toe in uw portefeuille?

Deze week een korte maar zeer krachtige quote van Benjamin Franklin, Amerikaans politicus en één van de Founding Fathers van de Verenigde Staten.

Door steeds geïnformeerd te zijn over de gebeurtenissen in de wereld en nuttige kennis te vergaren, maakt u meer kans om de juiste beleggingsbeslissingen te nemen. En vooral om slechte keuzes te beperken.

Ook de beheerders van Dierickx Leys Private Bank leren elke dag bij en proberen, door middel van meerdere publicaties, hun kennis aan u door te geven en voor u te laten renderen.

2021-07-30: Kunnen Big Tech aandelen blijven groeien aan het huidig tempo?

En heeft u recent posities ingenomen in deze bedrijven?

Het cijferseizoen is ondertussen volop op gang getrokken met deze week grote technologische namen als Apple, Microsoft en Alphabet (het moederbedrijf boven Google).

De grafiek hiernaast toont hun respectievelijke marktwaarde, die sinds de coronacrisis duidelijk een duwtje in de rug heeft gekregen.

Alhoewel de CEO’s van deze bedrijven de groeiverwachtingen zelf proberen te temperen, lijken beleggers alvast overtuigd van hun toenemende groei en blijven consumenten hun producten en diensten gretig gebruiken.

Bron: Bloomberg

2021-07-23: Staan we aan het begin van de vierde industriële revolutie?

En is uw portefeuille daarvoor correct gepositioneerd?

In een recente studie van VanEck wordt het belang van halfgeleiders (‘semiconductors’) nogmaals in de verf gezet. Zo worden ze de stuwende kracht genoemd achter een groot deel van de nieuwste innovaties in de wereldeconomie.

Denk maar aan innovaties in de auto-, communicatie-, gezondheids- en online beveiligingssector. 

Technologie-aandelen, waaronder spelers in de halfgeleider sector, maken ook deel uit van onze portefeuilles. De beheerders van Dierickx Leys Private Bank volgen deze trends dan ook van dichtbij op.

Bron: www.vaneck.com

2021-07-16: Heeft u Chinese aandelen in uw portefeuille?

Wat verwacht u van de toenemende druk van de Chinese overheid op grote tech bedrijven? Cathie Wood, de invloedrijke fondsbeheerder en oprichter van Ark Invest, zet haar woorden om in daden en verlaagt de weging van voornamelijk Chinese technologie aandelen in haar fondsen. Ze nuanceert deze stap echter en gelooft nog steeds in het potentieel van het land, vooral voor Chinese bedrijven die zich concentreren op de binnenlandse afzetmarkt. Ook de beheerders van Dierickx Leys Private Bank volgen deze ontwikkelingen en de acties van de Chinese overheid van dichtbij op.

Bron: www.bloomberg.com

2021-07-09: Hoe neemt u uw verkoopbeslissingen?

Zijn deze beslissingen puur rationeel of eerder emotioneel van aard? 

In een recent interview bespreekt Tom Slater, die binnenkort als enige het beheer van het Scottisch Mortgage Investment Trust op zich neemt, het aspect van emoties in het beslissingsproces van beleggers.

De druk die beleggers voelen om te verkopen in huidige tijden van inflatievrees (die volgens hem tijdelijk is) en recordkoersen op de beurs is onterecht. 

Zijn mening is dat het steeds loont om posities in kwaliteitsvolle bedrijven aan te houden op lange termijn, en zelfs te blijven opbouwen. Een mening die de beheerders van Dierickx Leys Private Bank steevast delen.

Bron: www.ft.com

2021-07-02: Heeft u andere accenten in uw portefeuille gelegd omwille van de recente inflatieopstoot?

En verwacht u een snellere dan verwachte renteverhoging? Recente cijfers van Eurostat tonen aan dat de inflatie in de eurozone opnieuw tot 1.9% gedaald is in Juni wat volledig in lijn ligt met de doelstelling van de ECB.

Zoals de grafiek aantoont, is de inflatiestijging de voorbije maanden vooral gestuwd door hogere energieprijzen. 

