De opkomst van 5G vanuit beleggingsperspectief KSJ april 2020 - Willem De Meulenaer

Zuid-Korea, het Verenigd Koningrijk, Duitsland en de VS rollen momenteel de eerste 5G-netwerken uit. 5G is de 5de generatie van mobiele netwerken en de opvolger van het huidige 4G-netwerk. 5G zal maar liefst 10 tot 100 keer sneller zijn dan 4G, zowat even snel als de bestaande vaste netwerken. Daardoor opent zich een hele wereld aan nieuwe mogelijkheden. Daarbij denken we aan zelfrijdende voertuigen, aansturing van sterk geautomatiseerde fabrieken of installaties, medische toepassingen zoals de monitoring van patiënten of het uitvoeren van operaties op afstand, nog snellere automatische betalingen, mobiele online gaming en complexere toepassingen van het Internet of Things (IoT).

Netwerken

De nieuwe netwerken zullen in de eerste plaats in steden en dichtbevolkte gebieden uitgerold worden. Dat komt omdat er voor 5G krachtigere antennes nodig zijn, die een kleiner bereik hebben. Een volledige regionale dekking ligt om die reden niet voor de hand. De relatief hoge straling maakt sommigen bezorgd over het gezondheidsrisico. Er zijn momenteel nog geen studies die aantonen dat er effectief een risico bestaat, maar een sluitend bewijs dat er geen risico is, is er evenmin. Een ander probleem dat zich stelt, is het wetgevende kader. Strenge bepalingen, zoals in Brussel, kunnen de ontwikkeling van 5G belemmeren.

Basisnetwerk

Om 5G operationeel te krijgen, moet in eerste instantie een basisnetwerk worden opgebouwd. Wereldwijd zijn er drie grote bedrijven die de basisinfrastructuur kunnen leveren: Ericsson, Nokia en Huawei. Het Zweedse Ericsson is als leverancier van netwerkapparatuur actief in onder andere de VS, China en Japan. Het bedrijf investeert aanzienlijke bedragen in Research and Development (R&D) om mee te zijn met de laatste technologische ontwikkelingen. Minpunt is dat de resultaten in 2019 fors getroffen zijn nadat Ericsson in de VS een schikking
van 1 miljard dollar trof voor een corruptieschandaal in verband met contracten in Afrika, Azië en het Midden-Oosten. Maar de toekomst ziet er beter uit. Net zoals Ericsson investeert ook het Chinese Huawei aanzienlijke bedragen in R&D. Buiten China wordt het bedrijf echter geweerd uit vrees voor Chinese spionage. De hevige concurrentie van Ericsson en Huawei weegt zwaar op Nokia, dat gedwongen werd om een inhaalbeweging te maken op het vlak van R&D. De zware investeringen noopten Nokia tot een winstwaarschuwing en een
dividendverlaging.

Uitgebreid netwerk

Het basisnetwerk is slechts de ruggengraat van het uitgebreidere netwerk dat we nodig hebben om 5G ten volle te benutten. Cisco levert apparatuur en netwerksoftware die nodig is in een volgende fase, wanneer het dataverkeer toeneemt in de datacenters en de bestaande netwerken performanter worden. De belangrijkste aanbieders van datacenters zijn onder andere Amazon, Google en Microsoft.
Om de netwerken onderling te verbinden, moeten er vele kilometers glasvezelkabel worden gelegd. Daar zal de grootste producent van glasvezelkabel, Corning, dan weer van profiteren. Corning levert eveneens hard, krasvrij en niet-reflecterend glas dat onder andere geschikt is voor de schermen van smartphones en gps-systemen.

Telecom

De telecomoperatoren bieden 5G aan hun klanten aan. Zij hanteren echter een voorzichtige aanpak, omdat de zware investeringen in 4G minder rendabel waren dan gehoopt. Ook deze keer dreigt de investeringsfactuur fors op te lopen, zonder uitzicht op een groeiende klantenbasis of hogere marges. Deze sector is daarom wellicht het minst geschikt om in te spelen op het potentieel van 5G.

Halfgeleidersector

In de halfgeleidersector zijn er talrijke bedrijven die profiteren van de opkomst van 5G. Zo bezit Qualcomm een uitgebreide patentportefeuille, die het bedrijf in staat stelt royalties te innen op elke smartphone die in de wereld verkocht wordt. De enorme machtspositie van Qualcomm leidt wel tot wrijvingen met zowel klanten als overheden. De afzwakkende smartphoneverkoop heeft bovendien bijkomende druk gezet op de resultaten. Maar aangezien talrijke patenten betrekking hebben op 5G, zouden de resultaten de komende jaren terug moeten groeien. 

Taiwan Semiconductor beschikt over een zeer geavanceerd en gigantisch productieapparaat om chips te maken voor andere spelers zoals Apple, NVIDIA, AMD, Xilinx en Huawei. Zelf ontwerpt het bedrijf geen chips, het maakt die enkel op specificatie van de klant. Ongeacht wie de winnaar wordt in de 5G-race, Taiwan Semiconductor zal als toeleverancier een graantje meepikken van het succes.

Micron is dan weer producent van geheugenchips. Die markt is erg cyclisch. Door overproductie en overcapaciteit stond de markt de afgelopen kwartalen flink onder druk. Het bedrijf snoeide daarom flink in zijn kostenstructuur en is daarmee gewapend voor de komende jaren. Maar de evolutie naar 5G zal de vraag naar geheugenchips fors stuwen. De nieuwe generatie smartphones heeft immers minstens dubbel zoveel geheugen nodig. Maar ook andere toepassingen zoals Artificial Intelligenceservers, IoT-toepassingen en autonome voertuigen vereisen zeer veel geheugencapaciteit. De kans is daarom reëel dat dit marktsegment zijn dieptepunt gepasseerd is. 

