Coronavirus weegt op de beurzen in januari

Het nieuwe beursjaar zette aanvankelijk de stijgende trend van 2019 gewoon verder. In de eerste dagen stegen de meeste beurzen nog enkele procenten, een stijging waaraan een abrupt einde kwam met de Amerikaanse luchtaanval op de Iraanse generaal Soleimani in Bagdad. Toen bleek dat zowel de VS als Iran een escalatie van het conflict wilden voorkomen, keerde de rust op de beurs wel
snel terug.

Uitbraak Coronavirus

Naar het einde van de maand toe kwamen de beurzen opnieuw onder druk door het opduiken van een onbekend virus in China, het Coronavirus, dat al snel wereldwijd voor onrust zorgde. Het aantal besmettingen nam razendsnel toe en het virus verspreidde zich op een week tijd van China naar alle uithoeken van de wereld. De Chinese overheid nam draconische maatregelen om de verspreiding tegen te gaan: steden werden afgesloten van de buitenwereld, verplaatsingen werden verboden of afgeraden en winkels en fabrieken werden gesloten.

Impact

Hoelang die maatregelen zullen gelden en wat hun uiteindelijke impact zal zijn, is vandaag moeilijk in te schatten, maar de aandelen uit een aantal direct getroffen sectoren reageerden alvast negatief. De Chinese consument was de voorbije jaren dé groeimotor voor de luxesector: een langdurig reisverbod en gesloten winkels kunnen dit kwartaal dan ook wegen op de verkoopcijfers van de belangrijkste luxemerken. 

Zowel LVMH (- 4,5%), Kering (- 5,1%) als Moncler (- 2,3%) zagen de koers van hun aandeel zakken in de dagen na de aankondiging van de maatregelen door de Chinese overheid. 

Nu het binnenlands en internationaal luchtvaartverkeer omwille van het virus stevig verstoord wordt, delen ook de aandelen vanonder andere luchtvaartmaatschappijen in de klappen. Aandelen gelinkt aan de toerismesector in de brede zin worden ook getroffen: Booking Holdings zag zijn oorspronkelijke koerswinst van bijna 10% sinds Nieuwjaar helemaal wegsmelten in de tweede helft van januari.

Veilige havens

De onzekerheid die het virus met zich meebrengt, zorgt er ook voor dat beleggers gedeeltelijk gaan schuilen in zogenaamde ‘veilige havens’ als obligaties of goud. Dit zorgde ervoor dat de rentevoeten op obligaties opnieuw richting de dieptepunten van medio 2019 opschoven: een Belgische 10-jarige staatsobligatie noteert vandaag aan een negatief rendement van - 0,18%. 

Vergelijking

In het verleden was het negatieve effect van vergelijkbare virussen of ziektes (SARS, Ebola, vogelgriep …) op de beurzen relatief kortstondig en herstelden de beurzen vrij snel na een initiële daling. We denken dan ook dat de kans groot is dat het deze keer niet anders zal zijn. Onze beleggingsstrategie wordt bijgevolg niet beïnvloed door het Coronavirus, en mogelijk kan de huidige verkoopdruk op bepaalde aandelen de komende weken zelfs koopgelegenheden doen ontstaan.

PDF The Markets! februari 2020

Download hier de PDF.

Wenst u meer informatie over dit artikel?

  • Aarzel niet ons te contacteren.

Werken Kasteelpleinstraat en omgeving

Het district Antwerpen legt de Kronenburgstraat en de Kasteelpleinstraat opnieuw aan. Omdat de riolering in slechte staat is, zal Water-Link die eerst vernieuwen. Daarna maakt het district van de gelegenheid gebruik om de straten opnieuw in te richten.