Eurofins Scientific: groeien in labo’s wereldwijd Geert Campaert

Eurofins ontstond in 1987 toen Gilles Martin de rechten kocht op een technologie die zijn ouders ontwikkeld hadden aan de universiteit van Nantes. De technologie was een specifieke testmethode om de oorsprong en zuiverheid van wijn te controleren. De testprocedure werd daarna ook goedgekeurd voor het testen van een reeks andere dranken en voedingsproducten. Zo kon Eurofins geleidelijk groeien door meer en meer verschillende testen uit te voeren in zijn labo’s.

Groeien in labo's wereldwijd

In 1997 volgde een beursintroductie en vanaf dan begon Eurofins labo’s met unieke technologieën op te kopen in binnen- en buitenland om zo zijn portefeuille uit te breiden. Naast de oorspronkelijke markten van drank en voeding breidde Eurofins vervolgens uit naar testen met betrekking tot milieu en farmaceutica. Geleidelijk aan werden ook overnames buiten Europa gerealiseerd en werd het bedrijf een wereldwijd actieve speler. Door de uitbouw van een globaal netwerk kon Eurofins ook grote multinationals als klanten aantrekken: 9 van de 10 grootste farmabedrijven zijn vandaag klant, net als 9 van de 10 grootste voeding- en drankbedrijven.

De testingmarkt heeft enkele kenmerken die ons sterk aanspreken: het gaat om activiteiten die weinig cyclisch zijn en periodiek herhaald moeten worden, wat zorgt voor recurrente inkomsten: 95% van de inkomsten zijn dan ook recurrent. Bovendien switchen klanten niet gemakkelijk naar een andere speler en wordt er weinig op prijs geconcurreerd. Eurofins Scientific: groeien in labo’s wereldwijd.

Vandaag voert Eurofins jaarlijks meer dan 400 miljoen testen uit in 650 labo’s wereldwijd. De activiteiten zijn nu ingedeeld in vier divisies: Food & Feed Testing: uiteenlopende testen op voeding en dierenvoeding (op kwaliteit, samenstelling, aanwezigheid giftige stoffen ...) Testing for Pharma/Biotech/Agrosciences: testen op (bio)farmaceutische producten Environment Testing: analyse van water, lucht en bodem om kwaliteit te testen of vervuiling te meten. Clinical Diagnostics: analyse van bloed, urine en dna voor medische diagnoses.

De belangrijkste divisies zijn Food & Feed Testing en Environment Testing, waarin het bedrijf wereldleider is. De kleinste divisie is Clinical Diagnostics, die pas in 2014 werd opgericht.

Ambitieus

Eurofins legde de voorbije jaren de lat hoog op het gebied van groei: in 2012 stelde men als doel om de omzet in vijf jaar te verdubbelen van € 1 miljard naar € 2 miljard. Die doelstelling werd al in 2015 gehaald, waarna men opnieuw de omzet wou verdubbelen in vijf jaar. In 2018 werd die nieuwe doelstelling ook al bijna gehaald met een omzet van € 3,8 miljard. Ondertussen werd het doel voor 2020 verhoogd van € 4 miljard naar € 5 miljard.

Overnames

De testingmarkt is een groeiende markt en daar kan Eurofins van profiteren: we verwachten de komende jaren een jaarlijkse organische groei van ongeveer 5 %. Het grootste deel van de forse omzetgroei de voorbije jaren kwam echter van de talloze overnames die Eurofins deed. De voorbije twee jaar heeft Eurofins ook nog een tandje bijgestoken op de overnamemarkt: na 12 overnames in 2016 realiseerde het bedrijf 60 overnames in 2017 en 50 in 2018.

Hogere schuldgraad

Voor de periode 2015-2020 voorziet Eurofins ook grote investeringen om zijn wereldwijd netwerk van laboratoria verder uit te bouwen. De combinatie van de grote investeringen en het hoge aantal overnames hebben de schuldgraad van het bedrijf het voorbije jaar wel sterk doen stijgen. Kritiek op de hogere schuldgraad heeft in 2018 gewogen op de koers van het aandeel. Ondertussen heeft het bedrijf daarop gereageerd en aangegeven dat het in 2019-2020 de overname-activiteiten gevoelig gaat terugschroeven, waardoor de schuldgraad opnieuw zou moeten dalen. We denken dan ook dat de koersdaling overdreven is en dat daardoor vandaag een interessant moment kan zijn om in te stappen.

Conclusie

Eurofins is de marktleider in een groeiende sector met een waardering die opnieuw redelijk is geworden na de koersdaling van het voorbije jaar. We verwachten dat Eurofins de komende twee jaar zijn overnames integreert, zo zijn winstmarges verder verhoogt en daarnaast ook zijn schuldgraad geleidelijk verlaagt. Wanneer dat gebeurt, zal het aandeel opnieuw in de gratie van de beleggers komen, en een hogere waardering op de beurs krijgen.

U vindt de volledige studie op de pagina Studies.

Heeft u vragen omtrent (één van) onze studies?

  • Uw relatiebeheerder staat u graag te woord.

Toelichting opiniewijziging Barco

De trading update van Barco over het eerste kwartaal viel beter uit dan verwacht, maar in het tweede kwartaal zal de impact van de quarantainemaatregelen op de resultaten groter zijn.