Hierdoor is de ECB van mening, net als de beheerders van Dierickx Leys Private Bank, dat het fenomeen van inflatiestijging eerder tijdelijk van aard is.

Bron: www.ec.europa.eu

2021-06-25: De beleggingsbarometer

De beleggingsbarometer van ING toont aan dat het Belgische beleggersvertrouwen op het hoogste punt noteert sinds januari 2018. Afgelopen maand duidde de barometer 120 punten aan, een stevige stijging tegenover de 107 punten in april. De helft van de bevraagden verwacht een heropleving van de Belgische economie, en 45% verwacht hogere beurskoersen in de zomermaanden.
Waar denkt u dat de beurs heen gaat in de komende maanden? 

Bron: https://newsroom.ing.be/een-op-de-twee-belgische-beleggers-verwacht-dat-de-economie-in-de-komende-maanden-aantrekt

2021-06-17: Coronacrash volledig verteerd!

486 dagen. Zo lang heeft het geduurd voor de Brusselse graadmeter de coronacrash volledig verteerd had. Op maandag 14 juni 2021 heeft de Bel20 index met een slotkoers van 4.220,84 het niveau van 4.198,31 van 17 februari 2020 doorbroken. 

Naarmate de vaccinatieprogramma’s blijven verder lopen zal de wereldwijde economie opnieuw openen en steeds sneller herstellen. Meer dan ooit is het belangrijk om een portefeuille op te bouwen met een sterke visie om ten volle mee te genieten van de heropleving van de economie. 

2021-06-11 : Wat vertellen de economische indicatoren ons over de huidige economie?

En volgt de beurs deze indicatoren? 

De grafiek hiernaast toont een overzicht van de “purchasing managers’ index” (PMI) of inkoopmanagersindex voor de grootste regio’s wereldwijd. 

De PMI geeft weer hoe de inkoopmanagers over de toekomst denken. Gebaseerd op de recentste cijfers, verbetert de economische situatie op dit moment. 

Meerdere indexen en aandelen noteren dan ook aan hun hoogste koersen en de sussende woorden van centrale bankiers over de inflatie ondersteunt de koersen bovendien.

Een goed gediversifieerde portefeuille gebaseerd op een sterke visie positioneert u om mee te genieten van stijgende markten en het risico te beperken bij eventuele dalingen.

Bron: https///research.fondsnieuws.nl/research/io-download/18935

2021-06-04: Denk u dat de hausse in grondstofprijzen gaat aanhouden?

En heeft u op basis hiervan andere accenten gelegd in uw portefeuille? De bovenstaande quote van Jim Rogers, die het zeer succesvolle Quantum Fund samen met George Soros heeft opgericht, helpt de recente gebeurtenissen in de grondstoffenmarkt (“commodities”) te nuanceren.

Onze visie is namelijk dat de hausse eerder technisch van aard is, en niet fundamenteel. De inhaalbeweging van de vraag naar goederen en de historisch lage productieniveaus ten gevolge van de crisis van vorig jaar zorgen ervoor dat vraag en aanbod niet in evenwicht is.

Van een echte stierenmarkt in grondstoffen kunnen we dus vooralsnog niet spreken. De laatste dateert rond de periode van de financiële crisis, en die daarvoor ten tijde van de oliecrisis in de jaren ’70. 

Als we de quote van Jim Rogers mogen geloven, is de verwachting dat een fundamentele hausse eerder binnen een tiental jaar zou plaatsvinden. 

Bron: https://argos.wityu.fund/nl/argos-mid-market-index/

2021-05-28: Hoe duur zijn niet-beurs genoteerde bedrijven momenteel?

En is een hoge waarde een voorbode van aantrekkende groei? 

De grafiek hiernaast toont de Argos Index, de referentie in de private equity sector. Deze index meet de ontwikkeling van de waardering van niet-genoteerde kleine en middelgrote ondernemingen uit de eurozone.

Zo valt op dat deze ‘multiple’ op de EBITDA op een hoogtepunt staat sinds de start van deze index 17 jaar geleden. Het is onvermijdelijk dat wanneer het vertrouwen in de economie toeneemt, dit ook vertaald wordt in het aantal overnames.

