De lessen van Jürgen Ingels, topondernemer, durfkapitalist en inspirator van de cliënt 50 lessen voor ondernemers (uitgeverij Lannoo)

Topondernemer Jürgen Ingels laat anderen graag meegenieten van zijn ruime ervaring als durfkapitalist, fintech-pionier, managing partner van het risicokapitaalfonds Smartfin en meervoudig bestuurder. Maak hier even kennis met de auteur van ‘50 lessen voor ondernemers’, een boek dat een plek verdient op uw nachtkastje. 

Jürgen Ingels

Topondernemer en durfkapitalist Jürgen Ingels schreef een boek vanuit zijn rijke ervaring: 50 lessen voor ondernemers (uitgeverij Lannoo). Zijn naam klinkt bekend in de oren van ondernemend Vlaanderen - en ver daarbuiten. Dat is geen toeval, want op zijn 50ste bevat zijn biografie al meer ‘ondernemersavonturen’ dan die van de meeste anderen. 

Samengevat?

Hij is een pionier in fintech-ondernemen. Motor achter verschillende start- en scale-ups. Oprichter van het risicokapitaalfonds SmartFin dat groeiende bedrijven financiert en bijstaat. Ooit drijvende kracht achter het succesvolle Clear2Pay (°2001) dat hij in 2014 verkocht aan FIS (NYSE), een van de grootste fintech-bedrijven ter wereld. Organisator van SuperNova en The Big Score, twee spraakmakende techfestivals met internationale uitstraling. Events waar COVID-19 helaas zand in de raderen kwam strooien.

Daarnaast is hij bestuurder bij bedrijven zoals WDP (Euronext/BEL20), Materialise (NASDAQ), Ghelamco, Itiviti, Projective, Guardsquare, Unified Post, Deliverect … Of misschien kent u hem − net zoals vele anderen − van het tv-programma De Leeuwenkuil op VIER?

Als iemand met zo’n track record besluit om een boek te schrijven, dan mag u interessante lectuur verwachten. Maar wanneer hij dat doet met de no-nonsense, praktijkgerichte invalshoek die Jürgen Ingels typeert, dan is er sprake van … verplichte lectuur. 

Ondernemersgenen

Naar eigen zeggen is ‘50 lessen voor ondernemers’ vooral een praktisch boek met persoonlijke anekdotes, een leidraad voor mensen die willen ondernemen. Ook wat zijn eigen zoon en dochter te lezen krijgen als de goesting om te ondernemen toch zou toeslaan.

“OK, maar eerst het boekske van uw vader lezen (lacht).”

‘Dingen doen’: het zit erin − of niet. “Ik heb pampers en kokosbollekes gekocht, een studentencursusdienst opgezet … Dingen doen heeft er bij mij altijd in gezeten. Iets wat je denkt ook effectief realiseren, dat geeft een kick.” Die quote komt uit het interview op Kanaal Z van 3 oktober 2020.

De 50 lessen navertellen is onbegonnen werk. We halen er enkele voorbeelden uit. 

De bar/cafetaria is het kloppend hart

Vrijdagavond op kantoor, vier uur, tijd voor een pintje. Mensen uit verschillende afdelingen kunnen elkaar dan beter leren kennen. In de bar/cafetaria worden de echte problemen besproken om het werk beter te organiseren. Maar pas op, een hippe omgeving creëren of een pingpongtafel neerzetten, volstaat niet. Samen werken aan een betere organisatie, wel. Dat is niet zo eenvoudig als het klinkt.

“Kijk maar naar het opzetten van ERP-systemen, waarvoor mensen uit verschillende divisies moeten samenwerken, nadenken, overleggen, rapporteren, … Geen toeval dat er meestal pas na een jaar effectief kan gestart worden met het nieuwe systeem.” 

Focus op tijdreductie

Tijd reduceren, daarin speelt technologie een grote rol. Het is belangrijk om daar permanent over na te denken, meent Jürgen Ingels. Want time is money. Een netwerk hebben, mensen kennen, helpt ook tijd te besparen. Dan kom je zonder omwegen bij de juiste persoon terecht. Nutteloze vergaderuren schrappen is een belangrijk aandachtspunt voor hem.

“Ik laat wel eens een real-time kostprijsberekening van een meeting tijdens die meeting projecteren. Dát zorgt pas voor een bewustwording.” 

Investeren in start-ups

“Investeerders willen dikwijls veel. Te veel. Creativiteit, passie is evenveel waard als geld. En risicokapitaal veronderstelt een bereidheid om risico te nemen. Je kan een optie voorzien om de helft van die aandelen terug te kopen aan +10%. Daarna kan je de optie voorzien dat zij die aandelen weer terugkopen. Zo’n groeiverhaal meemaken als founder is interessant.”

“Let vooral op de passie, de vonk in de ogen. Desnoods tegen de stroom in.” 

Kortom: in 50 lessen voor ondernemers (uitgeverij Lannoo, 2020) onthult Jürgen Ingels de lessen die hij geleerd heeft als topondernemer. Hij geeft praktische tips over hoe u uw bedrijf naar het volgende niveau tilt. Van operations tot businessmodel, marketing en sales, de samenstelling van uw team en de financiële opbouw van uw onderneming. De moeite waard!

PDF - KSJ januari 2021

Download hier de volledige KSJ van januari 2021.

Heeft u vragen omtrent dit artikel?

  • Aarzel niet uw relatiebeheerder te contacteren.

Afspraken op kantoor

Wij verzoeken u vriendelijk om enkel een afspraak te maken met uw relatiebeheerder op kantoor indien noodzakelijk. Voor andere zaken opteren wij voor een telefonisch contact, mail, bericht of videovergadering. Dank voor uw begrip.