Marktvizier Wekelijkse visie op de financiële markten

Met deze nieuwe rubriek willen we een conversatie met u aangaan door opvallende quotes, grafieken of observaties in de verf te zetten. 

Elke vrijdag (normaliter rond 11u) zal u een nieuw bericht kunnen lezen op onze sociale media en deze webpagina. 

Aarzel niet om uw visie te delen in een commentaar of ons rechtstreeks te contacteren om dit te bespreken.

2021-02-19: Slaat de nervositeit bij u toe wanneer de beurzen hoog staan? En zo ja, hoe gaat u om met uw emoties als het gaat om uw portefeuille?

De onderstaande quote van de welbekende beursmeester Warren Buffett hadden we eveneens vorig jaar kunnen gebruiken, toen de naald richting ‘extreme fear’ ging. Toen was het inderdaad aangewezen om ‘greedy’ te zijn en aan interessante koersen te kopen. Maar moeten we nu ‘fearful’ zijn?

Zoals steeds, is een sterke visie de beste gids. Door uw portefeuille op te bouwen met kwaliteitsvolle bedrijven die niet te duur noteren en te kijken naar de lange termijn, vermijdt u dat uw beleggingsbeslissingen beïnvloed worden door emoties waaronder angst en hebzucht.

De enigste emotie die u moet voelen is gemoedsrust, door te weten dat zelfs bij dalende markten uw portefeuille weerbaar is tegen de grillen van de markt.

Bedrijven die wij momenteel koopwaardig vinden, kunt u steeds vinden in onze studielijst op onze website.

Bron: https://money.cnn.com/data/fear-and-greed/

2021-02-12: Zet de chipsector in 2021 opnieuw een nieuw record neer op vlak van overnames? En hoe zullen chipfabrikanten, naast overnames, omgaan met een exploderende vraag?

Zet de chipsector in 2021 opnieuw een nieuw record neer op vlak van overnames? En hoe zullen chipfabrikanten, naast overnames, omgaan met een exploderende vraag?

Het aantal overnames in de halfgeleidersector verpulverde in 2020 het vorige record van 2016, met een totale waarde van $144 miljard aan deals.

Een sterke versnelling in opkomende trends zoals gaming, Internet of Things, elektrische wagens, virtuele werkvloeren en clouddiensten zorgt voor een vraagexplosie naar computerchips. Verstoringen in de toeleveringsketens van de chipfabrikanten zetten bovendien een opwaartse prijsdruk op chips.

Om aan de vraag te voldoen nemen deze bedrijven kleinere partijen over om zo hun capaciteit te verhogen en toegang tot nieuwe sectoren af te dwingen.

Kwaliteitsvolle spelers in de chipsector die noteren aan een redelijke prijs verdienen zeker een plekje in een gediversifieerde portefeuille. In onze studielijst op onze website zult u alvast enkele bedrijven terugvinden die we actief opvolgen.

2021-02-05: Kan Amazon het ook zonder Jeff Bezos? Hoe ziet de toekomst er uit van ‘The Everything Store’ nadat hij zal terugtreden in het derde kwartaal van 2021?

Bezos gaat natuurlijk niet helemaal weg maar zijn opvolger Andy Jassy, die momenteel Amazon Web Services (AWS) leidt, wacht de zware taak om records aan elkaar te blijven rijgen. Maar als iemand het kan, dan is het wel de Harvard alumni die in 1997 bij Amazon begon en in 2003 AWS opstartte met een team van 57 mensen.

Amazon heeft een ijzersterk 2020 achter de rug. Het bedrijf publiceerde bovendien dinsdag zijn kwartaalresultaten waaruit blijkt dat de omzet voor het eerst boven 100 miljard dollar uitkwam. De winst brak voor het derde kwartaal op rij een record.

Vooral de focus op de extreem snelle bezorging van producten en, jawel, de clouddiensten van Jassy rendeerde voor het bedrijf.

De analisten van Dierickx Leys Private Bank volgen Amazon op de voet en publiceren regelmatig updates in de studie op onze website, op de pagina 'Studies'. 

2021-01-29: Is nu het moment om in niet-beursgenoteerde bedrijven te beleggen? Hoe kan u toegang krijgen tot private equity als particuliere belegger?