Bron: https://argos.wityu.fund/nl/argos-mid-market-index/

2021-05-21: Heeft u reeds aandelen in portefeuille die voordeel halen uit de Green Deal van de Europese Commissie?

En hoe maakt u die keuze? 

In een uitgebreide studie van de International Energy Agency (IEA) wordt er onderzocht welke maatregelen er genomen moeten worden om de doelstellingen van de Green Deal te halen in 2050.

Opvallend hierbij is de bovenstaande grafiek. We zien dat het aandeel zon- en windenergie voor het opwekken van elektriciteit drastisch moet stijgen (met ook als onvermijdelijk gevolg een vraagstijging naar mineralen). 

Bij Dierickx Leys volgen de fondsbeheerders deze trend van dichtbij en hebben, conform onze duurzaamheidsbeleid, al enkele spelers in de duurzame energiesector opgenomen in de portefeuilles.

Bron: https://iea.blob.core.windows.net/assets/063ae08a-7114-4b58-a34e-39db2112d0a2/NetZeroby2050-ARoadmapfortheGlobalEnergySector.pdf

2021-05-07: Hoe gaat u om met gemiste kansen of verliezers in uw portefeuille?

Erkent u de fouten die u maakt om hieruit te leren?

Deze week stonden beursgoeroes Warren Buffett en Charlie Munger de aandeelhouders van Berkshire Hathaway opnieuw te woord tijdens de algemene vergadering van de holding. Het siert beide heren dat ze ook fouten kunnen toegeven, zoals onder andere de beslissing om vorig jaar het ijzersterke aandeel Apple te verkopen en niet bij te kopen.

Dit toont aan dat zelfs voor de meest ervaren beleggers, de kunst van het beleggen een levenslange leerschool is.

De fondsbeheerders van Dierickx Leys gebruiken hun jarenlange ervaring en visie om kwaliteitsvolle bedrijven aan een redelijke prijs in de portefeuilles op te nemen en deze te blijven opvolgen.

Bron: https://economictimes.indiatimes.com/markets/stocks/news/berkshire-agm-2021-warren-buffett-back-with-new-wisdom-on-investing-with-charlie-munger-by-his-side/articleshow/82346494.cms

2021-04-30: Uit hoeveel aandelen bestaat uw ideale portefeuille? En hoe kiest u juist de winnaars uit duizenden bedrijven?

James Anderson, beheerder van het Scottish Mortgage Investment Trust, haalt in zijn nieuwsbrief het resultaat aan van een studie van professor Hendrik Bessembinder (Arizona State University). Uit deze studie blijkt dat slechts een select groepje van aandelen (90 uit 24,000 om precies te zijn) voor de helft van de aandeelhouderswaarde hebben gezorgd in Amerika over een periode van 90 jaar.

Dit toont aan dat een té brede gediversifieerde portefeuille, die bovendien niet onderbouwd is door een sterke visie, geen garantie biedt voor rendement.

De fondsbeheerders van Dierickx Leys beperken dan ook het aantal aandelen in de portefeuilles en zoeken op basis van onze KWaRP methode naar bedrijven die op lange termijn kwaliteitsvol blijven groeien.

Bron: https://magazinebailliegifford.com/Learning-From-Academia/extreme-returns/

2021-04-23: Hoe ziet de wereld er volgens u uit in 2030? En weerspiegelen uw beleggingen deze visie?

In een zeer interessante studie van Capital Group rond 10 ontwikkelingen die tegen 2030 een impact zullen hebben, neemt de voorzitter van de groep Rob Lovelace de langetermijnvisie van vele beleggers op de korrel. 

Het is immers belangrijk om in bedrijven te beleggen die op lange termijn blijven groeien en een bedrijfsmodel hebben die ook in de verre toekomst rendabel blijft. Zo denken we bijvoorbeeld aan bedrijven die genieten van netwerkeffecten, een sterk merk, ervaren management, een uniek product of dienst.

Door bedrijven in de portefeuilles op te nemen die kwaliteitsvol zijn aan een redelijke prijs, trachten de fondsbeheerders van Dierickx Leys hun visie voor u te laten renderen en dit op lange termijn.

