Aandeel in de kijker Sofina - KSJ oktober 2018

De portefeuillemaatschappij Sofina is al geruime tijd aanwezig in onze portefeuilles en onze fondsen. De familie Boël controleert de maatschappij via een reeks tussenholdings. Sofina investeert in een gediversifieerde portefeuille aandelen, waarvan een ruim deel een defensief karakter heeft. Het beeld van de ‘passieve houdstermaatschappij’ dat sommigen nog steeds hebben van Sofina, is al een tijdje voorbijgestreefd. Zeker de laatste jaren is het beleid een stuk dynamischer geworden en verschoof de focus meer naar groeibedrijven en groeilanden. Zo denken we onder meer aan de investering in het Indische e-commercebedrijf Flipkart dat onlangs voor een stevige meerwaarde werd verkocht aan de Amerikaanse gigant Walmart.

Communicatie

Het management zat een tijdje geleden verveeld met de stempel dat het ‘weinig communicatief’ zou zijn en deed de laatste jaren een duidelijke inspanning om de communicatie met beleggers te verbeteren. Het bedrijf nodigde onder andere analisten uit en polste hoe de communicatie kon verbeteren. Intussen is, zeker in de halfjaarlijkse presentatie, de inspanning van het management duidelijk merkbaar. Het bedrijf geeft sinds kort zelfs een ‘Sofina Newsletter’ uit zodat de aandeelhouders de vinger aan de pols kunnen houden.

Trackrecord

De historische trackrecord van Sofina is uitstekend. Het bedrijf slaagde erin om de afgelopen decennia de meeste beursindices te kloppen met enkele procenten. Ook dit jaar hebben Sofina-beleggers weinig reden tot klagen: het aandeel veerde sinds begin dit jaar met meer dan 30% op. Het lijkt er dan ook op dat steeds meer beleggers Sofina ontdekken en weten te appreciëren.

Korting

Doorgaans noteren holdings met een korting op de intrinsieke waarde. Met Sofina is dat niet anders. Het aandeel noteert momenteel rond de 173 euro, terwijl de onderliggende waarde eigenlijk hoger ligt, volgens onze schatting om en bij de 190 euro. Wie Sofina koopt, krijgt dus een ‘korting’ van 9% op de intrinsieke waarde. In 2009 bedroeg die korting echter 40 % à 50%. Naarmate de beurzen stegen, verkleinde de korting stelselmatig, tot onder de 10% nu. Het enthousiasme van de beleggers heeft dus ook een keerzijde.

Ons advies

Voor het eerst sinds lange tijd hebben we daarom ons advies op Sofina verlaagd van ’kopen’ naar ’houden’. Kleinere decotes zijn trouwens een typisch verschijnsel bij duurdere beurzen. Nu komt het erop aan geduldig af te wachten tot de decote terug wat groter wordt zodat we opnieuw wat kunnen aan- of bijkopen. Bij een stevige beurscorrectie is de kans zelfs reëel dat de decote terug flink oploopt. Op dat moment zullen we met volle overtuiging terug aan de aankoopzijde staan.

Studie

De volledige studie van het aandeel Sofina kan je hier lezen.

Heeft u vragen?

  •  Raadpleeg één van onze kantoren voor meer informatie.

Zitten we momenteel in een tussenperiode van de vijfde technologische revolutie?

En wat mogen we van de tweede helft verwachten? In een gesprek met De Tijd legt Carlota Perez, Venezolaans-Britse econome verbonden aan het Institute for Inovation and Public Purpose in Londen, uit dat de coronacrisis en haar economische gevolgen ons in een turbulente overgangsperiode heeft geduwd waarna doorgaans een tijdperk van bloei volgt.  Net als Carlota Perez aangeeft dat slimme, groene en eerlijke groei de toekomst is, vullen de beheerders van Dierickx Leys Private Bank de portefeuilles in op basis van duurzame kwaliteit aan een redelijke prijs.

Bedrijfsbezoek Fagron

Een unieke ervaring! ... Constantijn van Rietschoten, lid van het directiecomité van Fagron, gidste persoonlijk onze klanten tijdens een exclusieve rondleiding doorheen de Belgische vestiging van het beursgenoteerde bedrijf in Nazareth.