Skyworks Solutions produceert analoge chips. Die chips zijn noodzakelijk om mobiele toestellen te koppelen aan draadloze netwerken. Drie vierde van de omzet betreft componenten voor smartphones. Daarnaast produceert het bedrijf ook chips voor onder andere smart home speakers en soundbars, draagbare apparatuur, beveiliging en VR (virtual reality)-headsets. Apple is de belangrijkste klant, naast Samsung en Huawei. De functionaliteit van smartphones neemt gestaag toe en in elke smartphone zitten steeds meer chips. In 2019 schatte het management dat een doorsnee smartphone voor $ 18 aan componenten van Skyworks Solutions bevatte, en dat dat bedrag dankzij de intrede van 5G zal stijgen naar $ 25. De resultaten van Skyworks Solutions stonden de afgelopen kwartalen onder druk door het verbod aan leveringen aan Huawei maar eens 5G zijn intrede doet, zouden de resultaten moeten herstellen. 

Tot slot vernoemen we ASML en Nvidia bij de halfgeleiders. Het management van beide bedrijven geeft al enkele kwartalen aan dat het profiteert van de opkomst van 5G. ASML ontwikkelt en produceert machines voor de halfgeleiderindustrie en dankzij 5G ziet het bedrijf de vraag naar die machines verder toenemen. Nvidia produceert dan weer de krachtige chips die nodig zijn voor een brede waaier aan toepassingen en daarom erg gegeerd zijn, niet alleen bij producenten van grafische kaarten maar ook bijvoorbeeld bij ‘miners’ van bitcoins en bij producenten van smartphones en tablets.

Smartphones

Aangezien de meeste mensen al een smartphone bezitten, is de verwachte groei in de smartphonemarkt bescheiden. Maar de komst van 5G zal daar - minstens voor een tijdje - verandering in brengen. Van zodra het 5G-netwerk breed gelanceerd wordt, zullen veel consumenten een nieuwe smartphone kopen. De bestaande smartphones zijn immers niet 5G-compatibel. Dat is natuurlijk goed nieuws voor Apple en Samsung. 

Apple is misschien niet de snelste om nieuwe technologie te implementeren, maar het bedrijf is wel toonaangevend. De komst van 5G zal de verkopen van iPhones fors stuwen.

Dezelfde redenering geldt voor Samsung. Als producent van geheugenchips kan Samsung extra profiteren als de vraag naar dergelijke chips uit het dal komt.

Overige toepassingen

In de toekomst zullen steeds meer apparaten aangestuurd worden via het internet (IoT of Internet of Things). Zo kan bijvoorbeeld de verwarming thuis of het alarm vanop afstand worden bediend. Maar ook onderling kunnen apparaten of systemen communiceren,
of kunnen fabrieken of productielijnen worden aangestuurd. Onder andere Econocom is actief in dit marktsegment. Nu robotische chirurgie steeds aan belang wint, en de mogelijkheid tot opereren op afstand niet langer denkbeeldig is, duiken ook daar mogelijkheden op. We denken dan bijvoorbeeld aan Intuitive Surgical. 5G kan ook cloudgaming een duwtje in de rug geven. Bij cloudgaming wordt de aanschaf van een dure pc of console overbodig gemaakt omdat de rekenkracht bij serviceproviders zit, zoals Google of Microsoft. Een eenvoudige pc, tablet of zelfs smartphone volstaat dan om de meest complexe games te spelen. Ten slotte zal 5G de mogelijkheden inzake snelle elektronische betalingen nog verder doen toenemen. En dat speelt natuurlijk in de kaart van Visa en Mastercard.

Conclusie

5G is zeker geen ‘win for all’. De telecomsector moet aanzienlijke bedragen investeren, zonder dat dat garant staat voor meer inkomsten.

Er zijn voldoende bedrijven die wel kunnen profiteren van 5G. In eerste instantie hebben we het dan over Apple, Samsung, ASML en Nvidia. Maar ook Taiwan semiconductor, Microsoft en Google zullen de opkomst van 5G kunnen verzilveren, net zoals Cisco. Veel van die namen zijn gelukkig al goed vertegenwoordigd in de meeste portefeuilles. Beleggers met een bovengemiddelde interesse in het thema kunnen desgewenst nog enkele namen toevoegen aan hun portefeuille.

PDF

Download hier de volledige KSJ van april 2020

Wenst u meer informatie over dit artikel?

  • Aarzel niet uw relatiebeheerder te contacteren.
Dierickx Leys Private Bank - Willem De Meulenaer

Geslaagd en zonovergoten: dat was de Dierickx Leys Golf Day 7 juni 2023!

Wij genieten nog na van de geslaagde Dierickx Leys Golf Day, vorige week woensdag. Bedankt aan alle golfers voor jullie actieve deelname! Het was ons een genoegen u te kunnen ontvangen in de prachtige setting van Rinkven Golfclub. Ook dank aan onze huisfotograaf Frank Toussaint voor de mooie foto’s!

Wat is de ideale spreiding van uw beleggingsportefeuille in ‘het nieuwe normaal’?

De pandemie heeft zonder twijfel een diepe impact. En die gevolgen zullen nog een hele tijd voelbaar blijven. Ook in positieve zin. Deze crisis heeft ons op een andere manier naar de markt en de samenleving laten kijken. Moet u nu ook uw visie op uw beleggingsportefeuille bijsturen? En hoe bekijkt een private bankier/adviserend vermogensbeheerder het?