Bron: https://www.capitalgroup.com/advisor/insights/articles/world-2030-investing-next-decade.html

2021-04-16: Bent u optimistisch gestemd voor de toekomst van de economie?

En is uw portefeuille goed gepositioneerd voor een tegenovergesteld scenario? Jamie Dimon, CEO van JPMorgan Chase, is in zijn jaarlijkse brief naar aandeelhouders in ieder geval zeer optimistisch. Hij ziet de Amerikaanse markt tot in 2023 ‘boomen’ onder impuls van toenemende overheidsuitgaven.

Het scenario van snelle en duurzame groei met een gestage toename van de inflatie en rentevoeten is gekend als een ‘Goldilocks’ scenario naar analogie met het sprookje van Goudlokje.

Hij stelt de lezer echter gerust dat hun portefeuilles ook bij een scherpe toename van inflatie of nieuwe vlaag van lockdowns voldoende daartegen bestand zijn.

Ook de fondsbeheerders van Dierickx Leys selecteren kwaliteitsvolle bedrijven aan een redelijke prijs, die genieten van een Goldilocks scenario én robuust genoeg zijn in een tegengestelde situatie.  

​​​​​​​Bron: https://www.jpmorganchase.com/content/dam/jpmc/jpmorgan-chase-and-co/investor-relations/documents/ceo-letter-to-shareholders-2020.pdf

2020-04-09: Mogen we een sterke maand april op de beurs verwachten?

En gaat het nakend resultatenseizoen tastbaar bewijs leveren van een economisch herstel? 

Studies tonen aan dat het maandelijks rendement op de beurs in april historisch hoger ligt dan de andere maanden. De onderstaande matrix van de rendementen van de S&P500 lijkt dit inderdaad te bevestigen. 

Ook vorig jaar was april de maand van de heropleving na de sterke beursdaling in februari en maart. 

Na een positieve eerste week, zicht op het einde van Coronacrisis en de ondersteunende woorden van de FED en ECB lijkt de maand april ook voor 2021 veelbelovend.

Beleggers kijken nu voornamelijk uit naar het resultatenseizoen, die volgende week van start gaat, om verder te bouwen op het momentum van vorig kwartaal en een bevestiging te krijgen dat de weg naar het herstel wel degelijk ingezet is.

Bron: Infront

2021-03-26: Hoe ziet u de toekomst in van het Verenigd Koninkrijk?

En hoe zal de dynamiek tussen de verschillende regio’s op het wereldtoneel verder ontwikkelen? De perikelen van economische regio’s zoals Amerika, Europa en China komen vaak aan bod in het nieuws. Het is als belegger echter zeer belangrijk uw (markt)vizier zo breed mogelijk te houden en op de hoogte te zijn van alle macro-economische tendensen. 

Zoals de grafiek hiernaast aantoont, is de beurs van Londen in alle stilte aan een voorzichtig herstel bezig sinds begin dit jaar. Ook het Britse Pond is terug aan kracht aan het winnen de laatste maanden. Dit kan enerzijds verklaard worden door het feit dat de Brexit nu echt achter de rug is en anderzijds dankzij een succesvol begin van de vaccinatiecampagne (in vergelijking met Europa).

Eenmaal we verlost zijn van de huidige crisis zal het interessant zijn om in het oog te houden hoe het Verenigd Koninkrijk zal gedijen op het wereldtoneel en welke accenten de regio zal leggen op vlak van handel. Dit heeft namelijk ook impact op bedrijven in andere regio’s zoals Amerika en Europa.

2021-03-19: Hoe maakt u uw aandelenselectie?

Kent en begrijpt u het bedrijf waarvan u aandelen koopt of laat u zich leiden door emoties? In zijn klassieker “The Little Book That Beats The Market” doet Joel Greenblatt stap voor stap zijn succesvolle investeringsfilosofie, gebaseerd op waardebeleggen, uit de doeken. De bovenstaande quote komt ook uit het boek en legt, met een komische analogie, een zwakte bloot van vele beleggers. Kort samengevat zoekt hij naar kwaliteitsvolle bedrijven aan een redelijke prijs, een strategie die de fondsbeheerders bij Dierickx Leys eveneens toepassen.