Onze fondsbeheerders nemen posities in (familiale) holdings die volledig of gedeeltelijk beleggen in private equity. Naast een veiligere en gediversifieerde manier om in niet-beursgenoteerde bedrijven te beleggen, geniet u zo ook rechtstreeks van de expertise van het management van de holding. Zoals met elke belegging, is een lange termijnvisie het vertrekpunt. Dit is niet anders voor private equity.  Harold Boël, CEO Sofina, onderstreept dit nogmaals in een interview met De Tijd in 2019 door te zeggen dat het tot 10 jaar kan duren alvorens de volledige investering terugverdiend is. Hoe ziet u dit? Maakt private equity al deel uit van uw portefeuille? 

2021-01-22: De markten scheren hoge toppen ondanks zwakke economische data. Zit er een correctie aan te komen?

Goldman Sachs strateeg Peter Oppenheimer is van mening dat die mogelijkheid bestaat maar dat we ver weg zijn van een berenmarkt. Wat denkt u? Is uw portefeuille voldoende gediversifieerd in kwaliteitsvolle bedrijven die robuust genoeg zijn in geval van een correctie?

2021-01-15: Haalt Europa wel voordeel uit het investeringsverdrag met China? En welke gevaren schuilen in dit soort akkoorden?

Politicoloog Jonathan Holslag heeft dit thema gisterenavond besproken op onze Outlook 2021 en vragen van onze klanten hieromtrent beantwoord. 

Outlook 2021 gemist? Geen nood, u kan deze later herbekijken door onze pagina te volgen op LinkedIn.  

2021-01-08: Zal de EU zijn actieplan waarmaken en in 2050 klimaatneutraal zijn? En welke aandelen spelen hierop in?

De hiernaast vermelde SGI European Green Deal Index toont het hypothetisch rendement van een korf aandelen die potentieel voordeel kunnen halen uit de Green Deal van de Europese Commissie.

Onze fondsbeheerders houden deze trend nauwlettend in het oog en zoeken via onze selectiemethode van KwaRP (Kwaliteit aan een Redelijke Prijs) naar potentiële winnaars.

2020-12-18: Kunnen we beginnen uit te kijken naar een eindejaarsrally?

Volgens Michael Strobaek hebben vooral institutionele beleggers veel liquiditeiten beschikbaar. Die kunnen ze, nu de eerste vaccinaties en een nieuw Amerikaans stimulusplan dichterbij komen, wel eens in de komende weken gaan beleggen.

2020-12-11: Zet de uitzonderlijke exportgroei van China zich ook in 2021 verder?

Deze grafiek geeft de evolutie weer van de Chinese export jaar op jaar. Zo lag de export in November maar liefst 21.1% hoger vergeleken met vorig jaar, de snelste groei sinds Februari 2018.

Chinese bedrijven blijven duidelijk voordeel halen uit de wereldwijde lockdowns, wat de onafgebroken groei van de export sinds mei aantoont.

2020-12-04: November 2020 werd historische Bel-20 maand

Sinds eind oktober ging de Brusselse beursgraadmeter liefst 22 procent hoger, waardoor de index nog ‘maar’ 7 procent lager staat dan begin dit jaar. Hiermee overklast november 2020 de historische Bel20-maanden februari 1991 (+ 17%) en april 2003 (+ 14%).

2020-11-27: De Dow Jones is door de psychologische barrière van 30.000 punten gegaan

"De Amerikaanse sterindex krabbelde na het dieptepunt van de coronacrisis in sneltempo recht en heeft de coronadip volledig verwerkt. Nooit eerder herstelde de Dow Jones zo snel na een crash. De voorbije weken werd de index geholpen door het positieve nieuws over performante vaccins. Beleggers hopen daarmee dat de economie sneller herstelt dan eerder gedacht.”

2020-11-20: Zitten we momenteel in een tussenperiode van de vijfde technologische revolutie? En wat mogen we van de tweede helft verwachten?

In een gesprek met De Tijd legt Carlota Perez, Venezolaans-Britse econome verbonden aan het Institute for Inovation and Public Purpose in Londen, uit dat de coronacrisis en haar economische gevolgen ons in een turbulente overgangsperiode heeft geduwd waarna doorgaans een tijdperk van bloei volgt. 

Net als Carlota Perez aangeeft dat slimme, groene en eerlijke groei de toekomst is, vullen de beheerders van Dierickx Leys Private Bank de portefeuilles in op basis van duurzame kwaliteit aan een redelijke prijs.

2020-11-13: Gelooft u dat er een sectorrotatie op gang is gekomen na het vaccin nieuws van Pfizer op maandag?

