Levensloop Sponsorloop

Levensloop is een feestelijk evenement voor alle leeftijden. Het draait helemaal rond solidariteit en fondsenwerving voor de strijd tegen kanker.

Wat is Levensloop?

Levensloop is een feestelijk evenement voor alle leeftijden. Het draait helemaal rond solidariteit en fondsenwerving voor de strijd tegen kanker. Het gemeenschapsleven van een stad of gemeente komt gedurende 24u samen om:

 • mensen die kanker overleefden of er nog tegen vechten, te vieren en in de bloemetjes te zetten;
 • mensen te herinneren die aan kanker overleden zijn;
 • als gemeenschap op te staan en samen de strijd op te nemen tegen kanker.

Teams lossen elkaar 24 uur lang af, tijdens een estafette rond een parcours. Hiervoor laten ze zich sponsoren. Er staat telkens minstens 1 persoon van het team op de piste. Levensloop is geen competitie!

Het is wel een bijeenkomst van heel het verenigingsleven van een stad of gemeente.

De 24 uur symboliseren het voortdurend gevecht van patiënten en hun naasten tegen de ziekte.

Ontstaan

In 1985 organiseert dr. Gordy Klatt, een darmchirurg, de eerste Relay for Life in Tacoma (Washington, Verenigde Staten). 24 uur lang loopt hij rondjes rond de piste om geld in te zamelen voor de American Cancer Society.

Meer dan 25 jaar later vindt Levensloop in meer dan 20 landen buiten de Verenigde Staten plaats (Frankrijk, Nederland, Ierland, Groothertogdom Luxemburg, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, ...). Miljoenen vrijwilligers wereldwijd zetten zich in voor de strijd tegen kanker.

Waar en wanneer is er een Levensloop?

Levenslopen worden georganiseerd over heel België, dus er is zeker één in jouw buurt. Om jouw dichtstbijzijnde Levensloop te vinden, klik hier.

Doelstellingen

Het doel van Levensloop is om fondsen te werven ten voordele van de strijd tegen kanker. Het geld gaat integraal naar de missie van de Stichting tegen Kanker:

 • het wetenschappelijk kankeronderzoek financieel steunen;
 • een gezonde levensstijl en preventieboodschappen promoten;
 • sociale hulp bieden aan de mensen getroffen door kanker en hun naasten; 
 • het mobiliseren van alle beschikbare middelen en diensten ten voordele van de strijd tegen kanker.

Sleutelmomenten

Openingsceremonie: samen vieren we de moed van onze eregasten.

De “Vechters”, mensen die kanker overwonnen hebben of momenteel nog behandeld worden, zijn de eregasten van Levensloop. Het evenement zet hen in de bloemetjes en viert hun moed. Aangemoedigd door hun familie, hun vrienden en alle deelnemende teams lopen zij een ereronde en openen zij feestelijk Levensloop.

Dit is een indrukwekkend moment waarbij ze hun overwinning vieren, hoop geven aan mensen met kanker en hun familie en iedereen bedanken die hen steunt. Dit betekent meteen het startschot van Levensloop.

De “zorgdragers”, iedereen die mensen met kanker geholpen of ondersteund hebben in de strijd tegen hun ziekte, leggen vervolgens samen met de eregasten de tweede ronde af.

Kaarsenceremonie: samen herinneren en eren.

Een tweede, indrukwekkend sleutelmoment tijdens het evenement is de kaarsenceremonie.

Deze ceremonie heeft een drievoudige symbolische bedoeling:

 • mensen herdenken die overleden zijn aan de gevolgen van kanker;
 • mensen die momenteel tegen de ziekte vechten, ondersteunen;
 • mensen vieren die de ziekte overwonnen hebben.

Iedereen kan een kaars met papieren kaarsenzakje reserveren waarop je een naam, een wens, een boodschap kan schrijven of een tekening kan maken.

De kaarsen worden in het persoonlijke zakje langs de piste geplaatst. Elk lichtje is een teken van hoop, van troost, van herinnering, van dankbaarheid.

Slotceremonie: iedereen viert samen de laatste ereronde.

De slotceremonie zet de mensen in de bloemetjes die Levensloop mee mogelijk hebben gemaakt. Iedereen loopt samen de laatste ereronde. Een feestelijke afsluiter.

Tijdens dit moment wordt de opbrengst bekend gemaakt en iedereen bedankt. Het geld dat is ingezameld met Levensloop gaat integraal naar de werken van Stichting tegen Kanker.​​​​​​​

Volgende editie

Edegem 2020/2021: Een nieuwe datum volgt (wegens de coronmaatregelen).
Locatie: Gemeentelijk park Fort 5 - Hangar 39 - Rogier Van der Weydenstraat - 2650 Edegem

Hebt u vragen omtrent deze sponsoring?

 • Aarzel niet uw contactbeheerder te contacteren.