Bron: Joel Greenblatt, The Little Book That Beats the Market.

2021-03-12: Hoe heeft u de voorbije week gereageerd op de correctie van de markten?

En heeft u rond deze tijd vorig jaar het hoofd koel gehouden en uitgekeken naar opportuniteiten?

Deze week richten we onze Marktvizier op een combinatie van een quote en een grafiek. De quote hiernaast wordt toegewezen aan de 18de-eeuwse edelman Baron Rothschild, van de bekende bankiersfamilie. Hij maakte zijn fortuin door te investeren in de beurs tijdens de paniek die volgde na de nederlaag van Napoleon in Waterloo.

Een jaar geleden bevonden de markten zich eveneens middenin een staat van paniek, zoals de grafiek van de S&P500 aantoont.

Tijdens dergelijke uitdagende momenten zijn echter de interessantste koopopportuniteiten te vinden op de markt. Onder andere aandelen die té hard afgestraft worden terwijl het onderliggend businessmodel van het bedrijf robuust blijft. Ook tijdens de correctie van vorige week was het mogelijk om in te stappen in kwaliteitsvolle aandelen die dankzij de daling goedkoop noteerden.

Heeft u een copiloot nodig die u hierbij begeleidt? Contacteer ons om meer te weten over onze beheersdiensten of bekijk de studielijst op onze website.

Bron: https://libertythroughwealth.com/2020/03/26/way-to-wealth-invest-when-blood-streets

2021-03-05: Als we de huidige constante nieuwsstroom mogen geloven, is er geen gebrek aan investeringsopportuniteiten.

Hoe kiest u in welke bedrijven te beleggen … en, vooral, in welke niet?

Nicholas Sleep, oprichter en fondsbeheerder van de discrete maar zeer succesvolle Nomad Partners, verwoordt het in de onderstaande quote zeer mooi.

Nicholas Sleep, oprichter en fondsbeheerder van de discrete maar zeer succesvolle Nomad Partners, verwoordt het in de onderstaande quote zeer mooi.

Ook onze fondsbeheerders en analisten komen vaak tot de conclusie om niet te beleggen in een aandeel na een uitgebreide analyse van het bedrijf. De redenen kunnen uiteenlopend zijn (onzekerheid rond toekomstige cijfers, verouderd businessmodel, te hoge beurswaardering, geen duurzaam beleid) maar de bewuste beslissing om een aandeel niet op te nemen in de portefeuille is net zo belangrijk als het wel op te nemen.

De sleutel is een beleggingsfilosofie die steunt op een sterke visie en hieraan trouw te blijven, keer op keer.

Bron: https://mastersinvest.com/newblog/2020/9/16/learning-from-nicholas-sleep

2021-02-26: Staan we voor een terugkeer van de gevreesde inflatie? En wat zijn uw inflatieverwachtingen?

Inflatie wordt vaak vergeleken met zout:  ‘een beetje kan geen kwaad’. Het is zelfs nodig voor een optimale werking van de economie. Charlie Munger, de bekende zakenpartner van Warren Buffett, maakt zich alvast geen zorgen over dit fenomeen en hecht meer belang aan een sterke beleggingsfilosofie om zijn beslissingen te laten leiden.

2021-02-19: Slaat de nervositeit bij u toe wanneer de beurzen hoog staan? En zo ja, hoe gaat u om met uw emoties als het gaat om uw portefeuille?

De quote hiernaast van de welbekende beursmeester Warren Buffett hadden we eveneens vorig jaar kunnen gebruiken, toen de naald richting ‘extreme fear’ ging. Toen was het inderdaad aangewezen om ‘greedy’ te zijn en aan interessante koersen te kopen. Maar moeten we nu ‘fearful’ zijn?

Zoals steeds, is een sterke visie de beste gids. Door uw portefeuille op te bouwen met kwaliteitsvolle bedrijven die niet te duur noteren en te kijken naar de lange termijn, vermijdt u dat uw beleggingsbeslissingen beïnvloed worden door emoties waaronder angst en hebzucht.

De enigste emotie die u moet voelen is gemoedsrust, door te weten dat zelfs bij dalende markten uw portefeuille weerbaar is tegen de grillen van de markt.

