Marktvizier Wekelijkse visie op de financiële markten

Met deze nieuwe rubriek willen we een conversatie met u aangaan door opvallende quotes, grafieken of observaties in de verf te zetten. 

Elke vrijdag rond 11u zal u een nieuw bericht kunnen lezen op onze sociale media en deze webpagina. 

Aarzel niet om uw visie te delen in een commentaar of ons rechtstreeks te contacteren om dit te bespreken.

2020-11-20: Zitten we momenteel in een tussenperiode van de vijfde technologische revolutie? En wat mogen we van de tweede helft verwachten?

In een gesprek met De Tijd legt Carlota Perez, Venezolaans-Britse econome verbonden aan het Institute for Inovation and Public Purpose in Londen, uit dat de coronacrisis en haar economische gevolgen ons in een turbulente overgangsperiode heeft geduwd waarna doorgaans een tijdperk van bloei volgt. 

Net als Carlota Perez aangeeft dat slimme, groene en eerlijke groei de toekomst is, vullen de beheerders van Dierickx Leys Private Bank de portefeuilles in op basis van duurzame kwaliteit aan een redelijke prijs.

2020-11-13: Gelooft u dat er een sectorrotatie op gang is gekomen na het vaccin nieuws van Pfizer op maandag?

Cyclische aandelen stijgen aanzienlijk deze week terwijl technologie aandelen een moeilijkere week beleven. Bepaalde trends zoals telewerken, e-commerce en maaltijdleveringsdiensten lijken echter definitief ingeburgerd en gaan ook niet zomaar verdwijnen. Een te voorbarige reactie van de markten dus? Geduld loont, en visie rendeert. Die mening delen we met beursmeester Warren Buffett. Het is belangrijk om vertrouwen te hebben in uw portefeuille op lange termijn en u niet te laten leiden door de korte termijn reacties van de markten.

2020-11-06: Hebben de aandelenmarkten de vrees voor chaotische Amerikaanse presidentsverkiezingen al van zich afgeschud?

De grafiek toont de koers van de Euronext 100 index van maandag 3 november tot donderdag 5 november. 

Na een afwachtende houding op maandag, kende Europa een zwakke start op dinsdag maar zette sindsdien een stevige remonte in.

2020-10-31: Hebben de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen een invloed gehad op uw beleggingsbeslissingen?

Onze visie is dat belegd blijven in kwaliteitsvolle bedrijven belangrijker is dan het resultaat van deze verkiezingen. De markt timen rendeert zelden.

Analist Jonathan Mertens merkt dan ook terecht op dat de onzekerheid eerder in een eventuele betwisting van het resultaat zal liggen en niet zozeer de uiteindelijke beleidskeuzes op langere termijn.

2020-10-23: Wat zijn uw verwachtingen? Zijn er kwartaalcijfers van andere bedrijven waar u naar uitkijkt?

Het resultatenseizoen is opnieuw van start gegaan met Big Tech namen zoals Facebook, Alphabet, Amazon en Apple die volgende vrijdag allemaal hun cijfers publiceren.

2020-10-16: Welk scenario verwacht u in de komende maanden? Een normalisatie van deze cijfers zoals algemeen aangenomen?

De onderstaande grafiek toont de door Eurostat gepubliceerde detailhandelsverkopen (“Retail Sales”). Het weerspiegelt de prestaties van de detailhandel in de Eurozone op korte termijn. Deze veranderingen worden algemeen opgevolgd als een indicator van de consumentenuitgaven. Zo kunnen we zien dat de heropleving van consumentenuitgaven in Augustus bevestigd worden na een klein dipje in juli en de grafiek een mooie V-herstel optekent.

2020-10-09: Amerikaanse presidentsverkiezingen

Oktober is historisch gezien de meest volatiele maand van het jaar. Voeg daarbij de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen, belangrijke kwartaalcijfers die binnenkort verschijnen en onzekerheid rond het coronavirus toe en dan kan oktober ook dit jaar deze trend volgen.

Volatiliteit biedt uiteraard ook opportuniteiten. Kijkt u uit naar nieuwe instapmomenten? En is uw portefeuille voldoende bestendig tegen een verhoogde volatiliteit?

2020-10-02: Verwacht u een correctie? En zo ja, waarom?

Tussen onheilspellende berichten door is het belangrijk om het hoofd koel te houden en vertrouwen te hebben in uw portefeuille en uw visie. Niemand weet namelijk wanneer of waarom een correctie zal plaatsvinden, een mening die we delen met beursmeester Peter Lynch.

2020-09-25: Overdreven of is een duurzaam herstel ingezet?

Het netto vermogen van de Amerikanen steeg met meer dan 7.000 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2020, gestuwd door de aandelenmarkten. Dit is volgens de Tijd bovendien de grootste toename per kwartaal sinds 1952. 

Bron: Federal Reserve.

2020-09-18: Stefan Duchateau

Professor Duchateau was keynote speaker op het OneLife Beleggingsforum vorige week. Investment Officer(*) rapporteert zijn kijk op de huidige risicopremie. Gelooft u dat de beurzen overgewaardeerd zijn?

(*) Investment Officer is een onafhankelijk journalistiek platform uitsluitend bestemd voor Belgische beleggingsprofessionals.

2020-09-11: Warren Buffett

''When we own shares in outstanding businesses with outstanding managements, our favorite holding period is forever.''

In periodes van onzekerheid en volatiliteit is het vertrouwen in uw portefeuille en een sterke visie van uw vermogensbeheerder cruciaal. Dit beaamt ook beursmeester Warren Buffett. Hoe reageert u op de verkoopdruk in technologie aandelen de afgelopen dagen?

2020-09-04: US e-commerce penetration

In ons Marktvizier van 4 september 2020: de versnelling van de e-commerce penetratie in Amerika. Een zegen of een vloek?​

Bron: McKinsey & Company​​​​​

Marktvizier

Op vrijdag starten we met een nieuwe rubriek, met als doel opvallende quotes, grafieken of observaties in de verf te zetten en een conversatie met u hierover te starten. Kijk uit voor onze eerste Marktvizier vrijdag 4 september 2020 om 11 uur!

Vragen omtrent deze quotes, grafieken of observaties?

  • Aarzel niet uw relatiebeheerder te contacteren.

Lessen uit de vorige beurscrisis: is het deze keer anders?

De wereldwijde verspreiding van het coronavirus COVID-19 leidde in februari en maart tot paniek op de beurzen wereldwijd. Op het einde van maart en in de loop van april herstelden de beurzen echter fors, waardoor een groot deel van de verliezen opnieuw werd goedgemaakt.