Hoogdividendaandelen: valkuil of opportuniteit?

Door het beleid van de centrale banken van de voorbije jaren zijn de rentevoeten op spaarboekjes en obligaties gedaald tot zeer lage – en in sommige gevallen zelfs negatieve – niveaus. Veel beleggers die op zoek zijn naar een recurrent inkomen gaan vandaag dan ook op zoek naar een alternatief dat meer opbrengt.

Hoogdividendaandelen

In hun zoektocht komen ze vaak uit bij dividendaandelen omdat het dividendrendement van vele aandelen vandaag hoger ligt dan wat men als coupon op een veilige obligatie kan verdienen. In eerste instantie wordt daarbij vaak gekeken naar vastgoedaandelen, waarbij de Belgische GVV’s - met hun verplichting om minstens 80% van hun winst jaarlijks uit te keren - een interessante optie zijn. U kan daarover meer lezen in het uitgebreide artikel op blz. 2 . Daarnaast is er vandaag nog een andere categorie aandelen, de zogenaamde ‘hoogdividendaandelen’, die een nog hoger dividendrendement bieden dan het gemiddelde vastgoedaandeel. In dit artikel bekijken we de hoogdividendaandelen en gaan we na of ze een interessante investering kunnen zijn. De groep hoogdividendaandelen kunnen we nog verder indelen in enkele subgroepen met elk hun eigen kenmerken.

1. Bankaandelen

Het dividendrendement van de Europese bankaandelen ligt vandaag relatief hoog, met brutorendementen van 5 à 6% met uitschieters van 7 à 8% bij sommige Zuid-Europese banken. Het hoge dividendrendement bij de bankaandelen is echter vooral het gevolg van dalende aandelenkoersen de voorbije jaren. De dalende rente zorgde de voorbije jaren voor een dalende nettorentemarge en lagere winsten bij de meeste banken. De kans is dan ook groot dat als de rente op de huidige niveaus blijft, verschillende banken hun dividend de komende jaren zullen moeten verlagen. Bij de Zuid-Europese banken worstelen een aantal banken bovendien nog met aanzienlijke pakketten slechte leningen, waarop ze mogelijk nog verliezen zullen lijden. Daardoor is de kans reëel dat zij in de toekomst hun dividend gevoelig zullen moeten verlagen of mogelijk zelfs schrappen.

2. Cyclische (Britse) aandelen

Een andere categorie waar vandaag hoge dividendrendementen te vinden zijn, is bij de cyclische aandelen. Ook bij de cyclische aandelen zijn de hoge dividendrendementen gedeeltelijk te danken aan dalende koersen, die zorgen voor hogere dividendrendementen. Na een economische expansie van tien jaar naderen we stilaan het einde van de huidige cyclus. Beleggers vrezen dat de winsten van de bedrijven stilaan pieken of al gepiekt hebben en dat maakt dat hun aandelen vandaag op de beurzen onder druk staan. We verwachten dat als de winsten de komende jaren ook effectief beginnen dalen, in veel gevallen de dividenden (gevoelig) verlaagd zullen worden. De Britse cyclische aandelen hebben vandaag vaak een nog wat hoger dividendrendement, omdat de koersen al sinds het brexitreferendum van drie jaar geleden stagneren ondanks stijgende winsten. Het risico is dat een harde brexit voor een serieuze economische schok zou kunnen zorgen. De winsten van die aandelen zouden dan extra hard getroffen worden, en als dat gebeurt, zullen ook daar de huidige dividenden niet houdbaar zijn.

3. Olie-aandelen

De grote Europese oliemaatschappijen (BGP, Shell, Total …) noteren vandaag aan brutodividendrendementen van 6 à 7 %. De winsten van die bedrijven hadden sterk te lijden onder de forse daling van de olieprijs in 2014-2015, maar sindsdien is de olieprijs goed hersteld en zijn ook hun winsten opnieuw de hoogte ingegaan. Ondanks dat winstherstel, zijn de koersen van die aandelen de voorbije jaren ter plaatse blijven trappelen, wat het hoge dividendrendement vandaag verklaart. De stagnatie is te wijten aan verkoopdruk van professionele beleggers: sinds het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 hebben meer dan 1000 professionele investeerders, met samen meer dan € 3000 miljard beheerd vermogen, besloten om aandelen van olieproducenten uit hun fondsen te verkopen, wat gewogen heeft op de beurskoersen de voorbije jaren. Die bedrijven hebben hun dividend wel op peil gehouden en lijken dat ook de komende jaren te zullen gaan doen.

Conclusie

Hoogdividendaandelen zijn vandaag geen mirakeloplossing voor beleggers die op zoek zijn naar rendementen. Bij de hoogste hogedividendaandelen (cyclische aandelen, banken) is de kans reëel dat de dividenden de komende jaren verlaagd zullen moeten worden, waardoor het dividendrendement dan lager zal uitkomen. Bij de grote oliebedrijven is de kans op een blijvend hoog dividend de komende jaren groter – als de olieprijs niet instort – maar dan moet je als belegger wel aanvaarden dat de koers van die aandelen mogelijk nog een tijdje onder druk kan blijven.

Wenst u meer informatie omtrent hoogdividendaandelen?

  • Aarzel niet ons te contacteren!

Kering

Zijn er nog veilige havens in tijden van hoge volatiliteit? Onze analist Willem De Meulenaer bekeek het aandeel van luxeproducent Kering voor u. Het luxesegement (Gucci, Yves Saint Laurent, Balenciaga, Alexander McQueen, Bottega Veneta, Boucheron, Brioni en Pomellato) blijft ook in moeilijkere tijden mooie resultaten voorleggen.