Bedrijven die wij momenteel koopwaardig vinden, kunt u steeds vinden in onze studielijst op onze website.

Bron: https://money.cnn.com/data/fear-and-greed/

2021-02-12: Zet de chipsector in 2021 opnieuw een nieuw record neer op vlak van overnames?

En hoe zullen chipfabrikanten, naast overnames, omgaan met een exploderende vraag? Het aantal overnames in de halfgeleidersector verpulverde in 2020 het vorige record van 2016, met een totale waarde van $144 miljard aan deals.

Een sterke versnelling in opkomende trends zoals gaming, Internet of Things, elektrische wagens, virtuele werkvloeren en clouddiensten zorgt voor een vraagexplosie naar computerchips. Verstoringen in de toeleveringsketens van de chipfabrikanten zetten bovendien een opwaartse prijsdruk op chips.

Om aan de vraag te voldoen nemen deze bedrijven kleinere partijen over om zo hun capaciteit te verhogen en toegang tot nieuwe sectoren af te dwingen.

Kwaliteitsvolle spelers in de chipsector die noteren aan een redelijke prijs verdienen zeker een plekje in een gediversifieerde portefeuille. In onze studielijst op onze website zult u alvast enkele bedrijven terugvinden die we actief opvolgen.

Bron: www.bloomberg.com/news/articles/2021-02-08/renesas-confirms-talks-to-buy-apple-supplier-dialog-semi#:~:text=The%20volume%20of%20deals%20involving,to%20data%20compiled%20by%20Bloomberg

2021-02-05: Kan Amazon het ook zonder Jeff Bezos? Hoe ziet de toekomst er uit van ‘The Everything Store’ nadat hij zal terugtreden in het derde kwartaal van 2021?

Bezos gaat natuurlijk niet helemaal weg maar zijn opvolger Andy Jassy, die momenteel Amazon Web Services (AWS) leidt, wacht de zware taak om records aan elkaar te blijven rijgen. Maar als iemand het kan, dan is het wel de Harvard alumni die in 1997 bij Amazon begon en in 2003 AWS opstartte met een team van 57 mensen.

Amazon heeft een ijzersterk 2020 achter de rug. Het bedrijf publiceerde bovendien dinsdag zijn kwartaalresultaten waaruit blijkt dat de omzet voor het eerst boven 100 miljard dollar uitkwam. De winst brak voor het derde kwartaal op rij een record.

Vooral de focus op de extreem snelle bezorging van producten en, jawel, de clouddiensten van Jassy rendeerde voor het bedrijf.

De analisten van Dierickx Leys Private Bank volgen Amazon op de voet en publiceren regelmatig updates in de studie op onze website, op de pagina 'Studies'. 

2021-01-29: Is nu het moment om in niet-beursgenoteerde bedrijven te beleggen? Hoe kan u toegang krijgen tot private equity als particuliere belegger?

Onze fondsbeheerders nemen posities in (familiale) holdings die volledig of gedeeltelijk beleggen in private equity. Naast een veiligere en gediversifieerde manier om in niet-beursgenoteerde bedrijven te beleggen, geniet u zo ook rechtstreeks van de expertise van het management van de holding. Zoals met elke belegging, is een lange termijnvisie het vertrekpunt. Dit is niet anders voor private equity.  Harold Boël, CEO Sofina, onderstreept dit nogmaals in een interview met De Tijd in 2019 door te zeggen dat het tot 10 jaar kan duren alvorens de volledige investering terugverdiend is. Hoe ziet u dit? Maakt private equity al deel uit van uw portefeuille? 

2021-01-22: De markten scheren hoge toppen ondanks zwakke economische data. Zit er een correctie aan te komen?

Goldman Sachs strateeg Peter Oppenheimer is van mening dat die mogelijkheid bestaat maar dat we ver weg zijn van een berenmarkt. Wat denkt u? Is uw portefeuille voldoende gediversifieerd in kwaliteitsvolle bedrijven die robuust genoeg zijn in geval van een correctie?

2021-01-15: Haalt Europa wel voordeel uit het investeringsverdrag met China? En welke gevaren schuilen in dit soort akkoorden?

