Apple Buy the dip? KSJ januari 2019

De FANG-aandelen waren de voorbije jaren de motor achter de klim van de Amerikaanse beurzen. De jarenlange stijging zorgde er zelfs voor dat Apple in het voorjaar het eerste bedrijf werd met een marktkapitalisatie van meer dan $ 1,000 miljard. De NASDAQ, en de FANG-aandelen in het bijzonder, hebben de voorbije maanden echter een serieuze terugval gekend (zie ook artikel “Hevige najaarsstorm op de beurzen”). Nu de waardering is teruggevallen stellen we ons de vraag of Apple vandaag een koopwaardig aandeel is. We lijsten voor u de argumenten pro en contra op en geven daarna onze conclusie.

Apple 675x450

PRO

  • Apple is nog altijd een groeiend bedrijf. Het voorbije boekjaar groeide de omzet met 16% en de winst per aandeel met 30%. Voor het lopende boekjaar wordt een omzetstijging van 4% verwacht en een stijging van de winst per aandeel met 12%.

  • De iPhone blijft nog altijd een succes bij consumenten wereldwijd, en doordat klanten vaak ook andere Appleproducten zoals een iPad of Apple Watch kopen, zitten ze ingebed in het Apple-ecosysteem waardoor ze niet gemakkelijk switchen naar een smartphone van een ander merk. Dit stelt Apple in staat om haar prijzen jaar na jaar op te trekken, zonder veel klantenverlies. De gemiddelde verkoopprijs van een iPhone ligt vandaag op $ 793, dat is 28% meer dan een jaar geleden.

  • Apple genereert elk jaar tientallen miljarden cash. Sinds 2012 gebruikt ze een deel van die cash om eigen aandelen in te kopen en te vernietigen. Zo kocht Apple sindsdien gemiddeld jaarlijks 5% van haar eigen aandelen in. Dit zorgt ervoor dat zelfs bij een stabiele winst de winst per aandeel jaarlijks met 5% kan stijgen. We verwachten dat die trend zich ook de komende jaren zal verderzetten.

  • Onder Steve Jobs had Apple het imago van de meest innovatieve speler in de sector. De iPhone en de iPad waren dan ook echte vernieuwingen. De laatste jaren heeft Apple geen echt vernieuwende producten meer uitgebracht, maar we sluiten niet uit dat ze ons de komende jaren opnieuw kunnen verrassen met een revolutionair product, en dat dan een nieuwe groeifase kan starten.

CONTRA

  • Apple blijft sterk afhankelijk van de iPhoneverkoop, die voor ruwweg 2/3 van de winst zorgt. De smartphonemarkt lijkt vandaag stilaan verzadigd en het aantal smartphones dat wereldwijd verkocht wordt groeit amper nog. Bovendien verliest Apple langzaam marktaandeel aan Chinese concurrenten als Huawei en Xiaomi.

  • De handelsoorlog tussen de VS en China zorgt voor onzekerheid. De vrees bestaat dat Apple een slachtoffer hiervan kan worden: zo kan de VS invoerheffingen lanceren op iPhones en iPads die uit China komen, wat op de winstmarge van Apple kan wegen. Aan de andere kant kan ook China maatregelen nemen om Amerikaanse bedrijven in China te treffen als het conflict zou escaleren.

  • De voorbije weken kwamen er winstwaarschuwingen van verschillende leveranciers van Apple, die er mogelijk op wijzen dat Apple haar productie aan het verlagen is. Dit doet vrezen dat de nieuwste iPhonemodellen minder goed verkopen dan verwacht. Dit zou dan een aanwijzing kunnen zijn dat de forse prijsverhogingen die bij deze modellen zijn doorgevoerd, toch een negatief effect op de vraag beginnen te hebben. Als dat het geval is, zal Apple het de komende jaren moeilijker krijgen om – zoals de afgelopen jaren – voor elk nieuw model een (fors) hogere prijs te vragen.

Conclusie

Twijfels over het succes van de iPhone en ongerustheid omtrent de handelsoorlog tussen de VS en China hebben de voorbije maanden sterk op het aandeel van Apple gewogen. De handelsoorlog is een risicofactor, waarvan we de uitkomst vandaag niet kunnen voorspellen, maar tot nu toe heeft Apple hier nog geen nadeel van ondervonden. De verkoopcijfers van de iPhone houden voorlopig ook nog altijd stand, en we achten de kans op een sterke terugval van de verkoop klein. Als Apple de komende jaren haar prijzen nog telkens licht kan verhogen (weliswaar minder fors dan de voorbije jaren) en blijft eigen aandelen inkopen en vernietigen, kan de winst per aandeel blijven stijgen. In dit scenario is het aandeel na de terugval stilaan weer aantrekkelijk, onze koopgrens van $ 165 werd recent bereikt. Op korte termijn blijft het sentiment rond de FANG-aandelen echter negatief, en sluiten we niet uit dat het negatieve sentiment het aandeel nog lager kan duwen.

Een uitgebreide studie vindt u op hier.

Heeft u vragen?

Raadpleeg een van onze kantoren voor meer informatie.

Geert Campaert

Hevige najaarsstorm op de beurzen

Het laatste kwartaal van 2018 verliep vrij stormachtig op de Amerikaanse en Europese beurzen. Zowel de politieke problemen in Europa (Brexit) als de handelsoorlog tussen China en de VS kunnen verdere gevolgen hebben voor de economische groei.Willem De Meulenaer licht verder toe in onze eerste KSJ van 2019. Ontdek ook onze verdere inzichten over de aandelen- en obligatiemarkten in onze allereerste The Markets van 2019 via de rubriek Magazine & Nieuwsbrieven. 

Adviserend beheer

Bij adviserend beheer speelt u zelf een actieve rol in het beheer van uw portefeuille en kunt u rekenen op het gepersonaliseerde advies van uw beheerder. Hij contacteert u proactief op regelmatige basis en begeleidt u om uw portefeuille verder uit te bouwen of bij te sturen. Hij verleent advies op maat en formuleert concrete beleggingsvoorstellen.