Cyclische aandelen stijgen aanzienlijk deze week terwijl technologie aandelen een moeilijkere week beleven. Bepaalde trends zoals telewerken, e-commerce en maaltijdleveringsdiensten lijken echter definitief ingeburgerd en gaan ook niet zomaar verdwijnen. Een te voorbarige reactie van de markten dus? Geduld loont, en visie rendeert. Die mening delen we met beursmeester Warren Buffett. Het is belangrijk om vertrouwen te hebben in uw portefeuille op lange termijn en u niet te laten leiden door de korte termijn reacties van de markten.

2020-11-06: Hebben de aandelenmarkten de vrees voor chaotische Amerikaanse presidentsverkiezingen al van zich afgeschud?

De grafiek toont de koers van de Euronext 100 index van maandag 3 november tot donderdag 5 november. 

Na een afwachtende houding op maandag, kende Europa een zwakke start op dinsdag maar zette sindsdien een stevige remonte in.

2020-10-31: Hebben de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen een invloed gehad op uw beleggingsbeslissingen?

Onze visie is dat belegd blijven in kwaliteitsvolle bedrijven belangrijker is dan het resultaat van deze verkiezingen. De markt timen rendeert zelden.

Analist Jonathan Mertens merkt dan ook terecht op dat de onzekerheid eerder in een eventuele betwisting van het resultaat zal liggen en niet zozeer de uiteindelijke beleidskeuzes op langere termijn.

2020-10-23: Wat zijn uw verwachtingen? Zijn er kwartaalcijfers van andere bedrijven waar u naar uitkijkt?

Het resultatenseizoen is opnieuw van start gegaan met Big Tech namen zoals Facebook, Alphabet, Amazon en Apple die volgende vrijdag allemaal hun cijfers publiceren.

2020-10-16: Welk scenario verwacht u in de komende maanden? Een normalisatie van deze cijfers zoals algemeen aangenomen?

De onderstaande grafiek toont de door Eurostat gepubliceerde detailhandelsverkopen (“Retail Sales”). Het weerspiegelt de prestaties van de detailhandel in de Eurozone op korte termijn. Deze veranderingen worden algemeen opgevolgd als een indicator van de consumentenuitgaven. Zo kunnen we zien dat de heropleving van consumentenuitgaven in Augustus bevestigd worden na een klein dipje in juli en de grafiek een mooie V-herstel optekent.

2020-10-09: Amerikaanse presidentsverkiezingen

Oktober is historisch gezien de meest volatiele maand van het jaar. Voeg daarbij de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen, belangrijke kwartaalcijfers die binnenkort verschijnen en onzekerheid rond het coronavirus toe en dan kan oktober ook dit jaar deze trend volgen.

Volatiliteit biedt uiteraard ook opportuniteiten. Kijkt u uit naar nieuwe instapmomenten? En is uw portefeuille voldoende bestendig tegen een verhoogde volatiliteit?

2020-10-02: Verwacht u een correctie? En zo ja, waarom?

Tussen onheilspellende berichten door is het belangrijk om het hoofd koel te houden en vertrouwen te hebben in uw portefeuille en uw visie. Niemand weet namelijk wanneer of waarom een correctie zal plaatsvinden, een mening die we delen met beursmeester Peter Lynch.

2020-09-25: Overdreven of is een duurzaam herstel ingezet?

Het netto vermogen van de Amerikanen steeg met meer dan 7.000 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2020, gestuwd door de aandelenmarkten. Dit is volgens de Tijd bovendien de grootste toename per kwartaal sinds 1952. 

Bron: Federal Reserve.

2020-09-18: Stefan Duchateau

Professor Duchateau was keynote speaker op het OneLife Beleggingsforum vorige week. Investment Officer(*) rapporteert zijn kijk op de huidige risicopremie. Gelooft u dat de beurzen overgewaardeerd zijn?

(*) Investment Officer is een onafhankelijk journalistiek platform uitsluitend bestemd voor Belgische beleggingsprofessionals.

2020-09-11: Warren Buffett

''When we own shares in outstanding businesses with outstanding managements, our favorite holding period is forever.''

In periodes van onzekerheid en volatiliteit is het vertrouwen in uw portefeuille en een sterke visie van uw vermogensbeheerder cruciaal. Dit beaamt ook beursmeester Warren Buffett. Hoe reageert u op de verkoopdruk in technologie aandelen de afgelopen dagen?

2020-09-04: US e-commerce penetration

In ons Marktvizier van 4 september 2020: de versnelling van de e-commerce penetratie in Amerika. Een zegen of een vloek?​

Bron: McKinsey & Company​​​​​

Vragen omtrent deze quotes, grafieken of observaties?

  • Aarzel niet uw relatiebeheerder te contacteren.