Politicoloog Jonathan Holslag heeft dit thema gisterenavond besproken op onze Outlook 2021 en vragen van onze klanten hieromtrent beantwoord. 

Outlook 2021 gemist? Geen nood, u kan deze later herbekijken door onze pagina te volgen op LinkedIn.  

2021-01-08: Zal de EU zijn actieplan waarmaken en in 2050 klimaatneutraal zijn? En welke aandelen spelen hierop in?

De hiernaast vermelde SGI European Green Deal Index toont het hypothetisch rendement van een korf aandelen die potentieel voordeel kunnen halen uit de Green Deal van de Europese Commissie.

Onze fondsbeheerders houden deze trend nauwlettend in het oog en zoeken via onze selectiemethode van KwaRP (Kwaliteit aan een Redelijke Prijs) naar potentiële winnaars.

2020-12-18: Kunnen we beginnen uit te kijken naar een eindejaarsrally?

Volgens Michael Strobaek hebben vooral institutionele beleggers veel liquiditeiten beschikbaar. Die kunnen ze, nu de eerste vaccinaties en een nieuw Amerikaans stimulusplan dichterbij komen, wel eens in de komende weken gaan beleggen.

2020-12-11: Zet de uitzonderlijke exportgroei van China zich ook in 2021 verder?

Deze grafiek geeft de evolutie weer van de Chinese export jaar op jaar. Zo lag de export in November maar liefst 21.1% hoger vergeleken met vorig jaar, de snelste groei sinds Februari 2018.

Chinese bedrijven blijven duidelijk voordeel halen uit de wereldwijde lockdowns, wat de onafgebroken groei van de export sinds mei aantoont.

2020-12-04: November 2020 werd historische Bel-20 maand

Sinds eind oktober ging de Brusselse beursgraadmeter liefst 22 procent hoger, waardoor de index nog ‘maar’ 7 procent lager staat dan begin dit jaar. Hiermee overklast november 2020 de historische Bel20-maanden februari 1991 (+ 17%) en april 2003 (+ 14%).

2020-11-27: De Dow Jones is door de psychologische barrière van 30.000 punten gegaan

"De Amerikaanse sterindex krabbelde na het dieptepunt van de coronacrisis in sneltempo recht en heeft de coronadip volledig verwerkt. Nooit eerder herstelde de Dow Jones zo snel na een crash. De voorbije weken werd de index geholpen door het positieve nieuws over performante vaccins. Beleggers hopen daarmee dat de economie sneller herstelt dan eerder gedacht.”

2020-11-20: Zitten we momenteel in een tussenperiode van de vijfde technologische revolutie? En wat mogen we van de tweede helft verwachten?

In een gesprek met De Tijd legt Carlota Perez, Venezolaans-Britse econome verbonden aan het Institute for Inovation and Public Purpose in Londen, uit dat de coronacrisis en haar economische gevolgen ons in een turbulente overgangsperiode heeft geduwd waarna doorgaans een tijdperk van bloei volgt. 

Net als Carlota Perez aangeeft dat slimme, groene en eerlijke groei de toekomst is, vullen de beheerders van Dierickx Leys Private Bank de portefeuilles in op basis van duurzame kwaliteit aan een redelijke prijs.

2020-11-13: Gelooft u dat er een sectorrotatie op gang is gekomen na het vaccin nieuws van Pfizer op maandag?

Cyclische aandelen stijgen aanzienlijk deze week terwijl technologie aandelen een moeilijkere week beleven. Bepaalde trends zoals telewerken, e-commerce en maaltijdleveringsdiensten lijken echter definitief ingeburgerd en gaan ook niet zomaar verdwijnen. Een te voorbarige reactie van de markten dus? Geduld loont, en visie rendeert. Die mening delen we met beursmeester Warren Buffett. Het is belangrijk om vertrouwen te hebben in uw portefeuille op lange termijn en u niet te laten leiden door de korte termijn reacties van de markten.

2020-11-06: Hebben de aandelenmarkten de vrees voor chaotische Amerikaanse presidentsverkiezingen al van zich afgeschud?

De grafiek toont de koers van de Euronext 100 index van maandag 3 november tot donderdag 5 november. 

