Blijvende onzekerheid weegt ook in oktober op de beurzen The Markets - november 2020: Geert Campaert

Vorige maand gaven we aan dat er drie factoren waren die beleggers nerveus maakten en de komende maanden op de beurzen konden wegen: het uitblijven van nieuwe stimulusmaatregelen in de VS, de naderende verkiezingen in de VS en ten slotte de vrees voor een tweede golf van het COVID-19 virus. Na een licht herstel in de eerste helft van de maand, stellen we vast dat in de tweede helft van oktober die drie factoren effectief op het beurssentiment hebben gewogen, en ertoe geleid hebben dat ook in oktober de meeste beurzen opnieuw licht daalden.

Steunmaatregelen

Gedurende de hele maand oktober discussieerden Democraten en Republikeinen in de VS over een nieuw omvangrijk stimuluspakket ter vervanging van het vorige pakket dat grotendeels afliep op het einde van juli. De partijen bereikten echter geen consensus over de inhoud van het pakket, noch over de omvang van de verschillende steunmaatregelen. Als gevolg daarvan krijgen de Amerikaanse werklozen nu al drie maanden geen bijkomende uitkering meer. Daardoor neemt de kans toe dat dat op de consumptie-uitgaven zal beginnen wegen. Het was duidelijk dat de Democraten geen deal wilden sluiten vóór de verkiezingen. Daardoor kon president Trump extra uitkeringen voor miljoenen Amerikanen claimen als een van zijn persoonlijke realisaties in de laatste weken van zijn verkiezingscampagne. Als de verkiezingen ordelijk verlopen, zullen beide partijen wel snel na de verkiezingen proberen een deal te sluiten.

De presidentsverkiezingen

Een ordentelijk verloop van de verkiezingen is echter geen uitgemaakte zaak. De vrees bij beleggers neemt toe dat als de verkiezingsuitslag geen duidelijke winnaar aangeeft op de verkiezingsavond, beide kandidaten zich tot winnaar kunnen uitroepen. Het aantal kiezers dat op voorhand per post heeft gestemd ligt veel hoger bij de Democraten dan bij de Republikeinen, maar alle stemmen zullen in een aantal staten op de verkiezingsavond nog niet geteld zijn. Daardoor kan de complexe situatie ontstaan waarbij in sommige staten president Trump initieel de meeste stemmen zal hebben op de verkiezingsavond, maar niet meer wanneer enkele dagen later ook alle stemmen per post geteld zijn. President Trump heeft echter al meermaals aangegeven dat hij vindt dat er een uitslag moet zijn op de verkiezingsavond zelf, en verzet zich openlijk tegen een wachttijd van meerdere dagen. Beleggers vrezen dan ook dat hij zichzelf op de verkiezingsavond zal uitroepen tot winnaar op basis van een onvolledige uitslag, en niet zal willen wijken mocht enkele dagen later blijken dat hij toch niet de winnaar is. Die onzekerheid maakt beleggers nerveus, en zorgde de voorbije weken voor winstnemingen.

COVID-19 virus

De laatste factor ten slotte die op het einde van oktober op de beurzen woog, is de tweede golf van het COVID-19 virus die in (vooral) Europa aan kracht wint. Nadat in september het aantal infecties in verschillende landen opnieuw begon te stijgen, versnelde die beweging in de tweede helft van oktober. Verschillende Europese landen reageerden daarop door opnieuw drastische maatregelen te nemen die de economische activiteit in verschillende sectoren (vrije tijd, retail, toerisme, …) aantast. Het herstel voor die sectoren, die in het voorjaar al zwaar werden getroffen, komt daardoor opnieuw in het gedrang. Daardoor plaatsen beleggers de aandelen van bedrijven uit die sectoren opnieuw in de uitverkoop.

Overheidsmaatregelen?

De komende weken zal in ieder geval duidelijk worden of enkele van de onzekere factoren (Amerikaanse verkiezingen, tweede COVID-19 golf) verdwijnen of niet. Daarnaast is het uitkijken in hoeverre overheden en centrale banken opnieuw met massale stimuluspakketten (kunnen) uitpakken om bedrijven en burgers te ondersteunen. ECB-voorzitter Lagarde beloofde eind oktober alvast dat nieuwe steunmaatregelen worden uitgewerkt tegen december. We hebben in het voorjaar gezien dat krachtige overheidsmaatregelen het negatieve sentiment op de beurzen kunnen keren. Het valt af te wachten of ze die prestatie dit najaar een tweede keer kunnen realiseren.

PDF

Download hier The Markets! van november 2020

Vragen omtrent dit artikel?

  • Aarzel niet uw relatiebeheerder te contacteren.

Nancy Eeckhout

Kennen jullie onze medewerkers in kantoor Kortrijk al? Graag stellen wij u hen één voor één voor: deze week Nancy Eeckhout. Zij heeft eerst 5 jaar bij Beursvennootschap Dupont gewerkt, daarna 26 jaar bij de beursvennootschap Lawaisse. Algemene administratie, boekhouding, interne controle en NBB rapporteringen waren haar werkveld. Naast haar professioneel carrière, is zij mama van 2 jongvolwassenen. Zij probeert zich in conditie te houden door wekelijkse joggings en ze heeft heel wat sociale contacten via vrijwilligerswerk. Van harte welkom Nancy!

Marktvizier

Op vrijdag 4 september 2020 startten we met een nieuwe rubriek, met als doel opvallende quotes, grafieken of observaties in de verf te zetten en een conversatie met u hierover te starten. 

Onzekerheid en uitblijven extra stimulus wegen op de beurzen in september

Na de sterke stijging in de voorgaande maanden, namen de meeste beurzen een stap(je) terug in september. De technologiebeurs Nasdaq daalde met 6,1%. Hierdoor werd de prestatiekloof tussen de Amerikaanse en de Europese beurzen dit jaar opnieuw wat kleiner.