Het beursjaar 2018 tot dusver: hobbelig, maar schadevrij

De eerste drie weken van het jaar begonnen zoals het vorige eindigde: stormachtig. Beleggers die eerder een deel van hun investeringen veilig stelden na bijvoorbeeld het referendum rond de brexit in juni 2016, zagen de onophoudelijke beursstijging doorheen 2017 met lede ogen aan. Ze zagen rond het jaareinde in de stevige en wereldwijd synchrone, economische groei het uitgelezen excuus om opnieuw in de aandelenmarkt te stappen. De hele markt profiteerde, nagenoeg zonder onderscheid, van het instromende geld.

Sam bij bloomberg

Een reeks spelbrekers

Na de derde week van januari was het feest uit. De Amerikaanse langetermijnrente ging voor het eerst in meer dan vijf jaar boven 3%. De twijfel sloop in de hoofden van de beleggers, wat drukte op de aandelenkoersen. Maar een neveneffect was dat ook de volatiliteit op aandelenkoersen, die doorheen 2017 historisch laag was, opveerde. Daardoor kwamen een reeks producten die inspeelden op een dalende volatiliteit, in de knoei. Ze werden versneld afgewikkeld, wat de beurskoersen tegen midden februari flink lager zette. Na de uitverkoop volgden enkele weken van rust. Die werd begin maart brutaal verstoord door de Amerikaanse president Trump, die toen beloofde om importheffingen op staal en aluminium in te voeren. In een eerste fase konden onderhandelaars uit de hele wereld de dreiging nog afhouden. Dat, gecombineerd met uitstekende bedrijfsresultaten, duwde de aandelenkoersen opnieuw naar hun hoogste koersen van het jaar. Ondertussen was, ondanks een eerste verhoging van de kortetermijnrente door de Federal Reserve in maart naar 1,75%, de langetermijnrente in de VS en Europa opnieuw gedaald. Wanneer er onrust is, zoeken beleggers hun toevlucht in activa met minder risico, wat de langetermijnrente doet dalen. De aandelenmarkten eindigden het kwartaal met bloedrode cijfers. 

Balanstotaal ECB in miljarden €

Bron: Bloomberg

Steun van het resultatenseizoen

Onder impuls van uitstekende resultaten over het eerste kwartaal, vonden de aandelenkoersen de weg naar boven opnieuw in april en mei. De verliezen verdwenen in april als sneeuw voor de zon en in de eerste helft van mei waren de positieve returns sinds nieuwjaar eerder regel dan uitzondering.

Balanstotaal FED in miljoenen $

Bron: Bloomberg

De euro weer kop van jut

Toen was het de beurt aan de Italianen om roet in het eten te gooien. De extreemlinkse Vijfsterrenbeweging slaagde erin om een coalitie te smeden met de uiterst rechtse Lega Nord. President Mattarella weigerde een uitgesproken tegenstander van de euro te benoemen, waardoor de hele wereld opnieuw het uiteenvallen van de euro en, bij uitbreiding, de Europese Unie, zag opdoemen. De gevolgen op de financiële markten waren bijzonder. Europese aandelen daalden op enkele dagen tijd meer dan 5%. In de VS hielden de koersen beter stand, nog steeds gedreven door uitstekende bedrijfsresultaten en als gevolg van de uittocht uit Europese aandelen in de richting van Amerikaanse.

Ook de euro verloor meer dan 3% op enkele weken tijd. Als gevolg daarvan presteerden de Amerikaanse aandelen meer dan 8% beter dan de Europese. Dat is zelden gezien. Dat de euro terrein verliest, kan alleen al toegewezen worden aan de verschillen in monetaire politiek tussen de Federal Reserve in de VS en de Europese Centrale Bank. Niet alleen verhoogt de Federal Reserve de rente met de regelmaat van de klok, ze bouwt sinds enkele maanden de sinds de financiële crisis aangezwollen balans af door vervallende obligaties te laten aflopen in plaats van te herbeleggen. De afbouw bedraagt ondertussen $30 miljard per maand. De Europese Centrale Bank gaat nog tot het einde van het jaar door met het bijcreëren van euro’s. Tot oktober tegen €30 miljard per maand; in de laatste drie maanden van dit jaar tegen €15 miljard per maand. Als gevolg daarvan overtreft het balanstotaal van de Europese Centrale Bank dat van de Federal Reserve. Vermits geldcreatie een waardevermindering uitlokt, doet de euro precies wat de Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank had gehoopt.

Voorspellen is moeilijk. Zeker de toekomst

Wat de implicaties van de politiek van president Trump op de aandelenen obligatiemarkten zullen zijn, is moeilijk te voorspellen. Vele factoren hebben we niet in de hand. Wat we als belegger wel in de hand hebben, zijn de grenzen aan de risico’s die we met ons zuur verdiende en gespaarde kapitaal willen nemen. Na een periode van zes opeenvolgende jaren van stijging van de aandelenkoersen, is het nuttig om na te kijken welk neerwaarts risico we willen lopen. Lijkt een verlies van 10% omgerekend in euro’s een harde dobber, dan is het tijd om wat kapitaal veilig te stellen.

Met het gedeelte van het kapitaal waarmee we bereid zijn het aandelenrisico te aanvaarden, focust u best op kwaliteit: een portefeuille van aandelen van bedrijven met een sterke productportefeuille, met een bewezen track record en een uitstekend management, met vrij stabiele inkomsten en kasstromen die tegen een goede prijs zijn aangeschaft, levert een geïndexeerd inkomen op in de vorm van een stijgende dividendstroom. De prijs waartegen aandelen noteren, fluctueert sterk over de tijd, maar aandelen van bedrijven die aan de hiervoor beschreven kenmerken voldoen, presteren na verloop van tijd bovengemiddeld. 

Met onze kennis en expertise ga je ook de rest van het beursjaar gerust tegemoet.

Sam bij bloomberg

Adviserend beheer

Bij adviserend beheer speelt u zelf een actieve rol in het beheer van uw portefeuille en kunt u rekenen op het gepersonaliseerde advies van uw beheerder. Hij contacteert u proactief op regelmatige basis en begeleidt u om uw portefeuille verder uit te bouwen of bij te sturen. Hij verleent advies op maat en formuleert concrete beleggingsvoorstellen.