De 5 favoriete aandelen van Werner Wuyts De Tijd 18 april 2020

Met de uitbraak van een virus dat zowat de hele wereld in zijn greep heeft zijn er veel dingen fundamenteel veranderd. De huidige situatie heeft veel weg van een oorlogseconomie, met verstoringen van zowel vraag als aanbod van producten en diensten. 

Oorlogseconomie

De hele situatie lijkt nog het meest op die van de olieschok in de jaren ‘70. Die werd gevolgd door een sinds de Tweede Wereldoorlog ongeziene terugval van de economie met faillissementen en een stijgende werkloosheid voor gevolg. Ook uit deze situatie zal de markt met een hogere werkloosheid uitkomen. 

Aan het einde van de crisis zullen beleggers de schade kunnen opmeten. Het ene bedrijf zal de crisis vlotter doorkomen dan het andere. De selectie van de betere bedrijven blijft moeilijk omdat er nog veel variabelen zijn. De analisten van Dierickx Leys Private Bank verkiezen bedrijven …

… die onder veel kleerscheuren door deze crisis spartelen en er potentieel zelfs bij winnen wanneer onze gewoontes wijzigen. In de eerste plaats denken we aan technologiebedrijven die bezig zijn met datanetwerken, beveiliging en gaming die liefst op een abonnementsbasis werken. Sinds het hoogtepunt van de aandelenindexen rond 20 februari heeft deze groep van aandelen prima gepresteerd.

… waarvan de kasstromen nauwelijks hinder ondervinden van de gewijzigde omgeving: bijvoorbeeld hoogspanningsnetwerkbeheerders.

… die een zwaar impact zien op hun activiteit op dit moment en net daardoor zeer zwaar getroffen zijn in hun koers, maar waarvoor de terugval van de winsten eens de crisis voorbij is, beperkt zal zijn. Voornaamste uitdaging voor dit type van bedrijven is het beschikken over voldoende liquiditeiten om de moeilijke kwartalen door te spartelen.

… die in de goede tijden cash opzij zetten en nu de gelegenheid krijgen om goedkoop te investeren. In de uitverkoop van de afgelopen weken gingen ook die aandelen onderuit terwijl de cash in principe evenveel waard bleef.

… in de vastgoedsector die met een mooie korting tegenover de intrinsieke waarde noteren of die de premie fors hebben zien terugvallen.

Ontdek hier hoe u hierop kunt inspelen.

Check Point Software

Check point software technologies is een hard- en software bedrijf gespecialiseerd in de beveiliging van IT-infrastructuur van bedrijven. Dit impliceert onder andere netwerkbeveiliging, databeveiliging, mobiele beveiliging en aanverwante diensten. Het bedrijf telt drie divisies: Software updates, Maintenance & Services, goed voor 44% van de omzet; Subscriptions die 28% van de omzet vertegenwoordigen en ten slotte Products & Licenses, 27% van de omzet. 47% van de omzet wordt op het Amerikaanse continent gerealiseerd, 36% in Europa, het Midden-Oosten en Afrika en 17% in het Verre Oosten.

National Grid

National Grid is de eigenaar en beheerder van het transmissienet voor elektriciteit en aardgas in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast beheert het ook het distributienetwerk voor aardgas in het VK en heeft het aan de Oostkust van de VS ook activiteiten in transmissie, distributie, productie en levering van elektriciteit. National Grid heeft een monopoliepositie in Engeland en Wales, maar de activiteiten zijn sterk gereguleerd en de overheid bepaalt welk rendement National Grid op haar investeringen mag halen.
Verdeling operationele winst:

  • VS activiteiten: 49,7%
  • VK transmissie elektriciteit: 27,1%
  • VK transmissie gas: 9,3%
  • Overige: 13,9%

Aena

Aena is een Spaans overheidsbedrijf belast met het beheer, de ontwikkeling, en de uitbating van luchthavens en vliegvelden in Spanje. De Spaanse staat heeft een belang van 51% in het bedrijf. Het is wereldwijd de grootste publiek genoteerde luchthavenbeheerder op vlak van passagiersaantallen. De onderneming heeft 46 Spaanse en 16 buitenlandse luchthavens in beheer en ontvangt jaarlijks ongeveer 331 miljoen passagiers. Sinds de publieke notering (februari 2015) heeft het aandeel een zeer sterke groei gekend. Het aandeel is zeer zwaar afgestraft als gevolg van de quarantainemaatregelen in Spanje. Het monopolie blijft echter overeind. Wanneer de toestand normaliseert komen de passagiers terug, al zal het nog jaren vergen alvorens de activiteit weer op het niveau van 2019 zit.

Exor

Exor is de holding van de Italiaanse familie Agnelli. De Fiat-groep lag aan de basis van de holding, maar door de jaren heen zijn de activiteiten meer gediversifieerd. Vandaag zijn de vier grote participaties van de groep FiatChrysler Automobiles, Ferrari, CNH Industrial en herverzekeraar PartnerRe. Voor die laatste tekende Exor een verkoopovereenkomst met het Franse Covea. Exor ontvangt ongeveer 9,5 miljard dollar in cash voor Partner Re, waarna de groep op een berg cash zal zitten die dicht tegen € 10 miljard euro uitkomt. Tegen de huidige koersen is Exor 11,5 miljard euro waard. We ramen de korting op de intrinsieke waarde bij Exor aan de huidige koers op ongeveer 40,1%, wat gegeven de huidige cashpositie en de trackrecord van het bedrijf volgens ons teveel is. Daarenboven beschikt de groep nu over middelen om goedkoop een nieuwe kernactiviteit op te pikken.

Cofinimmo

Cofinimmo is een Gereglementeerde Vastgoed Vennootschap (GVV) met een gediversifieerde portefeuille bestaande uit kantoorruimtes, voornamelijk in het Brusselse, verzekeringskantoren, zorgvastgoed (rusthuizen, ziekenhuizen, wellness, ...), en cafés. Eind 2018 had Cofinimmo een portefeuille van € 3,7 miljard, verspreid over België (66%), Frankrijk (14%), Duitsland (10,7%) en Nederland (9,5%). Na de verkoop van het voormalige AXA-gebouw in Watermaal-Bosvoorde maakt het gedeelte zorg- en residentieel vastgoed, dat zeer stabiele inkomsten genereert, ruim 50% van de totale vastgoedportefeuille uit. Eens het percentage zorg- en residentieel vastgoed meer dan 60% van het totaal uitmaakt, geniet de GVV van een verlaagd tarief roerende voorheffing van 15%.

Heeft u vragen omtrent (één van) onze studies?

  • Aarzel niet uw relatiebeheerder te contacteren.

Gelooft u dat er een sectorrotatie op gang is gekomen na het vaccin nieuws van Pfizer op maandag?

Cyclische aandelen stijgen aanzienlijk deze week terwijl technologie aandelen een moeilijkere week beleven. Bepaalde trends zoals telewerken, e-commerce en maaltijdleveringsdiensten lijken echter definitief ingeburgerd en gaan ook niet zomaar verdwijnen. Een te voorbarige reactie van de markten dus? Geduld loont, en visie rendeert. Die mening delen we met beursmeester Warren Buffett. Het is belangrijk om vertrouwen te hebben in uw portefeuille op lange termijn en u niet te laten leiden door de korte termijn reacties van de markten.