Na een afwachtende houding op maandag, kende Europa een zwakke start op dinsdag maar zette sindsdien een stevige remonte in.

2020-10-31: Hebben de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen een invloed gehad op uw beleggingsbeslissingen?

Onze visie is dat belegd blijven in kwaliteitsvolle bedrijven belangrijker is dan het resultaat van deze verkiezingen. De markt timen rendeert zelden.

Analist Jonathan Mertens merkt dan ook terecht op dat de onzekerheid eerder in een eventuele betwisting van het resultaat zal liggen en niet zozeer de uiteindelijke beleidskeuzes op langere termijn.

2020-10-23: Wat zijn uw verwachtingen? Zijn er kwartaalcijfers van andere bedrijven waar u naar uitkijkt?

Het resultatenseizoen is opnieuw van start gegaan met Big Tech namen zoals Facebook, Alphabet, Amazon en Apple die volgende vrijdag allemaal hun cijfers publiceren.

2020-10-16: Welk scenario verwacht u in de komende maanden? Een normalisatie van deze cijfers zoals algemeen aangenomen?

De grafiek hiernaast toont de door Eurostat gepubliceerde detailhandelsverkopen (“Retail Sales”). Het weerspiegelt de prestaties van de detailhandel in de Eurozone op korte termijn. Deze veranderingen worden algemeen opgevolgd als een indicator van de consumentenuitgaven. Zo kunnen we zien dat de heropleving van consumentenuitgaven in Augustus bevestigd worden na een klein dipje in juli en de grafiek een mooie V-herstel optekent.

2020-10-09: Amerikaanse presidentsverkiezingen

Oktober is historisch gezien de meest volatiele maand van het jaar. Voeg daarbij de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen, belangrijke kwartaalcijfers die binnenkort verschijnen en onzekerheid rond het coronavirus toe en dan kan oktober ook dit jaar deze trend volgen.

Volatiliteit biedt uiteraard ook opportuniteiten. Kijkt u uit naar nieuwe instapmomenten? En is uw portefeuille voldoende bestendig tegen een verhoogde volatiliteit?

2020-10-02: Verwacht u een correctie? En zo ja, waarom?

Tussen onheilspellende berichten door is het belangrijk om het hoofd koel te houden en vertrouwen te hebben in uw portefeuille en uw visie. Niemand weet namelijk wanneer of waarom een correctie zal plaatsvinden, een mening die we delen met beursmeester Peter Lynch.

2020-09-25: Overdreven of is een duurzaam herstel ingezet?

Het netto vermogen van de Amerikanen steeg met meer dan 7.000 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2020, gestuwd door de aandelenmarkten. Dit is volgens de Tijd bovendien de grootste toename per kwartaal sinds 1952. 

Bron: https://www.federalreserve.gov/releases/z1/dataviz/z1/changes_in_net_worth/chart/

2020-09-18: Stefan Duchateau

Professor Duchateau was keynote speaker op het OneLife Beleggingsforum vorige week. Investment Officer(*) rapporteert zijn kijk op de huidige risicopremie. Gelooft u dat de beurzen overgewaardeerd zijn?

(*) Investment Officer is een onafhankelijk journalistiek platform uitsluitend bestemd voor Belgische beleggingsprofessionals.

2020-09-11: Warren Buffett

''When we own shares in outstanding businesses with outstanding managements, our favorite holding period is forever.''

In periodes van onzekerheid en volatiliteit is het vertrouwen in uw portefeuille en een sterke visie van uw vermogensbeheerder cruciaal. Dit beaamt ook beursmeester Warren Buffett. Hoe reageert u op de verkoopdruk in technologie aandelen de afgelopen dagen?

2020-09-04: US e-commerce penetration

In ons Marktvizier van 4 september 2020: de versnelling van de e-commerce penetratie in Amerika. Een zegen of een vloek?​​​​​​

Bron: www.mckinsey.com/business-functions/strategy-and-corporate-finance/our-insights/five-fifty-the-quickening

Vragen omtrent deze quotes, grafieken of observaties?

  • Aarzel niet uw relatiebeheerder te contacteren.