Aalberts Industries Willem De Meulenaer

We hebben er het nodige geduld voor moeten opbrengen, maar na enkele jaren afwezigheid, verwelkomen we Aalberts Industries terug in onze selectie. Dit interessante bedrijf is nooit echt verdwenen van onze radar, maar soms is een aandeel gewoonweg te duur om in overweging te nemen. Wat tussen haakjes niets wil zeggen over de kwaliteit van het bedrijf in kwestie. In de afgelopen maanden is de koers echter voldoende teruggevallen om het aandeel nog eens onder de loep te nemen.

Aalberts - Willem

Aalberts Industries

Aalberts Industries is een industriële technologiegroep met volgende kernactiviteiten : In de afdeling Installation technology worden leidingen en connectiesystemen ontworpen en geproduceerd voor de aanvoer van water of gas dat gebruikt wordt voor verwarming, koeling, drinkwater of als bluswater (sprinklersystemen). Die systemen worden geïnstalleerd in residentiële woningen, in commerciële of industriële panden of in industriële installaties.

In de divisie Material technology worden materialen behandeld (hitte/oppervlaktebehandeling) die bestemd zijn voor de luchtvaart of energie-industrie. Zo worden bijvoorbeeld zeer duurzame coatings aangebracht op onderdelen van turbines, vleugels en landingsgestellen.

In de afdeling Climate technology worden volledige controlesystemen ontwikkeld en geproduceerd die dienen voor verwarming, afkoeling en ventilatie in residentiële en commerciële gebouwen.

De laatste divisie, Industrial technology, omvat het ontwerp en de productie van op maat gemaakte oplossingen, materialen of onderdelen om gassen en vloeistoffen te regelen onder dikwijls moeilijke omgevingsfactoren (zeer hoge druk of temperaturen).

Aalberts Industries is dus aanwezig in interessante niches of deelmarkten. Niches staan meestal synoniem voor minder concurrentie en hogere marges, wat ook hier effectief het geval is.

Het bedrijf kende in het verleden een fenomenale groei. Van 1988 tot 2008 werd een groei van maar liefst 22% opgetekend op jaarbasis. De groeistrategie – een echte buy-and-buildstrategie - legde het bedrijf geen windeieren. Met de regelmaat van de klok werden overnames verricht, doorgaans in producten of diensten die een mooie aanvulling betekenden voor de reeds bestaande product- of dienstenportefeuille. Vervolgens optimaliseerde Aalberts Industries de zogenaamde ‘cross-selling’.

Dat betekent dat de klanten van de nieuw overgenomen entiteit de reeds bestaande producten en dien - sten van Aalberts Industries kregen aangeboden, terwijl aan de oude klanten van Aalberts Industries de producten en diensten van de nieuwe entiteit werden aangeboden. Op die manier werden de overnames heel snel gerendabiliseerd en droegen ze vlug bij tot de winst. Het verwateringseffect dat optrad door de overnames werd op die manier heel snel in de kiem gesmoord, wat beleggers uiteraard in dank afnamen.

Aalberts Industries is intussen uitgegroeid tot een relatief grote speler met een marktkapitalisatie van momenteel € 3,6 miljard. Hoe groter een bedrijf wordt, hoe moeilijker het wordt om spectaculaire groeicijfers te blijven voorleggen. Het is dan ook logisch dat de groeicijfers de laatste jaren minder indrukwekkend zijn. Maar ook al oogt de groei minder indrukwekkend dan vroeger, toch kan Aalberts Industries nog steeds degelijke groeicijfers voorleggen. Zo is de omzet in de afgelopen vijf jaar met 5,8% op jaarbasis gestegen, terwijl de netto - winst jaarlijks 12,7% aangroeide. Daar kunnen veel bedrijven enkel maar van dromen.

Conclusie

Aan spectaculaire groeicijfers moeten we ons bij Aalberts Industries niet direct verwachten, gezien de grootte van het bedrijf en de groeivertraging we - reldwijd. Maar dat neemt niet weg dat Aalberts een bedrijf is dat aanwezig is in interessante niches, die dan bovendien nog eens weinig onderhevig zijn aan de disruptie die zovele andere bedrijven en sectoren getroffen heeft. Gezien de daling van de koers de afgelopen tijd, werd het aandeel terug een pak interessanter en momenteel flirt het met de koopzone, die we op € 30 hebben ingesteld. Voorlopig zitten we daar nog net iets boven zodat het advies ‘houden’ luidt. Hou wel rekening met een hoge volatiliteit bij een zware economische terugval.

De volledige studie vindt u op deze website op de pagina Studies.

Lees het artikel ook in de KSJ van april 2019.

Heeft u vragen omtrent (één van) onze studies?

  • Uw relatiebeheerder staat u graag te woord.
willem de meulenaere

De klok rond gepassioneerd

Meesterschap, hetgeen we dagelijks nastreven bij Dierickx Leys Private Bank, vinden we terug in allerlei beroepen en ambachten. Wij laten ons dan ook graag inspireren door de passie(s) van anderen. Neem nu het levensverhaal van Elke Op de Beeck, experte horlogerie en mede-eigenaar van het Horlogeriemuseum in Mechelen, dat ze samen met die andere meester (en niet toevallig ook haar vader), Jozef Op de Beeck, runt.